Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στέλλα Βρακά, γ.γ. Κοινωνιών Ασφαλίσεων: Προστατεύουμε τη μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων

Για το 2018, "η προσθήκη των εισφορών στη βάση υπολογισμού και η έκπτωση αλληλοαναιρούνται και τελικά για τα εισοδήματα ως 15.000 ευρώ, που αποτελούν το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών, δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση"

Μιλώντας Στο Κόκκινο η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Στέλλα Βρακά, ξεκαθάρισε σχετικά με τις εισφορές:

* "Υπήρχε απαίτηση των θεσμών από τον Νοέμβριο του 2016 η βάση υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες να αλλάξει, ώστε να προβλέπεται ότι από το 2017 δεν θα αφαιρούνται από τη βάση υπολογισμού οι ασφαλιστικές εισφορές, δεν θα είναι αφαιρούμενη δαπάνη από το φορολογητέο αποτέλεσμα".

* Η κυβέρνηση «πέτυχε στη διαπραγμάτευση να μην εφαρμοστεί αυτό από το 2017, αλλά αρχικά το 2018 να υπάρχει έκπτωση στη βάση υπολογισμού κατά 15%... οι εισφορές δεν θα είναι μειωμένες, αλλά δεν θα είναι και αυξημένες. Θα εφαρμοστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού, δεν θα αφαιρούνται οι εισφορές από τη βάση υπολογισμού από το 2018, αλλά η νέα αυτή βάση υπολογισμού θα έχει έκπτωση 15%, δηλαδή η βάση του υπολογισμού θα είναι το 85%» του εισοδήματος.

* Ουσιαστικά για το 2018, "η προσθήκη των εισφορών στη βάση υπολογισμού και η έκπτωση αλληλοαναιρούνται και τελικά για τα εισοδήματα ως 15.000 ευρώ, που αποτελούν το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών, δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση".

* Και το 2018 και το 2019 με τον νέο τρόπο υπολογισμού οι ασφαλιστικές εισφορές για εισοδήματα ως 15.000 ευρώ, για το 80% των επαγγελματιών, είναι ουσιωδώς μικρότερες από αυτές που ίσχυαν προ του νόμου Κατρούγκαλου, με τις τότε ασφαλιστικές κατηγορίες, υπογράμμισε η κ. Βρακά.

* Το 2019, όταν και δεν θα υπάρχει η έκπτωση του 15% στη βάση υπολογισμού, η επιβάρυνση σε σχέση με το ισχύον καθεστώς μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, «η επιβάρυνση εξακολουθεί να είναι μικρότερη για τη συντριπτική πλειοψηφία, για εισοδήματα ως 12.000-13.000 ευρώ σε σχέση με τις ασφαλιστικές κατηγορίες που ίσχυαν. Σε σχέση με το 2017, οι εισφορές το 2019 θα έχουν μεσοσταθμική αύξηση 8%-10% που εξαρτάται από το εισόδημα και την ασφαλιστική κατηγορία που ανήκει», επί των εισφορών.

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια