Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
Σταθερά στο 12% η ανεργία στην ευρωζώνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σταθερά στο 12% η ανεργία στην ευρωζώνη

Λάζλο Άντορ (επίτροπος Εργασίας): «Η κρίση της απασχόλησης δεν τελειώνει»

Η μηνιαία δημοσίευση των στοιχείων της ανεργίας από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία έχει αρχίσει να θυμίζει μνημόσυνο για τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά τις ενδείξεις ότι η γηραιά ήπειρος επιστρέφει αργά και βασανιστικά στο μονοπάτι της ανάπτυξης -αυτό δείχνει τουλάχιστον η συνεχής αύξηση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης- δεν κινείται σχεδόν τίποτε στο μέτωπο της ανεργίας. «Η κρίση της απασχόλησης δεν τελειώνει» δήλωσε ο επίτροπος Εργασίας, Λάζλο Άντορ.

Το ποσοστό της στο σύνολο της Ευρωζώνης παραμένει για τρίτο μήνα αμετακίνητο στο 12%, που μεταφράζεται σε σχεδόν 20 εκατομμύρια ανέργους. Το πραγματικό πρόβλημα είναι σαφώς μεγαλύτερο, καθώς σύμφωνα με τους κανόνες της Eurostat όποιος έχει δουλέψει έστω και μια μέρα τον προηγούμενο μήνα δεν θεωρείται άνεργος.

Μια μίνι ένδειξη οριακής βελτίωσης διαφαίνεται στο μέτωπο της δραματικά υψηλής ανεργίας των νέων: μέσα στον προηγούμενο μήνα το ποσοστό στο σύνολο της Ευρωζώνης μειώθηκε από το 24% στο 23,8%, που σημαίνει ότι τον Δεκέμβριο του 2013 μειώθηκαν κατά 23.000 οι νέοι που έψαχναν και δεν έβρισκαν δουλειά από τα 3,5 εκατομμύρια που ήταν τον Νοέμβριο.

«Η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στο ‘μεγαλύτερο κακό' και να φροντίσουν να επιστρέψουν σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης» είπε ο Άντορ, ενώ ο Έβαλντ Νοβότνι, από το διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επισήμανε ότι «η Ευρωζώνη βγαίνει μεν από την ύφεση, αλλά με αργό ρυθμό», που δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα

Η Ελλάδα διατηρεί τα θλιβερά πρωτεία τόσο στη συνολική ανεργία (27,8%), όσο και στην ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών (59,2% τον Οκτώβριο του 2013 αφού νεότερα στοιχεία δεν υπάρχουν). Στη μόνη κατηγορία όπου έχασε την πρωτιά είναι στον ρυθμό αύξησης της ανεργίας το τελευταίο δωδεκάμηνο, καθώς την... έκλεψε η Κύπρος, όπου το ποσοστό εκτοξεύτηκε από το 13,9% το Δεκέμβριο του 2012 στο 17,5% τον αντίστοιχο μήνα του 2013. Η Ελλάδα εδώ έρχεται δεύτερη (από 26,1% σε 27,8%), ενώ ακολουθούν στην τρίτη θέση η πρώην «ΑΑΑ» Ολλανδία (από 5,8% σε 7%) και η συμπάσχουσα στην κρίση Ιταλία (από 11,5% σε 12,7%).

Στον αντίποδα η μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας σημειώθηκε στην -εκτός Μνημονίου πλέον- Ιρλανδία και τη Λετονία (και στις δυο από 14% σε 12,1%) και στη συμπάσχουσα Πορτογαλία (από 17,3% σε 15,4%).

Η Ισπανία ακολουθεί την ελληνική μοίρα κατά πόδας, με το ποσοστό της ανεργίας τον Δεκέμβριο του 2013 να είναι 25,8%. Τις καλύτερες επιδόσεις εξακολουθούν να παρουσιάζουν η Αυστρία (4,9%), η Γερμανία (5,1%) και το Λουξεμβούργο (6,2%).

Πέφτει επικίνδυνα ο πληθωρισμός

Σε αντίθεση με τα στοιχεία της ανεργίας, που ως σταθερά δραματικά δεν εξέπληξαν κανένα, νέα ανησυχία προκάλεσαν τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό. Οι αναλυτές της υπολογίζουν ότι ο πληθωρισμός στο σύνολο της Ευρωζώνης θα κλείσει τον Ιανουάριο του 2014 στο 0,7%, χαμηλότερα από τον προηγούμενο μήνα (0,8%).

Υποτίθεται ότι το ιδανικό ποσοστό πληθωρισμού για την οικονομία της Ευρωζώνης είναι λίγο κάτω από το 2% -και προ κρίσης η μοναδική αποστολή της ΕΚΤ ήταν να φροντίζει με την επιτοκιακή της πολιτική τη συγκράτηση του πληθωρισμού σ' αυτό το επίπεδο. Άλλωστε ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι υπερασπιζόταν συνεχώς τις μειώσεις των επιτοκίων του ευρώ, με την επίκληση της έλλειψης πληθωριστικών πιέσεων. Αυτό το 0,7% -που ισχύει και για την κραταιά Γερμανία- δείχνει ότι το πρόβλημα τώρα είναι οι αποπληθωριστικές πιέσεις, ότι δεν αυξάνεται η εγχώρια ζήτηση ούτε καν στις χώρες εκτός κρίσης. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η ανησυχητική εξέλιξη στο μέτωπο του πληθωρισμού θα υποχρεώσει άμεσα την ΕΚΤ να πάρει και νέα «αντισυμβατικά» μέτρα.

Ρεπορτάζ: Κάκη Μπαλή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL