Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σύγχρονα θέματα που συνδιαλέγονται με την Ιστορία

Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου

Βιβλία που αγγίζουν λεπτά θέματα και μεγάλα ζητήματα των ημερών μας και παράλληλα συνδιαλέγονται με την Ιστορία μας επέλεξε η Κριτική Επιτροπή για τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2017 που...

Βιβλία που αγγίζουν λεπτά θέματα και μεγάλα ζητήματα των ημερών μας και παράλληλα συνδιαλέγονται με την Ιστορία μας επέλεξε η Κριτική Επιτροπή για τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2017 που ανακοινώθηκαν χθες και αφορούν βιβλία τα οποία εκδόθηκαν το 2016.


Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου

Έτσι, το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου απονεμήθηκε στον Κώστα Χαραλά για το "Μαύρο πρόβατο στο Τέξας", στο οποίο "αναδεικνύονται ζητήματα ετερότητας με τρόπο υπανικτικό και όχι επιβλητικό", ενώ το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου απονέμεται στον εικονογράφο Αχιλλέα Ραζή και στη συγγραφέα Αργυρώ Πιπίνη για το αντιπολεμικό βιβλίο τους "Μελάκ, μόνος" στο οποίο η κριτική επιτροπή διέκρινε ότι "τα κινηματογραφικά πλάνα του Ραζή, η γεμάτη εντάσεις χρωματική του παλέτα, οι ματιέρες που χρησιμοποιεί, ο τρόπος που, εικαστικά, το σκοτάδι και ο φόβος γίνονται ελπίδα για καλύτερο αύριο συνδυάζονται άψογα με τη γραφή της Πιπίνη".


Κρατικό Βραβείο Εφηβικού - Νεανικού Βιβλίου

Το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού - Νεανικού Βιβλίου απέσπασε η Αλεξάνδρα Μητσιάλη για το βιβλίο της "Ξυπόλυτοι ήρωες", στο οποίο ο φακός πέφτει και στα γεγονότα της πρόσφατης Ιστορίας, "με έντονο τον σχολιασμό της κοινωνικής πραγματικότητας της εποχής και των κοινωνικών/ταξικών διαστρωματώσεων και προσοχή στην ψυχολογία των χαρακτήρων", ενώ το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά απονεμήθηκε στην Έλσα Μυρογιάννη για "Τα φαντάσματα του Θόδωρου Παπαγιάννη", που μέσα από τη βιογραφία ενός Ηπειρώτη καλλιτέχνη ενθαρρύνεται ένας γόνιμος προβληματισμός για θέματα σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας καθώς και για ζητήματα παιδείας και εκπαίδευσης, αλλά και πολιτικής.


Κρατικό Βραβείο Γνώσεων για Παιδιά

Τα βραβεία απονεμήθηκαν κατά πλειοψηφία. Στην κριτική επιτροπή μετέχουν η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θράκης Αναστασία Οικονομίδου (πρόεδρος), η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Μένη Κανατσούλη (αντιπρόεδρος), η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τασούλα Τσιλιμένη, η καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ Αγγελική Γιαννικοπούλου, η συγγραφέας Σοφία Μαντουβάλου, ο εικονογράφος Τζουλιάνο Καγκλής, η εικονογράφος Ίρις Σαμαρτζή, η κριτικός Κατερίνα Δερματά και η κριτικός Χρύσα Κουράκη.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

ΑΜΚΑ μόνο για Έλληνες

Δεν είχαν πει φυσικά πριν τις εκλογές ότι θα καταργήσουν τον ΑΜΚΑ για τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο. Πρώτον, για να μην αποξενωθούν από μια ομάδα φιλελεύθερων ψηφοφόρων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο