Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Περί βιβλιοθηκών... σε όλον τον κόσμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... σε όλον τον κόσμο

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ενώσεων Βιβλιοθηκών (IFLA) ξεκίνησε εδώ στην Αθήνα, τον Μάρτιο του 2017, ένα πρόγραμμα για τη διατύπωση ενός νέου οράματος για τις βιβλιοθήκες του 21ου αιώνα σε όλον τον κόσμο. Το πρόγραμμα αυτό ονομάστηκε "Global Vision".

Στην πρώτη φάση του διοργανώθηκαν εργαστήρια με βιβλιοθηκονόμους σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου και αναρτήθηκε δημόσια διαβούλευση. Οι αριθμοί των συμμετεχόντων: στη διαδικασία συμμετείχαν εκπρόσωποι από 190 χώρες, 9.291 βιβλιοθηκονόμοι συμμετείχαν σε 185 εργαστήρια και 21.772 συμμετείχαν στην ηλεκτρονική διαβούλευση. Αυτοί οι αριθμοί μεταφράζονται σε 469.152 χρόνια εμπειρίας στον τομέα των βιβλιοθηκών, όπως παρατίθεται στην περίληψη της πρώτης φάσης του έργου, που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα.

Αναλυτική παρουσίασή του θα γίνει τον Αύγουστο του 2018 στην Κουάλα Λουμπούρ κατά τις εργασίες του Παγκόσμιου Συνέδρου Βιβλιοθηκών, ενώ η λήξη του προγράμματος προγραμματίζεται για τον Αύγουστο του 2019, πάλι στην Αθήνα.

Εδώ στην Αθήνα θα διατυπωθούν οι βασικές αρχές και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τη λειτουργία των βιβλιοθηκών στον αιώνα μας. Ας δούμε όμως μερικά από τα συμπεράσματα που κατέληξαν οι βιβλιοθηκονόμοι από όλες της ηπείρους του πλανήτη μας, όπως εμφανίζονται στην περίληψη που δημοσιεύθηκε.

"1. Είμαστε αφιερωμένοι στην ίση και ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία και στη γνώση.

2. Παραμένουμε βαθιά προσηλωμένοι στον γραμματισμό, τη μάθηση και την ανάγνωση.

3. Είμαστε επικεντρωμένοι στην εξυπηρέτηση των κοινοτήτων μας. Δίνουμε αξία στην ποικιλία, την ενσωμάτωση και τη σημασία της παροχής ενός μη εμπορικού δημόσιου χώρου.

4. Αγκαλιάζουμε την ψηφιακή καινοτομία.

5. Βλέπουμε τη χρηματοδότηση των βιβλιοθηκών ως τη μεγαλύτερή μας πρόκληση.

6. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη να χτίσουμε συνέργειες και συνεργασίες.

7. Θέλουμε να είμαστε λιγότεροι γραφειοκράτες, άκαμπτοι και αρνητικοί στις αλλαγές.

8. Είμαστε οι φύλακες της μνήμης του κόσμου. Οι βιβλιοθήκες είναι τα πρωτεύοντα αποθετήρια της παγκόσμιας τεκμηριωμένης γνώσης, των ιδεών και της δημιουργικότητας που αυτή περιέχει".

Το όραμα ενός ενοποιημένου πεδίου βιβλιοθηκών ανά τον κόσμο πάνω στις βασικές αυτές αρχές δίνει το στίγμα των σκέψεων και των δράσεων των βιβλιοθηκονόμων ανά τον κόσμο. Από τα ελάχιστα πεδία της δημόσιας σφαίρας που έχει ακριβώς τις ίδιες λειτουργίες σε όλες τις χώρες του κόσμου, οι βιβλιοθήκες δίνουν τη δυνατότητα για κοινό βηματισμό των επαγγελματιών για την προαγωγή των βασικών αυτών αρχών. Ειδικά στην εποχή μας, οι βιβλιοθήκες παίζουν ένα κρίσιμο ρόλο ως καταφύγια γνώσης, πληροφόρησης, ελευθερίας και δημοκρατίας. Χωρίς αποκλεισμούς και λογοκρισία, σεβόμενες τη συσσωρευμένη από αιώνες γνώση στα ράφια τους, παρέχουν στους πολίτες τα βασικά όπλα κατά της άγνοιας και της μισαλλοδοξίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL