Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Περί βιβλιοθηκών ... και συνεδρίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών ... και συνεδρίων

Ένα πολύ σημαντικό συνέδριο για τον χώρο των βιβλιοθηκών θα διοργανωθεί στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2017. Πιο συγκεκριμένα, από τις 5 έως τις 7 Ιουλίου πραγματοποιείται το ετήσιο συνέδριο του LIBER (Association of European Research Libraries). Το συνέδριο διοργανώνει η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Πατρών και έχει θέμα "Οι βιβλιοθήκες ενεργοποιούν τη βιώσιμη γνώση στην ψηφιακή εποχή - Libraries Powering Sustainable Knowledge in the Digital Age".

Το LIBER ιδρύθηκε το 1971 και σήμερα περιλαμβάνει περισσότερες από 400 εθνικές, ακαδημαϊκές και άλλες βιβλιοθήκες από 40 χώρες. Εκπροσωπεί τα ενδιαφέροντα των ευρωπαϊκών ερευνητικών βιβλιοθηκών, των πανεπιστημίων και των ερευνητών. Λειτουργεί ως ομάδα πίεσης προς τους πολιτικούς σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για διάφορα θέματα, όπως τα πνευματικά δικαιώματα και η ανοιχτή πρόσβαση. Κάθε χρόνο διοργανώνει ένα συνέδριο.

Το φετινό συνέδριο, όπως είπαμε, φιλοξενείται από τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Πατρών και έχει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα. Οι κύριες ομιλίες θα δοθούν από τους Φίλιππο Τσιμπόγλου, διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης, με τίτλο "Για τη μεταμόρφωση κάθε βιβλιοθήκης: Μια εθνική βιβλιοθήκη στο ερευνητικό τοπίο", Kathleen Shearer, διευθύντρια στη Συνομοσπονδία για τα Αποθετήρια Ανοιχτής Πρόσβασης, με τίτλο "Επιστημονική επικοινωνία στον 21ο αιώνα: Προς ένα αειφόρο και περιεκτικό μέλλον", Julia Reda, ευρωβουλευτή του Κόμματος των Πειρατών της Γερμανίας, με τίτλο " Η μεταρρύθμιση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της Ε.Ε.: Παροχή βιώσιμων γνώσεων;".

Εκτός από τις κύριες ομιλίες, ένα πολύ πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα περιμένει τους συνέδρους το τριήμερο αυτό. Αυτό που ζητούμε στην εποχή μας είναι η ανοιχτή πρόσβαση κυρίως για τα ερευνητικά δεδομένα και την έρευνα. Οι βιβλιοθήκες ανά την Ευρώπη πρωτοστατούν στα κινήματα υπέρ της ανοιχτής πρόσβασης και της μεταρρύθμισης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή εποχή. Αναγνωρίζουν ότι η έρευνα απαιτεί πρόσβαση στις πηγές, χρήση των δεδομένων, ανάλυση, σύνθεση.

Σε μία εποχή που η πληροφορία έχει γίνει εμπορεύσιμο αγαθό, η επιστημονική έρευνα χρειάζεται να μπορεί να απολαμβάνει τα δεδομένα και να τα χρησιμοποιεί. Να μην ξεχνάμε ότι τα αποτελέσματά της γυρίζουν στην ίδια την κοινωνία ως επιστημονική και κοινωνική πρόοδος. Και τις περισσότερες φορές είναι η ίδια η κοινωνία που τη χρηματοδοτεί μέσα από την απόδοση φορολογικών εσόδων προς τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα.

Στην καρδιά λοιπόν μιας δημοκρατικής Ευρώπης που κοιτά το μέλλον είναι η πρόσβαση στις επιστημονικές πληροφορίες από το ανθρώπινο δυναμικό των πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων. Μια ισορροπία, λοιπόν, μεταξύ της αγοράς των επιστημονικών δημοσιεύσεων και των πνευματικών δικαιωμάτων και της ελεύθερης πρόσβασης των ερευνητών είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL