Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C23.0°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.5°C22.6°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
0 BF 30%
"Imagine" με εικόνες από τη Διεθνή Αμνηστία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Imagine" με εικόνες από τη Διεθνή Αμνηστία

Το πιο διάσημο τραγούδι όλων των εποχών, το θρυλικό "Imagine" του Τζον Λένον, γίνεται πηγή έμπνευσης για ένα παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο που πρόκειται να εκδώσει η Διεθνής Αμνηστία, πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα καταφέρει να κάνει γνωστές τις δράσεις της σε όλο τον κόσμο.

Ένα περιστέρι, σχεδιασμένο από την πένα του Ζαν Ζυλιέν, του ακτιβιστή, καλλιτέχνη που σχεδίασε το σήμα της Ειρήνης με τον πύργο του Άιφελ μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, θα μεταφέρει το μήνυμα της ειρήνης στα υπόλοιπα πουλιά, εξηγώντας ταυτόχρονα τις ανθρωπιστικές παρεμβάσεις και δράσεις της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας για την έκδοση του βιβλίου τον Σεπτέμβριο του 2017 έρχεται μετά από μια δημοσκόπηση που έγινε πριν λίγες μέρες από την ίδια την οργάνωση και αποκάλυψε ότι το 54% των γονέων πιστεύουν πως η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσει τα παιδιά και τους νέους να κατανοήσουν τα ανθρωπιστικά προβλήματα της υφηλίου.

Το "Imagine" είναι ένα από τα τραγούδια που θεωρείται ότι διαμόρφωσαν το rock and roll. Κυκλοφόρησε στις 9 Σεπτεμβρίου 1971 στη Βρετανία από την εταιρεία Apple και είναι το πιο δημοφιλές άλμπουμ του Λένον ώς τις μέρες μας.

Πρόκειται για σύνθεση διάρκειας περίπου 3 λεπτών από το δεύτερο προσωπικό άλμπουμ του Τζον Λένον μετά τη διάλυση των Beatles και ηχογραφήθηκε μέσα σε 12 μέρες, από τις 23 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου 1971, στο προσωπικό στούντιο του συνθέτη στο Άσκοτ, με παραγωγούς τον ίδιο, τη Γιόκο Όνο και τον Φιλ Σπέκτορ.

Το τραγούδι που δεσπόζει στο άλμπουμ είναι το "Imagine", μια διαχρονική έκκληση για την παγκόσμια ειρήνη σε έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς κοινωνικές τάξεις, ιδιοκτησία και ανισότητες.

Λέγεται ότι οι στίχοι του τραγουδιού είναι μερικώς εμπνευσμένοι από το βιβλίο της Γιόκο Όνο "Grapefruit", συλλογή διηγημάτων στα οποία αφηγείται τα παιδικά της χρόνια στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το "Imagine" ηχογραφήθηκε από εκατοντάδες καλλιτέχνες ανάμεσά τους η Τζόαν Μπαέζ, ο Ντέιβιντ Μπόουι, ο Τρέισι Σπένσερ, η Νταϊάνα Ρος, η Ντόλι Πάρτον, ο Τζεφ Βερλίν, ο Ρίτσαρντ Έλιοτ, ο Ρομπέρτο Κάρλος και η Γκαμπριέλα.

Στο βιβλίο "Lennon in America" του Τζέφρι Τζουλιάνο ο Λένον σχολίασε: "Το τραγούδι είναι αντιθρησκευτικό, αντιεθνικιστικό, αντισυμβατικό, αντικαπιταλιστικό, αλλά επειδή φτιάχτηκε με γλυκά υλικά, έγινε αποδεκτό".

Κωστούλα Τωμαδάκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL