Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.4°C17.6°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.1°C14.9°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C10.7°C
0 BF 81%
Εντός των ημερών ο διορισμός προσωρινού επιτρόπου στην ΑΕΠΙ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εντός των ημερών ο διορισμός προσωρινού επιτρόπου στην ΑΕΠΙ

Θέμα ημερών είναι ο διορισμός προσωρινού επιτρόπου στην ΑΕΠΙ. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Αυγής", ήδη το Δ.Σ. του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας σε πρόσφατη συνεδρίασή του, τη Μεγάλη Εβδομάδα, αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί στην υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου την τοποθέτηση προσωρινού επιτρόπου, σύμφωνα με την τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Παπαδόπουλου, Θέμη Μουμουλίδη, Νίκου Ξυδάκη και Πάνου Σκουρολιάκου που ψηφίστηκε στη Βουλή, στα τέλη Μαρτίου. Η απόφαση θα κοινοποιηθεί αμέσως μετά το Πάσχα. Το υπουργείο ήδη προσανατολίζεται σε πρόσωπα για τη θέση του προσωρινού επιτρόπου ωστόσο τηρεί σιγή ιχθύος. Αποκλείει όμως το ενδεχόμενο να διοριστεί προσωρινός επίτροπος από τους πάσης φύσεως εμπλεκόμενους στο ζήτημα.

Κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τα Πνευματικά και Συγγενικά Δικαιώματα πέρασε από τον έλεγχο της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕ.ΝΕ) και προχωράει η διαδικασία κατάθεσής του στη Βουλή. Όπως είναι γνωστό στο νομοσχέδιο προβλέπεται διορισμός επιτρόπου στην ΑΕΠΙ ο οποίος όπως είχε δηλώσει η υπουργός Πολιτισμού σε συνέντευξή της στην Αυγή "έχει ρόλο την εξυγίανση και θα επιλέγεται από το δικαστήριο βάσει λίστας προσωπικού που θα προτείνει ο/η υπουργός με βάση τις εισηγήσεις του ΟΠΙ η/και του πρώτου εποπτικού συμβουλίου των δημιουργών".

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι ανακοινώσεις για το επίμαχο θέμα, που αναζωπυρώθηκε από τις παραιτήσεις των Φοίβου Δεληβοριά και Παναγιώτη Καλατζόπουλου από την προεδρία και αντιπροεδρία του Μέτρον και τη μαζική αποχώρηση δημιουργών μελών του με παράλληλη προαναγγελία νέου σωματείου.

Ο βουλευτής και συντονιστής της ΕΠΕΚΕ ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος σε χθεσινή του ανακοίνωση επισημαίνει: "Εγκαλούμαι από δημιουργούς για το θέμα του επιτρόπου στην ΑΕΠΙ. Ανταποκρινόμενος σε σχετικό αίτημα δημιουργών προς τον πρωθυπουργό για τον διορισμό επιτρόπου στην ΑΕΠΙ συνυπέργαψα σχετική νομοθετική ρύθμιση η οποία επιτρέπει τον διορισμό Κρατικού Επιτροπού στην ΑΕΠΙ.

Το θέμα πια είναι του υπουργείου Πολιτισμού και της αρμόδιας υπουργού κυρίας Λυδίας Κονίορδου.

Αυτά ως απάντηση στην ανθρωποφαγία των ημερών τελεία και παύλα".

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωση που ανάρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα στο facebook ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορος Παπαδόπουλος αναφέρει: "Στις 23 Μαρτίου κατέθεσα μαζί με συναδέλφους μου βουλευτές τροπολογία η οποία έγινε δεκτή από την υπουργό Πολιτισμού και επιτρέπει τον διορισμό προσωρινού επιτρόπου στην ΑΕΠΙ.

Στόχος της ήταν να αντιμετωπιστεί η αποδιοργάνωση του πεδίου είσπραξης και απόδοσης των πνευματικών δικαιωμάτων τους στους δημιουργούς που είχε επέλθει λόγω της αποκάλυψης του σκανδάλου κακοδιαχείρισης και οικονομικών ατασθαλιών της διοίκησης της εταιρείας, οι οποίες επέτρεπαν στους μετόχους να πλουτίζουν σε βάρος των δημιουργών και των δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων.

Από τη στιγμή που η τροπολογία ψηφίστηκε αποτελεί κατ’ αρχάς αρμοδιότητα του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, ο οποίος πρέπει να εισηγηθεί σχετικά, και εν συνεχεία της υπουργού κ. Λυδίας Κονιόρδου να επισπευθεί τόσο ο ορισμός του προσωρινού επιτρόπου όσο και η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα πνευματικά δικαιώματα, ώστε να επανέλθει η ομαλότητα στον χώρο.

Η διερεύνηση των αδικημάτων της διοίκησης της ΑΕΠΙ αποτελεί ήδη αντικείμενο δικαστικής έρευνας".

Παράλληλα ο συνθέτης και πρόεδρος της "Αυτοδιαχείρισης" Γιάννης Γλέζος απαντά, με μια σκληρή ανακοίνωση, στον Θάνο Μικρούτσικο χαρακτηρίζοντας την επιστολή του "μνημείο υπέρ της πεσούσης ΑΕΠΙ που ενώ" όπως σημειώνει "χαροπαλεύει όλο βρίσκει και επιστρατεύει κάποια τελευταία παλληκάρια (ένας-δυο της απόμειναν ακόμα) για να την σώσουν, δίνοντας της το τελευταίο φιλί ζωής, ενώ ταυτόχρονα με αυτό το φιλί μολύνονται με τους ιούς της (αν και κάποιοι έχουν πάθει ανοσία από τον πολύχρονο και επικερδή συγχρωτισμό μαζί της)".

Την ίδια ώρα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εισαγγελική έρευνα για τα σκάνδαλα της ΑΕΠΙ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL