Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
10.9°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.6°C14.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
7.9°C10.7°C
0 BF 87%
Η ελευθερία δεν είναι κάτι που σου χαρίζεται, αλλά την κατακτάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ελευθερία δεν είναι κάτι που σου χαρίζεται, αλλά την κατακτάς

"Οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν πολύ λιγότερα να φοβούνται από την εισροή προσφύγων στις χώρες τους απ' ό,τι οι πολιτικοί και οι κυβερνήσεις τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οικοδομήθηκε μετά τις τραγικές συνέπειες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου πάνω στις αξίες της ειρήνης, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης και είναι ευθύνη των πολιτών της να στρέφουν τους πολιτικούς σ' αυτή την κατεύθυνση”. Τα παραπάνω τόνισε χθες η διεθνούς φήμης σοπράνο και μόνιμη Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Μπάρμπαρα Χέντρικς, από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται για να συμπράξει επί της σκηνής του Μεγάρου Μουσικής σε ένα χορωδιακό υπερθέαμα στο οποίο συμμετέχουν 500 ελληνόπουλα και 20 προσφυγόπουλα από τη Συρία και το Ιράκ που συγκροτούν το χορωδιακό σύνολο Φωνές Ελευθερίας.

Η ίδια δήλωσε «ξετρελαμένη» για το γεγονός ότι ο Οργανισμός του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ) την προσκάλεσε για να συμπράξει με παιδιά επί σκηνής. «Λατρεύω τα παιδιά και την ιδέα που πρεσβεύουν. Είναι η ελπίδα, είναι το μέλλον μας και το να τραγουδάς μαζί τους είναι ένα μάθημα ζωής» είπε. Πρόσθεσε ότι σήμερα θα προσπαθήσει να επισκεφτεί τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά, όπου διαβιούν τα παιδιά της χορωδίας Φωνές Ελευθερίας, που συγκρότησε ο ΟΜΜΘ, για να δει πως είναι σήμερα οι συνθήκες ζωής των προσφύγων εκεί, αν μειώθηκε ο πληθυσμός του καμπ και αν η Ε.Ε. ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Τη συγκεκριμένη δομή είχε επισκεφτεί πάλι τον Ιούνιο και γνωρίζει ότι σήμερα διαβιούν περίπου 400 άτομα από τα 1000 που ήταν αρχικά, ενώ τόνισε την ανάγκη οι πρόσφυγες να εγκατασταθούν σε διαμερίσματα και να ενταχθούν στην κοινωνία, «γιατί το τραύμα που έχουν υποστεί είναι τεράστιο και αυτό πρέπει να το έχουμε κατά νου».

Η μεγάλη σοπράνο μίλησε και για την έννοια της ελευθερίας, που είναι και ο θεματικός άξονας του εργαστηρίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Χορωδιών, τονίζοντας ότι «η ελευθερία δεν είναι κάτι που σου χαρίζεται, αλλά την κατακτάς. Είναι μια κατάσταση κυρίως υπαρξιακή και έχει να κάνει με αυτό που αισθάνεσαι μέσα σου». Έφερε μάλιστα το παράδειγμα του Νέλσον Μαντέλα που, αν και φυλακισμένος επί δεκαετίες, ένιωθε και ήταν ένας ελεύθερος άνθρωπος.

Μαζί με την Μπάρπαρα Χέντρικς ήρθε στη Θεσσαλονίκη η Μαρί Μπέσταμ, μαέστρος από τη Σουηδία, για να διδάξει στο χορωδιακό εργαστήριο του 7ου Φεστιβάλ Χορωδιών, το οποίο θα κορυφωθεί την Κυριακή με την εμφάνιση της μεγάλης σοπράνο, σε μια παράσταση 100 λεπτών. Η Μ. Μπεστάμ εκμυστηρεύτηκε ότι έχει υιοθετήσει ένα προσφυγόπουλο, τον Μουσταφά, που έχασε τους γονείς και τα πέντε αδέλφια του στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Ευρώπη από τη θάλασσα. «Πιστεύω ακράδαντα ότι η αλλαγή στις ζωές μας δεν θα έρθει από κανέναν, παρά από εμάς» τόνισε, για να προσθέσει πως οι Έλληνες «γνωρίζετε καλύτερα από όλους τι σημαίνει ‘σοκάρομαι’ όταν έρχονται μεγάλες αλλαγές -όπως η εισροή προσφύγων- και δεν ξέρεις πώς να βοηθήσεις. Και όμως, από μας, από τον καθένα μας, από τις μικρές ή μεγαλύτερες δυνάμεις μας, θα έρθουν οι αλλαγές» συμπλήρωσε για να καταθέσει το πώς άλλαξε τη δική της ζωή: “Είμαι χριστιανή και έχω γιο μουσουλμάνο” είπε χαμογελώντας...

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν ο πρόεδρος του ΟΜΜΘ Ν. Μυλόπουλος και ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Γιώργος Λαζαρίδης την Κυριακή, στις 5 το απόγευμα, στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής του κτηρίου Μ1, στην καταληκτική συναυλία του Φεστιβάλ Χορωδιών, η Μπάρμπαρα Χέντρικς θα ερμηνεύσει, μεταξύ άλλων, σε πρώτη εκτέλεση, το έργο του Γ. Λαζαρίδη “Δέησις”, που το έγραψε το 1997 και είναι μια θρησκευτική καντάτα βασισμένη σε παλαιοχριστιανικά κείμενα για τη Θεσσαλονίκη.

Την ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο Μάριος Δαπέργολας, σε συνεργασία με τον συνθέτη, ο οποίος θα εμφανιστεί ο ίδιος ως σολίστ στο πιάνο. Το εκτενές χορωδιακό μέρος του έργου θα αποδώσουν δύο φωνητικά σύνολα, η Χορωδία του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και η Μεικτή Νεανική Χορωδία του Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσσαλονίκης, σε διδασκαλία της Μαρίας Μελιγκοπούλου. Παράλληλα, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης θα συμπράξει με τη MOYSA, τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Χάρη Ηλιάδη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL