Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Ο Γιώργος Κουμεντάκης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής στη Λυρική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Γιώργος Κουμεντάκης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής στη Λυρική

Λίγο πριν από την εκπνοή του χρόνου, με την εκκίνηση της παράδοσης του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Ελληνικό Δημόσιο και τη μετεγκατάσταση της Λυρικής Σκηνής, μαζί με την Εθνική Βιβλιοθήκη, στο Φαληρικό Δέλτα, το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε την τοποθέτηση του συνθέτη Γιώργου Κουμεντάκη στην καλλιτεχνική διεύθυνση της ΕΛΣ.

Ο διεθνούς φήμης συνθέτης, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, αναλαμβάνει το τιμόνι της Λυρικής σε μια κομβική για την ιστορία της στιγμή, στην αλλαγή σελίδας που προοιωνίζεται η μετακόμισή της. Και ο ίδιος άλλωστε "μετακομίζει" από την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, όπου είχε την ευθύνη του καλλιτεχνικού προγραμματισμού, διαδεχόμενος τον επί δύο θητείες επικεφαλής στην καλλιτεχνική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη, η θητεία του οποίου λήγει στις 3 Φεβρουαρίου. Η απόφαση και η αναγγελία της τοποθέτησης του Γιώργου Κουμεντάκη τη δεδομένη χρονική στιγμή, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, κρίθηκαν απαραίτητες προκειμένου να υπάρχει το απαραίτητο χρονικό διάστημα για την παράδοση, την ενημέρωση και την προετοιμασία του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή.

Με έργο που κυμαίνεται από τη συμφωνική μουσική και τη μουσική δωματίου ώς τη σύνθεση μουσικής για τις παραστατικές τέχνες, ο Γιώργος Κουμεντάκης έχει αναδειχτεί σε έναν από τους πλέον πολυδιάστατους συνθέτες της γενιάς του. Γεννημένος στο Ρέθυμνο το 1959, ξεκινάει τη διεθνή του καριέρα το 1985, όταν ο Γκιόργκι Λιγκέτι τον επέλεξε και του ανέθεσε της σύνθεση του έργου Σύμμολπα 5, ενώ λίγους μήνες αργότερα συμμετέχει στην Μπιενάλε της Βενετίας. Το 1987, συνεργάζεται για πρώτη φορά με το περίφημο γαλλικό συγκρότημα σύγχρονης μουσικής Ensemble InterContemporain και αρχίζει μια ανοδική πορεία διεθνούς αναγνώρισης, που οδηγεί, το 1992, στην τιμητική υποτροφία Prix de Rome, η οποία συνοδεύεται από έναν χρόνο παραμονής και δημιουργίας στη Γαλλική Ακαδημία της Ρώμης (Villa Medici). Παράλληλα, συνεργάζεται με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου και την Ομάδα Εδάφους, συνεργασία που θα κορυφωθεί το 2004 με το δημιουργικό του στίγμα στις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Εκτός από την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, για την οποία σχεδίασε προγράμματα και παραγωγές πάνω σε καλλιτεχνικούς, εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς άξονες, έχει διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσικού Συνόλου Νίκος Σκαλκώτας, του Kyklos Ensemble, του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνου, καθώς και υπεύθυνος καλλιτεχνικού προγραμματισμού στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε όλο τον κόσμο, σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών και λυρικά θέατρα. Από τις πιο πρόσφατες δουλειές του είναι η δίπρακτη όπερα "Η φόνισσα", βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε ποιητικό κείμενο Γιάννη Σβώλου, που γράφτηκε κατόπιν παραγγελίας της Λυρικής Σκηνής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL