Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

«Η Μεγάλη Ουτοπία» του Φώτου Λαμπρινού

Αύριο στο "Τριανόν"

 

"Η Μεγάλη Ουτοπία" του Φώτου Λαμπρινού, στην οποία ο γνωστός σκηνοθέτης πραγματεύεται τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, προβάλλεται αύριο, στις 8.30 μ.μ., στο Τριανόν στο πλαίσιο των μετασυνεδριακών εκδηλώσεων του διεθνούς συνεδρίου «Ρωσική Επανάσταση: η διαρκής πρόκληση», που πραγματοποιήθηκε στη Νομική Αθηνών από τις 12 ώς τις 14 Μαρτίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Έχοντας περάσει ένας αιώνας από τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα και την ανθρωπότητα, ο Φώτος Λαμπρινός διερωτάται για το νόημα μιας ουτοπίας που συνεπήρε εκατομμύρια ανθρώπους, χρησιμοποιώντας υλικό που συγκεντρώθηκε μέσα από έρευνα ολόκληρων δεκαετιών. Η ταινία του αφηγείται την πρώτη κρίσιμη διαδρομή (1917-1934) του οράματος που συνεπήρε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, γέννησε μεγάλες ελπίδες, όνειρα, οράματα και μαζί εξεγέρσεις, πολέμους και καταστροφές. Και μιλάει γι' αυτό το όραμα στη χώρα που γεννήθηκε, τη Σοβιετική Ένωση, ανατρέποντας πολλά από τα μέχρι σήμερα γνωστά στερεότυπα. Το σενάριό της υπογράφει ο Φώτος Λαμπρινός που είναι και ο αφηγητής στην ελληνοουκρανικής παραγωγής ταινία του, ενώ τη μουσική υπογράφει η Olesya Rostovskaya.

Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ θα ακολουθήσει συζήτηση, παρουσία του σκηνοθέτη.

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Επιτελικό ξέπλυμα

Όσο θορυβώδης είναι η κυβέρνηση στην «πάταξη της ανομίας» και την κλιμακούμενη αποχαλίνωση της αστυνομικής αυθαιρεσίας, άλλο τόσο διακριτική είναι όταν τακτοποιεί τις δουλίτσες της και όταν εξυπηρετεί τους κολλητούς της. Και πάντα έχει και μια ηθική δικαιολογία να επικαλεστεί.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο