Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Ζητείται... αγάπη για το ελληνικό σινεμά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζητείται... αγάπη για το ελληνικό σινεμά

Πλήθος κινηματογραφιστών συγκέντρωσε η εκδήλωση της Ένωσης Σκηνοθετών - Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ) χθες το μεσημέρι στον κινηματογράφο "Άστορ" με τίτλο - σύνθημα «Δώσε λίγη αγάπη στον ελληνικό κινηματογράφο». Εκφράστηκε με έμφαση η ανάγκη για διαμόρφωση μιας εθνικής πολιτικής για τον κινηματογράφο (παρεμπιπτόντως, αυτή ήταν και η κεντρική αντίληψη, ρητά διατυπωμένη, στο πρόγραμμα για τον κινηματογράφο που κατέθεσε το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ το 2015) και η ανάγκη συντονισμού των εννέα (!) υπουργείων που εμπλέκονται στην πολιτική για τον κινηματογράφο.

Όπως αναφέρθηκε από τους συμμετέχοντες, ενώ τα προηγούμενα χρόνια το ελληνικό σινεμά αναγνωρίστηκε στο εξωτερικό, στο εσωτερικό, μετά και την ψήφιση των τελευταίων αναπτυξιακών μέτρων (cash rebate), "παρουσιάζεται μια ανισομερής χρηαματοδότηση από τους δύο βασικούς πυλώνες, το Κέντρο Κινηματογράφου και το ΕΚΟΜΕ, που πρόσφατα δραστηριοποιήθηκε, και εκ των πραγμάτων η πολιτεία βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία να χαράξει μια συνολική, συντονισμένη και σταθερή εθνική κινηματογραφική πολιτική".

Ο σκηνοθέτης Αλέξης Αλεξίου («Τετάρτη 04:45») τόνισε πως "για κάθε ένα ευρώ που επενδύεται στο ελληνικό σινεμά από εγχώριους πόρους, έρχονται από το εξωτερικό τρία ευρώ, επομένως, έχει μεγάλη σημασία να αυξηθεί το επενδυόμενο κεφάλαιο". Τονίστηκε η ανάγκη θεσμοθέτησης εκ νέου του ειδικού φόρου υπέρ της κινηματογραφικής παραγωγής στα εισιτήρια των αιθουσών (ο φόρος αυτός καταργήθηκε το 2015 αν και προβλέπεται από τον "νόμο Γερουλάνου"), καθώς και η ενεργοποίηση επιτέλους του πολύπαθου 1,5% από τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια υπέρ της κινηματογραφικής παραγωγής.

Στη συζήτηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι σκηνοθέτες Ελίνα Ψύκου, Μάρκος Χολέβας, Μαργαρίτα Μαντά, Δώρα Μασκλαβάνου, Πέννυ Παναγιωτοπούλου, Παναγιώτης Φαφούτης, οι παραγωγοί Αμάντα Λιβανού, Μαρία Δρανδάκη κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL