Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η Ελλάδα όπως την είδε ο Αλέξης Δαμιανός

Στο αφιέρωμα θα προβληθεί το τρίπτυχο του έργου του, που ξεκινά το 1966 με το "Μέχρι το Πλοίο", συνεχίζεται το 1971 με την "Ευδοκία" (φωτο), μία από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες όλων των εποχών, και ολοκληρώνεται το 1994 με τον "Ηνίοχο"

Αφιέρωμα της Ταινιοθήκης της Θεσσαλονίκης

Τον Αλέξη Δαμιανό, που με τις μόνο τρεις ταινίες του σφράγισε ανεξίτηλα τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο, τιμά η Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης στο αφιερωματικό τριήμερο που πραγματοποιεί από την Κυριακή 25 έως την Τρίτη 27 Νοεμβρίου στην αίθουσα Σταύρος Τορνές. Στο αφιέρωμα, που έχει τον τίτλο "Η Ελλάδα όπως την είδε ο Αλέξης Δαμιανός", θα προβληθεί το τρίπτυχο του έργου του, που ξεκινά το 1966 με το "Μέχρι το Πλοίο", συνεχίζεται το 1971 με την "Ευδοκία", μία από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες όλων των εποχών, και ολοκληρώνεται έπειτα από περισσότερα από είκοσι χρόνια, το 1994 με τον "Ηνίοχο".


"Μέχρι το πλοίο", 1966

Οι τρεις αυτές ταινίες στάθηκαν ικανές να αναδείξουν τον Δαμιανό σε μία από τις κορυφαίες μορφές του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου και να μεταφέρουν την ποιητική στόφα του στη μεγάλη οθόνη. Το τρίπτυχο του έργου του ξεκινάει το 1966 με το αριστούργημα του ελληνικού νεορεαλισμού, όπως έχει χαρακτηριστεί, την πρώτη του ταινία "Μέχρι το πλοίο", μια ταινία άγριας ειλικρίνειας για τους απόκληρους της ζωής που νιώθουν παντού "ξένοι", που στο αφιέρωμα θα προβληθεί την Κυριακή, στις 9 μ.μ.


"Μέχρι το πλοίο", 1966


"Ευδοκία", 1971

Η "Ευδοκία", του 1971, με ήρωες αρχετυπικές μορφές του αρσενικού και του θηλυκού και την αποτύπωση του ανελέητου συστήματος, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις δέκα καλύτερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Θα προβληθεί την Τρίτη, στις 9.30 μ.μ.


"Ευδοκία", 1971
Χρειάστηκε να περάσουν πάνω από είκοσι χρόνια για να γυρίσει τον "Ηνίοχο", ταινία - σταθμός όπως έχει χαρακτηριστεί, με την οποία ο Δαμιανός παραδίδει μια τοιχογραφία της Ελλάδας των τελευταίων πενήντα χρόνων με ήρωα τον Ηνίοχο ως εμβληματική μορφή μιας παρορμητικής χώρας να επιμένει να ενσαρκώνει τις αξίες της άμιλλας, της επαγρύπνησης και της αγάπης. Η ταινία θα προβληθεί τη Δευτέρα, στις 9.30 μ.μ.


"Ηνίοχος", 1994

Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος θα διατίθεται σε προσφορά η έκδοση "Αλέξης Δαμιανός" του Φεστιβάλ Κινηματογράφου το 2004, στην τιμή των 5 ευρώ.

Τα επόμενα αφιερώματα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης είναι στον Τάκη Κανελλόπουλο "Τάκης Κανελλόπουλος - Προορισμός: Ουτοπία" από τις 2 έως τις 4 Δεκεμβρίου και "Φωτογράφοι που συγκλόνισαν τον κόσμο" από τις 9 έως τις 11 Δεκεμβρίου.

Η γενική είσοδος κοστίζει 4 ευρώ.

Δείτε όλα τα σχόλια