Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών τιμά απόψε τον Κώστα Γαβρά

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, και συγκεκριμένα το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, τιμά απόψε τον διεθνή Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά αναγορεύοντάς τον επίτιμο διδάκτορα. Η...

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, και συγκεκριμένα το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, τιμά απόψε τον διεθνή Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά αναγορεύοντάς τον επίτιμο διδάκτορα. Η τελετή θα γίνει στις 7 μ.μ. στη μεγάλη αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30). Είναι η πρώτη επίσκεψη του Κώστα Γαβρά στην Ελλάδα μετά την κακόγουστη "φάρσα" του Ιταλού Τομάζο Ντε Μπενεντέτι στα τέλη Αυγούστου, που με ανάρτησή του στο Twitter έκανε λόγο για θάνατο του σκηνοθέτη, χρησιμοποιώντας μάλιστα το όνομα της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά.

Με αμέτρητες διακρίσεις παγκοσμίως για το έργο του, ο Κώστας Γαβράς έχει γεννηθεί στα Λουτρά Ηραίας της Αρκαδίας στις 12 Φεβρουαρίου 1933. Έφυγε για τη Γαλλία το 1951, αρχικά για να σπουδάσει Νομικά. Το 1956 εγκατέλειψε τις σπουδές του στη Νομική και γράφτηκε στην Εθνική Σχολή Κινηματογράφου της Γαλλίας, IDHEC. Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία συνεργαζόμενος με τον Ιβ Αλεγκρέ και στη συνέχεια έγινε βοηθός σκηνοθέτη του διάσημου τότε Ρενέ Κλερ. Θα σκηνοθετήσει την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους το 1965, με τίτλο "Διαμέρισμα δολοφόνων". Θυμίζουμε ότι το 2013 το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ τον είχε ανακηρύξει επίτιμο διδάκτορα. Στη Γαλλία είναι πρόεδρος της Cinémathèque Française από το 2007.

Δείτε όλα τα σχόλια