Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
Στην Ερμούπολη η μεγάλη γιορτή των κινουμένων σχεδίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην Ερμούπολη η μεγάλη γιορτή των κινουμένων σχεδίων

"The breadwinner" σε σκηνοθεσία της Νόρα Τόμι, μια ταινία κινουμένων σχεδίων από το στούντιο Cartoon Saloon της Ιρλανδίας, σε παραγωγή της Αντζελίινα Τζολί, που θα προβληθεί στο animasyros

Όχι μία, όχι δύο, αλλά τέσσερις τιμώμενες χώρες, και κορυφαίες παραγωγές τους σε animation, περιλαμβάνει το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ animasyros που ξεκινά σήμερα Τετάρτη στην Ερμούπολη: Ισραήλ, Αλβανία, Ταϊβάν και Ιράν. Από το Ισραήλ, σε συνεργασία με το Moonfash (ένα πλήρες portal για το animation) θα παρουσιαστούν "διαμάντια" όπως το “Another World” παρουσία της βραβευμένης στο Animasyros 9 σκηνοθέτιδας Tal Kantor. Από την Αλβανία, σε συνεργασία με το Αλβανικό Κέντρο Κινηματογράφου και τον Γιάννη Ζιόγκα (δημιουργό της πολυβραβευμένης “Εθνοφοβία”), θα προβληθούν οι σημαντικότερες ταινίες animation της ιστορίας της. Ακόμα υπάρχει ένα αφιέρωμα σε συνεργασία με το ταϊβανέζικο φεστιβάλ παιδικών ταινιών AnimEDU, στο πλαίσιο του οποίου θα προβληθεί και η εξαιρετική παιδική ταινία μεγάλου μήκους “On Happiness Road” της Hsin Yin Sung, που διεκδικεί και το βραβείο κοινού, στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα. Από το Ιράν θα προβληθούν τέσσερις ταινίες του σημαντικού Ιρανού παραγωγού Μοχαμάντ Χαμεντανί, ενώ στο διαγωνιστικό ταινιών μεγάλου μήκους συμμετέχει και το κλασικότροπο έπος “Η τελευταία μυθοπλασία" του Ασχάν Ραχγκοτσάρ.

Στην παρουσίαση του φετινού προγράμματος, που έγινε τη Δευτέρα το βράδυ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από τον πρόεδρο του animasyros Βασίλη Καραμητσάνη, ο οικοδεσπότης Χρήστος Καρράς, εκτελεστικός διευθυντής της Στέγης και του Ιδρύματος Ωνάση (το τελευταίο είναι, πλέον, βασικός υποστηρικτής της διοργάνωσης, που φέτος θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου), τόνισε ότι "στόχος του ιδρύματος είναι, πάντοτε, να απελευθερώνουμε δυνάμεις... Φέτος έχει σειρά το animasyros". Η πρέσβειρα της Ιρλανδίας Όρλα O' Χάνραχαν, επίσης παρούσα στη Στέγη, αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία που έχει ήδη αναπτυχθεί ανάμεσα στο animasyros και στο πολύ σημαντικό στούντιο παραγωγής animation της Ιρλανδίας Cartoon Saloon, "που κάθε παραγωγή του κερδίζει υποψηφιότητα για Οσκαρ".

Το φετινό πρόγραμμα του animasyros περιλαμβάνει 200 ταινίες κινουμένων σχεδίων από 30 χώρες, τέσσερα διαγωνιστικά τμήματα, πέντε πανοράματα, ειδικά αφιερώματα, εκπαιδευτικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, pitching forum και εκθέσεις. Το πρόγραμμα ανοίγεται στις μικρότερες ηλικίες, εγκαινιάζοντας νέες ενότητες για το μαθητικό κοινό. Στόχος είναι, τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τις σύγχρονες εφαρμοσμένες τεχνικές αλλά και με διαφορετικές κουλτούρες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Φέτος, για τρίτη φορά στην ιστορία της, η διοργάνωση φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ενότητα με τίτλο “School Life: Ταινίες animation με θέμα το σχολικό περιβάλλον & την εκπαίδευση”. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει 10 ταινίες από όλο τον κόσμο, στοχεύοντας στην προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και αναδεικνύοντας ζητήματα που μπορούν να προκύψουν με αφορμή το σχολικό περιβάλλον, όπως η ισότητα και η ένταξη των κοριτσιών στην εκπαίδευση, η ψυχική υγεία των εφήβων και ο φόβος της αποτυχίας, ο σχολικός εκφοβισμός κ.ά.

Αξίζει ακόμη να επισημανθεί η συνεργασία του animasyros με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία: Τιμώντας τη διοργάνωση, τα ΕΛΤΑ θα κυκλοφορήσουν (πρώτα στην Ερμούπολη) τέσσερα γραμματόσημα αφιερωμένα στο animation. Ενα από αυτά είναι αφιερωμένο στην πρώτη ελληνική ταινία κινουμένων σχεδίων, «Ο Ντούτσε αφηγείται», που δημιουργήθηκε από τον σκιτσογράφο Σταμάτη Πολενάκη στη διάρκεια της Κατοχής, στην ιταλοκρατούμενη Σίφνο. Ο Πολενάκης ολοκλήρωσε τα σχέδια το 1945. Ο «Ντούτσε» είχε χαθεί για δεκαετίες, μέχρι που βρέθηκε και παρουσιάστηκε στο κοινό τη δεκαετία του ’80.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL