Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τσιώλης - Γαβράς στη "Χαμένη λεωφόρο..."

Ο μικρός Νίκος Οικονομίδης στην ταινία του Σταύρου Τσιώλη "Ο μικρός δραπέτης"

Διαμάντια από το παρελθόν στη "Ριβιέρα" - *Τη Δευτέρα 25 Ιουνίου στις 9.30 μ.μ. θα προβληθεί "Ο μικρός δραπέτης" (1968) του Σταύρου Τσιώλη και την Παρασκευή 6 Ιουλίου θα προβληθεί το "Βαγόνι δολοφόνων" (Compartiment Tueurs, 1965) του Κώστα Γαβρά

Στον θερινό κινηματογράφο "Ριβιέρα" των Εξαρχείων μεταφέρεται η "Χαμένη λεωφόρος του ελληνικού σινεμά", το πρόγραμμα προβολών με "διαμάντια από το παρελθόν" που επιμελείται η Ένωση Σκηνοθετών - Παραγωγών: Τη Δευτέρα 25 Ιουνίου στις 9.30 μ.μ. θα προβληθεί "Ο μικρός δραπέτης" (1968) του Σταύρου Τσιώλη, ελάχιστος φόρος τιμής για τα 50 χρόνια προσφοράς του σκηνοθέτη στο ελληνικό σινεμά. Σε ένα χωριό, καθώς τα παιδιά περιμένουν τον ερχομό του τσίρκου, η μικρή Μαρία συναντά τον μικρό Αλέξη. Ο Αλέξης θα της πει πως είναι δραπέτης και λίγο μετά, με ένα στραπατσαρισμένο πλαστικό μπουκάλι από γάλα στο χέρι, θα της κάνει τη μαγική ερώτηση: «Μαρία, θέλεις όταν μεγαλώσουμε να παντρευτούμε;».

Την Παρασκευή 6 Ιουλίου θα προβληθεί το "Βαγόνι δολοφόνων" (Compartiment Tueurs, 1965) του Κώστα Γαβρά. Λίγο πριν το «Ζ» φέρει τη διεθνή αναγνώριση και τον καθιερώσει ως πολιτικό σκηνοθέτη, ο Κώστας Γαβράς γύρισε στη Γαλλία δύο εξαιρετικές ταινίες, ένα ιδιόρρυθμο αστυνομικό φιλμ και μια καταιγιστική πολεμική περιπέτεια («Μακί, τα λιοντάρια της κολάσεως»). Η πρώτη από τις δύο, το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με τίτλο «Βαγόνι δολοφόνων» του 1965, αποτελεί ένα κεφάτο, υπερστυλιζαρισμένο φιλμ νουάρ, δαιδαλώδη και παιγνιώδη πλοκή, σαρκαστικό χιούμορ, σαρωτικό ρυθμό, περίτεχνες γωνίες λήψης και μια ασυγκράτητη παλλόμενη κάμερα που σαν συμπρωταγωνιστής ελίσσεται γύρω, πάνω και κάτω από τους ηθοποιούς, συνθέτοντας μια σχεδόν οργιαστική στροβοσκοπική ασπρόμαυρη σινεμασκόπ χορογραφία. Ένα κορίτσι βρίσκεται νεκρό μέσα σε ένα βαγκόν-λι, στο τρένο που εκτελεί το νυχτερινό δρομολόγιο Μασσαλία-Παρίσι. Καθώς οι αστυνομικοί κλιμακώνουν την έρευνα, όλο και περισσότεροι επιβάτες βρίσκονται δολοφονημένοι... Πρωταγωνιστούν: Ιβ Μοντάν, Σιμόν Σινιορέ, Ζαν Λουί Τρεντινιάν, Ζακ Περέν, Μισέλ Πικολί.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η διπλή σημασία των ευρωεκλογών

Στο ερώτημα αν οι ευρωεκλογές έχουν ευρωπαϊκό ή εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα δεν υπάρχει καθαρή απάντηση. Όλες οι εκλογές έχουν εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα, πόσο μάλλον οι ευρωεκλογές, που διεξάγονται με απλή αναλογική σε ενιαία πανελλαδική περιφέρεια.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο