Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
Έρωτας με το υφάδι των κρυμμένων μυστικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έρωτας με το υφάδι των κρυμμένων μυστικών

"Αόρατη κλωστή" (Phantom Thread)

Σκηνοθεσία: Πολ Τόμας Άντερσον

Ερμηνεία: Ντάνιελ Ντέι Λιούις, Λέσλι Μάνβιλ, Καμίλα Ράδερφορντ, Βίκι Κριπς, Ρίτσαρντ Γκρέιαμ

Στο μεταπολεμικό Λονδίνο της δεκαετίας του '50 ο σχεδιαστής ρούχων Ρέινολντς Γούντκοκ (Ντάνιελ Ντέι Λούις) και η αδελφή του Σίριλ (Λέσλι Μάνβιλ) κυριαρχούν στον χώρο της βρετανικής υψηλής ραπτικής ντύνοντας μέλη βασιλικών οικογενειών, αστέρες του κινηματογράφου και εκπροσώπους της βρετανικής αριστοκρατίας. Παράλληλα, στη ζωή του ιδιόρρυθμου Ρέινολντς συμπεριλαμβάνονται εφήμερες σχέσεις με γυναίκες, που λειτουργούν κατά διαστήματα ως "μούσες" για να παραχωρήσουν τη θέση τους στις επόμενες...

Μέχρι τη στιγμή που γνωρίζει, τυχαία, μια νεαρή γυναίκα, την Άλμα (Βίκι Κριπς), η οποία γίνεται ερωμένη του. Αλλά, όταν η Άλμα εδραιώνεται στη ζωή του, ο μόδιστρος συνειδητοποιεί πως κινδυνεύει η απόλυτα ελεγχόμενη και προγραμματισμένη στην παραμικρή λεπτομέρεια ζωή του... Η απρόσμενη και δύσκολη ερωτική σχέση τους θα μεταμορφώσει τελικά και τους δύο.

Ο Πολ Τόμας Άντερσον οργανώνει τη σκηνοθεσία με εκπληκτική μαεστρία, αφήνοντας κρυφά τα "ερωτηματικά" που υπάρχουν σε αυτή την ιδιότυπη σχέση, όπως ο ήρωάς του έχει τα δικά του μυστικά στη «φόδρα των ρούχων του». Η ένταση είναι υπόκωφη μέσα από τις σιωπές και τους αργούς ρυθμούς, το κοντράστ (όπως στην έξοχη εναλλαγή μιας μοναχικής παραμονής Πρωτοχρονιάς στο σπίτι του μόδιστρου με το ξέφρενο "λαϊκό" πάρτι όπου διαφεύγει η Άλμα) οδηγεί τον θεατή βήμα - βήμα να κατανοήσει τις αθέατες πλευρές αυτής της καταλυτικής ερωτικής σχέσης, που παίζει κρυφτό με τον θάνατο και την καταστροφή...

Και φυσικά στην οθόνη κυριαρχεί το τεράστιο υποκριτικό ταλέντο του Ντάνιελ Ντέι Λιούις. Ο Άντερσον δήλωσε πως "ελπίζει" ο ηθοποιός να αναθεωρήσει την απόφασή του να εγκαταλείψει το σινεμά και να μην είναι αυτή η τελευταία ταινία του. Εντυπωσιακή, δίπλα του, η προερχόμενη από το Λουξεμβούργο πρωτοεμφανιζόμενη ηθοποιός Βίκι Κριπς στον ρόλο της Άλμα. Έξοχη η μουσική που συνέθεσε ο Τζόνι Γκρίνγουντ για την ταινία. Η "Αόρατη κλωστή" έχει έξι οσκαρικές υποψηφιότητες (για την καλύτερη ταινία, την καλύτερη σκηνοθεσία, ερμηνείας για τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις, τη Λέσλι Μάνβιλ (δεύτερου γυναικείου ρόλου), μουσικής και κοστουμιών.

"Dolphin Man"

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Χαρίτος

Μια ταινία για τον Zακ Μαγιόλ, έναν θρύλο της ελεύθερης κατάδυσης, που έγινε ευρύτερα γνωστός μέσα από το "Απέραντο γαλάζιο" του Λικ Μπεσόν, όπου ο κεντρικός χαρακτήρας αποδίδει, με αρκετή ελευθερία είναι αλήθεια, τη ζωή του Μαγιόλ. Ο Λευτέρης Χαρίτος αποφάσισε να αναζητήσει τον «πραγματικό» Μαγιόλ, τον άνθρωπο πίσω από το «Απέραντο γαλάζιο».

Το αποτέλεσμα είναι το ντοκιμαντέρ «Dolphin man», μια διεθνής συμπαραγωγή υψηλών προδιαγραφών, δουλειά επίπονη και σύνθετη, που έφερε το συνεργείο σε αρκετά από τα σημεία του πλανήτη όπου είχε βρεθεί ο Μαγιόλ, υπέρμαχος της "νομαδικής" ζωής, κήρυκας της θεωρίας ότι ο άνθρωπος προέρχεται από τη θάλασσα, συνδέοντας παράλληλα τη δράση του με μήνυμα της οικολογικής ισορροπίας. Ο Ζαν Μαρκ Μπαρ "ήταν" ο Μαγιόλ στο "Απέραντο γαλάζιο" και στο ντοκιμαντέρ του Χαρίτου λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος, κρατώντας τον ρόλο του αφηγητή. Ο Μαγιόλ, ένας άνθρωπος δύσκολος, με συμπεριφορά όχι ευχάριστη, αυτοκτόνησε, στην Έλμπα της Ιταλίας το 2001, σε ηλικία 74 ετών.

Ο Λευτέρης Χαρίτος αποφεύγει προσεκτικά τον σκόπελο της αγιογραφίας προτάσσοντας την εξαντλητική έρευνα, με συνεντεύξεις, βιντεοσκοπημένο υλικό από τη ζωή του Μαγιόλ, και συνεχή αναζήτηση για "απαντήσεις", από την Κάρπαθο έως τις Μπαχάμες και από την Έλμπα της Ιταλίας ως την Ινδία και την Ιαπωνία. Παράλληλα έχει συνεντεύξεις με την οικογένειά του, κοντινούς του φίλους, τους συντελεστές της ταινίας "Απέραντο γαλάζιο" και με τους συνεχιστές του στην ελεύθερη κατάδυση, αλλά και στην αναζήτηση μιας νέας σχέσης μας με τη θάλασσα.

"Ο άντρας που έριξε τον Λευκό Οίκο" (Mark Felt: The Man Who Brought Down the White House)

Σκηνοθεσία: Πίτερ Λάντσμαν

Ερμηνεία: Λίαμ Νίσον, Νταϊάν Λέιν, Τζος Λούκας, Τόνι Γκόλντγουϊν, Μάρτον Kσόκας

Ταινία βασισμένη στην αληθινή ιστορία μιας προσωπικότητας εξαιρετικά κρίσιμης για τη νεότερη αμερικανική ιστορία, αλλά και εντυπωσιακά άγνωστης, του Μαρκ Φελτ, του δευτέρου σε ιεραρχία αξιωματούχου του FBI, ο οποίος ήταν το «βαθύ λαρύγγι», ο άνθρωπος που τροφοδότησε τους δημοσιογράφους με απόρρητα στοιχεία, βγάζοντας στην επιφάνεια την υπόθεση Γουότεργκεϊτ.

Η ταυτότητα του μυστικού πληροφοριοδότη που προκάλεσε την πτώση του Ρίτσαρντ Νίξον παρέμεινε για πάνω από 30 χρόνια άγνωστη μέχρι το 2005, όταν ο Φελτ, σε μεγάλη ηλικία πια, αποκάλυψε τον ρόλο του μέσα από ένα δημοσίευμα στο περιοδικό "Vanity Fair". Ελάχιστοι γνώριζαν την προσωπική και επαγγελματική ζωή του ασυμβίβαστου Φελτ, ο οποίος ρίσκαρε και τελικά "πλήρωσε το τίμημα" για τις αποκαλύψεις του, τουλάχιστον στην οικογενειακή του ζωή...

"Η κόρη της Άπριλ" (Las hijas de Abril)

Σκηνοθεσία: Μισέλ Φράνκο

Ερμηνεία: Έμα Σουάρεζ, Άνα Μαρία Μπετσερίλ, Ενρίκε Αριζόν, Τζοάνα Λαρεκούι

Μεξικάνικο οικογενειακό δράμα του Μισέλ Φράνκο («Μετά τη Λουτσία»). Όταν η 17χρονη Βαλέρια μένει έγκυος, έχει να αντιμετωπίσει παράλληλα τα μεγάλα οικονομικά της προβλήματα αλλά και τους φόβους της... H ετεροθαλής αδελφή της αποφασίζει να καλέσει την επί χρόνια απόμακρη μητέρα τους για να βοηθήσει όταν θα γεννηθεί το μωρό, αλλά σύντομα αποκαλύπτονται οι λόγοι για τους οποίους οι δύο αδελφές κρατούσαν τη μητέρα τους σε απόσταση. Η μητέρα είναι μια γυναίκα που κλέβει με μακιαβελικό τρόπο τη ζωή της κόρης της, σαν θηλυκός Κρόνος.... Βραβείο στο παράλληλο τμήμα "Ένα κάποιο βλέμμα" του 70ού Φεστιβάλ των Καννών.

"Ο άνθρωπος των σπηλαίων" (Early Man)

Σκηνοθεσία: Νικ Παρκ

Κινούμενα σχέδια, μεταγλωττισμένα στα ελληνικά. Η αφήγηση τοποθετείται χρονικά στις απαρχές της ζωής στον πλανήτη μας, όταν προϊστορικά πλάσματα και μαλλιαρά μαμούθ κατοικούσαν στη Γη. Ο Νταγκ, ένας πρωτόγονος άνθρωπος που ζει σε μια κοιλάδα με τη φυλή του, λατρεύει το κυνήγι κουνελιών. Μια νύχτα, όμως, οι ισορροπίες της φυλής διαταράσσονται όταν ο ισχυρός λόρδος Νουθ φτάνει στην κοιλάδα για να την κατακτήσει. Τότε ο Νταγκ οφείλει να αντιμετωπίσει την απειλή και να σώσει το σπίτι του...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL