Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
Από τον "Ντούτσε" του Πολενάκη στις ψηφιακές δημιουργίες κινουμένων σχεδίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από τον "Ντούτσε" του Πολενάκη στις ψηφιακές δημιουργίες κινουμένων σχεδίων

«Ο Ντούτσε αφηγείται», του Σταμάτη Πολενάκη: Η πρώτη ελληνική ταινία κινουμένων σχεδίων.

Τα 70 χρόνια των ελληνικών κινουμένων σχεδίων γιορτάζει η Ελληνική Ένωση Κινουμένων Σχεδίων -ΑΣΙΦΑ Ελλάς με την έκδοση ειδικού τόμου που συνοψίζει την ιστορία του ελληνικού animation μέσα από 750 φωτογραφίες και με κείμενα-μαρτυρίες δημιουργών του είδους. Στην πραγματικότητα, η ιστορία των κινουμένων σχεδίων στην Ελλάδα ξεπερνά τα 70 χρόνια, καθώς η απαρχή τοποθετείται στην ιταλοκρατούμενη Σίφνο, το 1942, όπου ο Σταμάτης Πολενάκης ξεκίνησε να δουλεύει για την ταινία «Ο Ντούτσε αφηγείται» με την ιδιόμορφη τεχνική papier de coupe. Τα σχέδια έγιναν στη Σίφνο, τα γυρίσματα όμως στην τρυκέζα ολοκληρώθηκαν το 1945, σε συνεργασία με τους Πρόδρομο Μεραβίδη και Παναγιώτη Παπαδούκα.

Το 1946 ο Γιάννης Ρουσσόπουλος δημιουργεί την πεντάλεπτη ταινία "Σιγά τους κεραυνούς", όπου περιγράφει με χιούμορ τις συγκρούσεις των θεών του Ολύμπου. Για πολλά χρόνια τα κινούμενα σχέδια παρέμειναν μια "μοναχική" υπόθεση λίγων δημιουργών. Στα 1964, ο σκηνοθέτης Γιώργος Διζικιρίκης έφτιαξε ένα μικρό φιλμάκι με κινούμενες κούκλες για τις ανάγκες της ταινίας του Βασίλη Γεωργιάδη "Γάμος α λα ελληνικά". Η οκτάλεπτη αυτή ένθετη ταινία του Διζικιρίκη είναι η πρώτη ελληνική προσπάθεια στο δύσκολο είδος τού stop motion animation.

Το 1971, ο Θόδωρος Μαραγκός παρουσιάζει το οκτάλεπτο έγχρωμο "Σσσστ", μια τολμηρή προσπάθεια συγκαλυμμένης σάτιρας του καθεστώτος των συνταγματαρχών. Την ίδια χρονιά, κάνει την πρώτη του εμφάνιση και ο Ιορδάνης Ανανιάδης με την ταινία "Πανδαισία'. Το 1973 έρχεται και η πρώτη διεθνής διάκριση ελληνικής ταινίας animation. Ήταν η "Γραμμή", των Νάσου Μυρμιρίδη και Γιάννη Κουτσούρη, που κατέκτησε το πρώτο βραβείο στο φημισμένο εκείνη την εποχή Φεστιβάλ του Ζάγκρεμπ. To 1985, με την Αθήνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, παρουσιάζεται μια από τις καλύτερες δημιουργίες του ελληνικού animation, η ταινία "Του κολυμπητή" των Στράτου Στασινού και Νάσου Μυρμιρίδη, φιλμ που είχε πίσω του σχεδόν τέσσερα χρόνια προεργασίας.

Κείμενα για τον αναμνηστικό τόμο "70 χρόνια δημιουργίας ελληνικών κινουμένων σχεδίων" έχουν γράψει οι Άγγελος Ρούβας, Παναγιώτης Κυριακουλάκος, Ελένη Μούρη - Σπύρος Σιάκας, Αρίσταρχος Παπαδανιήλ και Σοφία Μαντουβάλου. Συνεντεύξεις έχουν παραχωρήσει οι Ιορδάνης Ανανιάδης, Αλέκος Παπαδάτος, Νίκος Βεργίτσης, Γιώργος Νικολούλιας, Παναγιώτης Ράππας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL