Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Λίντα Καπετανέα: / "Οι χορευτές μας έχουν ταλέντο, αλλά εκπαιδεύονται με ξεπερασμένες αρχές"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λίντα Καπετανέα: / "Οι χορευτές μας έχουν ταλέντο, αλλά εκπαιδεύονται με ξεπερασμένες αρχές"

"Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι κεφάλαιο στην τέχνη και στον πολιτισμό της χώρας. Και τα δύο τα έχουμε πολύ ανάγκη" υπογραμμίζει η χορογράφος Λίντα Καπετανέα, νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που κάνει απόψε πρεμιέρα και διαρκεί έως τις 22 Ιουλίου, παρουσιάζοντας ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα παραστάσεων, χορευτών, δασκάλων και παράλληλων εκδηλώσεων που διασπείρονται σε όλη την πόλη. "Το φεστιβάλ, ακριβώς λόγω της ιστορίας του, οφείλει να εξελίσσεται και να αναπτύσσεται, για να παραμένει σε διαρκή και ζωντανό διάλογο με την κοινωνία" επιμένει.

Χορεύτρια και χορογράφος με διεθνή καριέρα και αναγνώριση, η Λ. Καπετανέα σχεδίασε ένα ζηλευτό φεστιβάλ, που ανταποκρίνεται, όπως λέει, σε “ διαχρονικές ανάγκες του τόπου, των χορευτών και του κοινού, όπως είναι η γιορτή, η κίνηση, η μουσική, η ομορφιά, η συγκίνηση και η παρηγοριά, αυτά που προσφέρει η τέχνη δηλαδή. Το θέμα του φεστιβάλ λειτουργεί ως πρόφαση για να εργαστούμε μέσα από τον χορό. Το θέμα του είναι οι δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος. Μιλάμε δηλαδή για την ανάγκη να πιστεύουμε στις δυνάμεις μας, να διερευνούμε και να τεστάρουμε τις δυνατότητές μας για να δούμε πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι ή να καταφέρουμε αυτά που ονειρευόμαστε, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο". Ικανοποιημένη από τον σχεδιασμό και την οργάνωση, δηλώνει αισιόδοξη για το αποτέλεσμα: “Πορευόμαστε με τα μέσα που διαθέτουμε. Μέχρι στιγμής και οι κρατικοί πόροι και η ιδιωτική πρωτοβουλία -ιδρύματα, τοπικές επιχειρήσεις, μικροί και μεγάλοι χορηγοί- έχουν στηρίξει πολύ το φεστιβάλ. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κινητοποίηση του δήμου να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες και να μας στηρίξει όσο μπορεί".

Ζητώντας της να μας χαρακτηρίσει τη φιλοσοφία του ρεπερτορίου, είναι σαφής: “Θα δούμε ανθρώπους που δεν είναι μόνο χορευτές, αλλά πολυδιάστατοι καλλιτέχνες. Θα δούμε εκπληκτικούς ερμηνευτές και τους μάγους του σύγχρονου χορού, street dance και σύγχρονο τσίρκο και ακροβατικά". Από την κουβέντα μαζί της δεν θα μπορούσε να λείπει και η έγνοια της για τις αγωνίες όσων ασχολούνται με τον χορό. “Στην Ελλάδα οι αγωνίες είναι λίγο πολύ γνωστές. Πολλή και σκληρή δουλειά, με μεγάλη οικονομική ανασφάλεια. Οι χορευτές μας έχουν πολύ ταλέντο, αλλά ακόμα εκπαιδεύονται με ξεπερασμένες αρχές. Τόσο η καλλιτεχνική παραγωγή όσο και η καλλιτεχνική παιδεία -που είναι αλληλένδετες- έχουν ανάγκη από πιο θαρραλέες προσεγγίσεις" επισημαίνει.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ με μια ματιά

Χορεύτρια, χορογράφος αλλά και μητέρα δύο παιδιών, η Λίντα Καπετανέα ενέταξε την ευαισθησία της αυτή στο πρόγραμμα του φεστιβάλ τόσο εκπαιδευτικά όσο και παραστασιακά. “Έχουμε δύο εξαιρετικές ευκαιρίες για τα παιδιά, ένα εργαστήριο με τίτλο η 'Χαμένη Κάλτσα' και την παράσταση 'Cartoon' του Άντον Λιάχκι, που είναι για όλη την οικογένεια" σημειώνει για την παράσταση στις 18 Ιουλίου, όπου τέσσερις ήρωες καταλαμβάνονται από το δαιμόνιο της δημιουργίας και μεταμορφώνονται σε πλάσματα που θυμίζουν ήρωες από κινούμενα σχέδια.

Στο φεστιβάλ, που ανοίγει απόψε η Compañia Sharon Fridman με μια παράσταση για την πτώση, μετέχουν είκοσι ξένοι δημιουργοί αλλά και σημαντικοί Έλληνες και δίνονται παραστάσεις που συνδυάζουν από σύγχρονο τσίρκο ώς street dance παράλληλα με ένα εντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Ο Olivier De Sagazan παρουσιάζει αύριο το "Transfiguration", αφηγούμενος την ιστορία της ανεκπλήρωτης επιθυμίας του καλλιτέχνη να εμφυσήσει ζωή στο δημιούργημά του και καλύπτοντας με πηλό το κεφάλι του αλλάζει ταυτότητες επί σκηνής - από άνθρωπος σε ζώο και από ζώο σε διάφορα υβριδικά πλάσματα. Την Κυριακή η ομάδα Ultima Vez του Wim Wandekeybus παρουσιάζει το "Go Figure Out Yourself", όπου πέντε διαφορετικά πρόσωπα διερευνούν τα όρια μεταξύ θεατών και ηθοποιών. Ο θίασος Cie Circoncentrique των Αλεσάντρο Μαΐντα και Μαξίμ Πιτού παρουσιάζει, Κυριακή και Δευτέρα, το "Respire", μια περιπέτεια ακροβατικής ποίησης μέσα από τον ρυθμό της αναπνοής και τη δεξιοτεχνική ευκινησία. Το σόλο "Etna" παρουσιάζει την Τρίτη 17 Ιουλίου η Τι-Μάι Ενγκοϊγέν, παίζοντας μια νεαρή άστεγη, που, βυθισμένη στην τρέλα της, με ένα μαγνητόφωνο στα χέρια από όπου ακούμε το παρελθόν της, χορεύει για να κρατήσει ζωντανή τη σπίθα για ζωή. Η Τζένη Αργυρίου παρουσιάζει το “Ανώνυμο", ο Εντιβάλντο Ερνέστο το περίφημο σόλο του "Tears", πάνω στην ανθρώπινη ελευθερία, στις 18.7, η Jukstapoz Company των Χριστίνας Γουζέλη και Paul Blackman το "The Art of Dying", εμπνευσμένο από το τρίπτυχο του Ιερώνυμου Μπος "Ο κήπος των επίγειων ηδονών", στις 19.7, ο Josef Nadj μαζί με την κοντραμπασίστα και συνθέτη Ζοέλ Λεάντρτο το "Penzum", εμπνευσμένο από τον Ούγγρο ποιητή Ατίλα Γιόζεφ, στις 20 και 21 Ιουλίου, το "All Genius, All Idiot" από τους Svalbard Company διερευνά τις έννοιες της σεξουαλικής ταυτότητας, της ρευστότητας του εαυτού και του κάλλους, στις 20 Ιουλίου, οι Μαρκίζ Σκοτ και Πόπιν Τζον, από τους σημαντικότερους χορευτές animation και poppin δίνουν μια παράσταση δρόμου, στις 20 και 21 Ιουλίου, οι Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου και Παναγιώτης Μανουηλίδης παρουσιάζουν το "In Case of Loss", στις 22.7 και οι Les SlovaKs έρχονται με το "Journey Home", σύνθεση από χορευτικές μινιατούρες, στις 22 Ιουλίου.

Μάνια Ζούση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL