Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
Αισχύλεια 2018 / Τιτανομαχία στην Ελευσίνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αισχύλεια 2018 / Τιτανομαχία στην Ελευσίνα

Με καλές ειδήσεις που αφορούν τις υποδομές στην πόλη της Ελευσίνας και την ανάδειξη χώρων και κτηρίων ξεκίνησε η χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος των φετινών Αισχυλείων, με εκκίνηση στις 26 Αυγούστου.

Όπως έγινε γνωστό διά στόματος του δημάρχου Γιώργου Τσουκαλά, ο χώρος του Ελαιουργείου παραχωρείται από την Εθνική Τράπεζα ύστερα από συμφωνία για πρώτη φορά και για τέσσερα χρόνια στον δήμο και στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021, με δυνατότητα να αναπτυχθούν τα έργα που είναι απαραίτητα στον χώρο, βασικό πολιτιστικό τοπόσημο για την περιοχή, που δεν θα κλείνει ποτέ και θα φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, όπως είπε.

Όπως επίσης έγινε γνωστό, παραχωρείται από το υπουργείο Πολιτισμού για τέσσερα χρόνια το παλιό δημαρχείο στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα και επίσης γίνεται παραχώρηση για 99 χρόνια από τον ΟΑΕΔ και το υπουργείο Εργασίας των διατηρητέων κτηρίων του εργοστασίου Ίρις και ενοικίαση από τον δήμο, με ένα συμβολικό μίσθωμα, του παλιού αναψυκτηρίου του Οργανισμού Λιμένος.

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα αναλαμβάνει από φέτος την παραγωγή της εικαστικής εγκατάστασης των Αισχυλείων, διαβεβαίωσε από την πλευρά της η Κέλλυ Διαπούλη, καλλιτεχνική διευθύντρια του θεσμού, προσθέτοντας ότι από τον Μάρτιο στελεχώθηκε η καλλιτεχνική ομάδα και έγινε η εισαγωγή νέων θεσμών, όπως το Φεστιβάλ Συνοικισμός, που μόλις ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Με την αμέριστη συμπαράσταση του δήμου, της Περιφέρειας και του υπουργείου Πολιτισμού αναμένεται, όπως είπε, να λυθούν άμεσα μια σειρά από θέματα, καθώς στις 5 Ιουλίου πραγματοποιείται η επίσκεψη της ευρωπαϊκής επιτροπής για την αξιολόγηση της πορείας των έργων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

“Τιτανομαχία Πέτρες και Κόκαλα”

“Το έργο μου έχει να κάνει με τον κόσμο της Ελευσίνας και η ιδέα είναι η μετάβαση και η ευφορία” δήλωσε η εικαστικός Μαρία Παπαδημητρίου, που έχει αναλάβει τη φετινή εγκατάσταση. Η εγκατάσταση “Τιτανομαχία Πέτρες και Κόκαλα” έχει να κάνει με τη σύνδεση αρχαιολογίας - βιομηχανίας με μια μεγάλη μετάβαση, όπως είπε, εννοώντας ότι από τη μία είναι η αρχαιολογία και από την άλλη η μεγάλη μετάβαση στη βιομηχανία.

“Αναφέρεται στο πώς η εξουσία πέρασε από τους Τιτάνες στους θεούς και από εκεί η μετάβαση στους ανθρώπους που έφτασαν εδώ αρχές του 1900 για να δουλέψουν στα κλειστά πια εργοστάσια, όπως ο Τιτάν, που έχει χτίσει όλη την Ελλάδα” επισήμανε η Μ. Παπαδημητρίου για την εγκατάστασή της με επιμελητές τους Γιώργο Τζιρτζιλάκη και Θεόφιλο Τραμπούλη. “Οι σύγχρονες πόλεις έχουν πολυχώρους τεχνών και με την ευκαιρία του έργου μου θα ξεκινήσουμε στο Ελαιουργείο με δύο μεγάλες θεματικές. Η μία είναι η βασική εγκατάσταση που θα δημιουργηθεί μαζί με τους κατοίκους της Ελευσίνας και όλους όσοι θέλουν να συμμετέχουν για τρεις μήνες σε αυτό και το δεύτερο σκέλος είναι το μουσείο της πόλης των κατοίκων της Ελευσίνας” υπογράμμισε η εικαστικός.

Προϋπολογισμός και πρόγραμμα Αισχυλείων

Με προϋπολογισμό μειωμένο κατά 60.000 με 65.000 ευρώ, όπως είπε ο δήμαρχος, τα φετινά Αισχύλεια πραγματοποιούνται σύμφωνα με την υπεύθυνη του φεστιβάλ Κωνσταντίνα Μαρούγκα με σύνολο δαπανών που ανέρχονται στα 265.000 ευρώ. Ο δήμαρχος αρνήθηκε ότι υπάρχει λογαριασμός του φεστιβάλ, κάτι που, όπως είπε, υπήρχε από το 2001, αλλά τώρα πια έχει κλείσει, καθώς “το φεστιβάλ έχει ωριμάσει και μπορεί από μόνο του και με διαφανείς τρόπους να λύνει οικονομικά προβλήματα που κάθε φορά ανακύπτουν”.

Όλοι οι συντελεστές επέμειναν στη διάχυση των εκδηλώσεων και των πολιτιστικών γεγονότων καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου στις γειτονιές της πόλης. “Όλοι πρέπει να περιφρουρήσουμε το κύρος του Φεστιβάλ των Αισχυλείων και της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, που δίνουν ένα μεγάλο ευρωπαϊκό στοίχημα, και είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε” υποστήριξε ο δήμαρχος, ενώ η καλλιτεχνική διευθύντρια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας έκανε λόγο για θεσμούς όπως η Πολιτιστική Αποκέντρωση από τον Νοέμβριο του 2018, με δομημένα πολιτιστικά γεγονότα σε γειτονιές της Ελευσίνας.

“Ενεργοποιούμε τα τοπόσημα της πόλης” ανέφερε από την πλευρά της και η υπεύθυνη των Αισχυλείων. Η επιμονή όλων περιστράφηκε γύρω από το μεγάλο στοίχημα που είναι ο αγώνας για τη μη ερήμωση της περιφέρειας και τη δημιουργία σχέσης μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Εκδηλώσεις και φωτογραφικό λεύκωμα

Το πρόγραμμα των Αισχυλείων, που περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και κινηματογραφικές προβολές, κάνει πρεμιέρα στις 26 Αυγούστου με συναυλία του Στέφανου Κορκολή στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, ο "Προμηθέας Δεσμώτης" σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριτζήλα (27 Αυγούστου), ο "Ορέστης" σε σκηνοθεσία Γ. Αναστασάκη (29 Αυγούστου), η συναυλία των ΘΡΑΞΠΑΝΚC (31 Αυγούστου), ο "Πλούτος" σε σκηνοθεσία Ν. Μιλιβόγεβιτς (2 Σεπτεμβρίου), συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου (5 Σεπτεμβρίου), ο "Αγαμέμνων" σε σκηνοθεσία Τ. Γκραουζίνις (7 Σεπτεμβρίου), η "Ηλέκτρα" σε σκηνοθεσία Θ. Παπακωνσταντίνου (10 Σεπτεμβρίου), συναυλία του Κωστή Μαραβέγια (12 Σεπτεμβρίου), οι “Βάτραχοι” σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου (13 Σεπτεμβρίου), συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου (17 Σεπτεμβρίου ) και του Φοίβου Δεληβοριά με τη Μαρίνα Σάτι (19 Σεπτεμβρίου) κ.ά.

Στο κινηματογραφικό πρόγραμμα, από 30 Αυγούστου έως 18 Σεπτεμβρίου θα προβληθούν μεταξύ άλλων ταινίες όπως το “Άφτερλωβ” του Στέργιου Πάσχου, “Ο γιος της Σοφίας” της Ελίνας Ψύκου, “Το τελευταίο σημείωμα” του Παντελή Βούλγαρη, “Ο θάνατος του ελαφιού” του Γιώργου Λάνθιμου κ.ά.

Με έμπνευση το εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ και τις ανθρώπινες ιστορίες που ξετυλίγονται γύρω από αυτό, ο φωτογράφος Βαγγέλης Γκίνης παρουσιάζει ένα λεύκωμα και μια φωτογραφική έκθεση σε επιμέλεια Λουίζας Καραπιδάκη με τίτλο “Τροτύλη”, η ημερομηνία παρουσίασης των οποίων θα ανακοινωθεί προσεχώς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL