Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Ένα γοητευτικό "Χειμωνιάτικο Παραμύθι" στο Μέγαρο Μουσικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένα γοητευτικό "Χειμωνιάτικο Παραμύθι" στο Μέγαρο Μουσικής

«Το θέατρο δεν μπορεί να πεθάνει προτού ο άνθρωπος ονειρευτεί και το τελευταίο του όνειρο» γράφει στο βιβλίο του «Ο ηθοποιός και ο στόχος» ο σκηνοθέτης Ντέκλαν Ντόνελλαν, συνεργάτης του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας, που έρχεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει με τους Cheek by Jowl, «έναν από τους πιο ριζοσπαστικούς θεατρικούς θιάσους», το “Χειμωνιάτικο Παραμύθι" του Σαίξπηρ, την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Διεθνής περιοδεύων θίασος που έχει εμφανιστεί σε ολόκληρο τον κόσμο, με τα μέλη του να ερμηνεύουν μεγάλα κλασικά αλλά και σύγχρονα έργα στην αγγλική, γαλλική και ρωσική γλώσσα, οι Cheek by Jowl ιδρύθηκαν από τους Ντέκλαν Ντόνελαν και Νικ Όρμεροντ το 1981 και αποτελεί επίσημο συνεργάτη του Barbican Centre του Λονδίνου. «Κάθε παραγωγή των Cheek by Jowl αποτελεί θεατρικό γεγονός» γράφουν οι θεατρικοί κριτικοί για κάθε εμφάνιση του θιάσου, που "δίνει νέα πνοή στους κλασικούς μέσα από ερμηνείες δυνατές και έντονες, σαν ακτίνες λέιζερ που βάζουν φωτιά στο κείμενο".

Ο Σαίξπηρ έγραψε «Το χειμωνιάτικο παραμύθι», ένα από τα σπουδαιότερά του έργα, κατά την ίδια περίοδο με την «Καταιγίδα», ανατρέποντας όλους τους κανόνες που ακολουθεί η τελευταία. Η ενότητα του χρόνου, του τόπου και της δράσης χάνεται μέσα σε ένα ταξίδι που διαρκεί δεκαέξι ολόκληρα χρόνια ανά την Ευρώπη, από την αυλή στην εξοχή, από την τραγωδία στην κωμωδία.

«Το χειμωνιάτικο παραμύθι» μιλά για έναν παρανοϊκό βασιλιά που οδηγεί την οικογένειά του στην καταστροφή. Ωστόσο, το σκοτάδι που επικρατεί στην αρχή του «Παραμυθιού» θα δώσει τη θέση του στο φως της χαράς, καθώς ο χρόνος θα παρασύρει τους χαρακτήρες σε ένα αναπάντεχο τέλος. Μέσα από τις σελίδες του έργου, γεννιέται ένας νέος Σαίξπηρ, ένας Σαίξπηρ που έχει αφήσει πίσω του τις σπουδαίες τραγωδίες και αναζητά τη λύτρωση μέσα από τη φλόγα της ελπίδας.

Ο σκηνοθέτης Ντέκλαν Ντόνελλαν, που έχει βραβευθεί με τον Χρυσό Λέοντα του Φεστιβάλ Βενετίας για το σύνολο του έργου του και με το βραβείο Καρλομάγνου, έχει σκηνοθετήσει τις παραγωγές "Fuenteovejuna", "Sweeney Todd", "The Mandate" και "Angels in America", ενώ έχει υπογράψει τη σκηνοθεσία σε παραστάσεις στο Φεστιβάλ της Αβινιόν ("Σιντ"), στο Θέατρο Maly της Αγίας Πετρούπολης ("Το χειμωνιάτικο παραμύθι") και στο Γουέστ Εντ ("Ερωτευμένος Σαίξπηρ"). Επίσης έχει συνεργαστεί με το Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ (όπερα "Φάλσταφ" του Βέρντι) καθώς και με το Μπαλέτο Μπολσόι ("Ρωμαίος και Ιουλιέτα", "Άμλετ"). Το βιβλίο του “Ο ηθοποιός και ο στόχος” πρωτοκυκλοφόρησε το 2000 και έχει μεταφραστεί σε 15 γλώσσες.

«Το χειμωνιάτικο παραμύθι» ανεβαίνει στα αγγλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους (σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ), εντάσσεται στον κύκλο Θέατρο στο Μέγαρο, υποστηρίζεται από το Βρετανικό Συμβούλιο και συστήνεται σε θεατές άνω των 12 ετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL