Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.6°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.7°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.7°C20.7°C
1 BF 29%
Η ισχύς εν τη ενώσει... για τον πολιτισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ισχύς εν τη ενώσει... για τον πολιτισμό

"Υποστηρίζουμε τη δημιουργία από κοινού με τους περιφερειακούς φορείς, ενός πιλοτικού δικτύου φεστιβάλ που θα διαμορφώσει ένα πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων, παραγωγών, συμπαραγωγών και ανταλλαγών των περιφερειακών φεστιβάλ μεταξύ τους και με τα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, με την προοπτική αυτή η συνεργασία να αποκτήσει εξωστρέφεια και να διευκολύνει συνέργειες με φεστιβάλ του εξωτερικού".

Αυτά δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου κατά τη διάρκεια της προχθεσινής μαραθώνιας συνεδρίασης, στην οποία πήραν μέρος εξήντα πολιτιστικοί φορείς από όλη την Ελλάδα και περισσότεροι από εκατό διευθυντές και οργανωτές θερινών φεστιβάλ θεάτρου και μουσικής κυρίως, εκπρόσωποι δήμων, έφοροι αρχαιοτήτων κ.ά.

Η κ. Κονιόρδου υπογράμμισε πως το ΥΠΠΟ δίνει έμφαση “σε τρεις ειδικές κατηγορίες φεστιβάλ: τα φεστιβάλ που φιλοξενούνται σε αρχαιολογικούς χώρους, τα φεστιβάλ που γίνονται σε ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές της επικράτειας και στα φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στα νησιά που υποδέχονται πρόσφυγες».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι η συνεργασία αυτή «θα συνεισφέρει στην κινητικότητα των καλλιτεχνών, θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των καλλιτεχνικών έργων και την ποικιλομορφία της πολιτισμικής προσφοράς και θα συμβάλλει στη διεύρυνση ενός απαιτητικού κοινού στο κέντρο και στην περιφέρεια». Το Φεστιβάλ Αθηνών, είπε, «θέλει να ανοίξει έναν διάλογο για τη σημερινή κατάσταση των φεστιβάλ, ώστε να δημιουργηθεί μια νέα κίνηση που θα τονώσει τόσο την ειδική φυσιογνωμία και καλλιτεχνική τους ταυτότητα όσο και την ανταλλαγή ή συμπαραγωγή θεαμάτων.

Εισηγήσεις έκαναν οι Βίκυ Μαραγκοπούλου, τέως καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας Κέλλυ Διαπούλη, καλλιτεχνική διευθύντρια του εορτασμού της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, και Σταύρος Μπένος πρόεδρος της εταιρείας «Διάζωμα».

Στη συνέχεια έκαναν παρεμβάσεις 32 εκπρόσωποι περιφερειακών φεστιβάλ, που τόνισαν μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα να τεθούν κανόνες και κριτήρια για την αναβάθμιση των φορέων, τη διαφάνεια και την εξωστρέφεια και πάνω απ’ όλα τη διασφάλιση του τρόπου χρηματοδότησης και της βιωσιμότητας των καλλιτεχνικών προγραμμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL