Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
Η Κάτια Γέρου επιστρέφει "σπίτι" παρέα με τον Ντάριο Φο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Κάτια Γέρου επιστρέφει "σπίτι" παρέα με τον Ντάριο Φο

Το 2010 ο Ντάριο Φο ξαναγράφει τη σπουδαία πολιτική σάτιρα του 1974 “Δεν πληρώνω δεν πληρώνω”, προσθέτοντας στη νέα εκδοχή καινούργια δεδομένα της οικονομικής κρίσης στην Ιταλία του 21ου αιώνα.

Το νέο έργο που έχει τίτλο «Δεν πληρώνομαι, δεν πληρώνω», όπου δύο τίμιες οικογένειες αγωνίζονται με όπλο την «ανυπακοή» κόντρα σε μια παράλογη κοινωνία, ανεβαίνει από τις 27 Φεβρουαρίου στην σκηνή του Θεάτρου Τέχνης της οδού Φρυνίχου σε μετάφραση, διασκευή και σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη και την Κάτια Γέρου να επιστρέφει μετά από χρόνια και πάλι στο καλλιτεχνικό της σπίτι.

Ο πρόσφατος θάνατος του σπουδαίου συγγραφέα και ηθοποιού τον περασμένο Οκτώβριο, είχε επηρεάσει βαθιά την ηθοποιό που έγραψε στις 16 Οκτωβρίου στην “Αυγή” της Κυριακής ένα κείμενο με αφορμή τον μεγάλο νομπελίστα τον οποίο είχε δει πριν χρόνια στην αίθουσα συνεδριάσεων του Κέντρου Δελφών και όπου έγραφε μεταξύ άλλων: “Ο Φο λέει -με το έργο του και τη στάση ζωής του- ότι η επικαιρότητα είναι οι λίγες δεκαετίες που ήρθαμε να περπατήσουμε σ' αυτή τη γη, ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο για το οποίο να μιλήσουμε -κυρίως αν δεν πιστεύουμε στην αιώνια ζωή, όπως πολύ από μας- παρά μόνο γι' αυτό: ότι αυτό είναι το αιμάσσον υλικό του καλλιτέχνη: να διαμαρτυρηθεί, να ξεφοβίσει, να αφυπνίσει, να παρηγορήσει”.

Το έργο αφηγείται την ιστορία μιας ανταρσίας που ξεσπά στην πόλη του Μιλάνου. Οι γυναίκες κάνουν πλιάτσικο στα σούπερ - μάρκετ, οι εργάτες διακόπτουν την κυκλοφορία των τρένων, τα παιδιά πετροβολούν τους αστυνομικούς. Το σπίτι του νομοταγή προλετάριου Τζοβάνι και της “επαναστατημένης” Αντωνίας γίνεται γιάφκα και τόπος συνάντησης ενός αναρχικού μπάτσου, ενός γκαστρωμένου καραμπινιέρου και ενός γέρου φιλοσόφου με άνοια. Και η ζωή όλων γίνεται πιο όμορφη και συνάμα πιο ρημαγμένη.

Στο σημείωμά του για το έργο ο σκηνοθέτης Παντελής Δεντάκης αναφέρει μεταξύ άλλων πως ο Ντάριο Φο “έλεγε πως σ' αυτούς που σε εκμεταλλεύονται, σ' αυτούς που σε προδίδουν, σ' αυτούς που σε κοροϊδεύουν, πρέπει να τους κατεβάζεις το παντελόνι και να τους δίνεις μια γερή κλοτσιά στον κώλο”.

Το «Δεν πληρώνομαι, δεν πληρώνω» θα παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στην σκηνή του Θεάτρου Τέχνης της οδού Φρυνίχου. Εκτός από την Κάτια Γέρου πρωταγωνιστούν οι Γιώργος Μακρής, Ερατώ Πίσση, Χρήστος Μαλάκης και Πέτρος Σπυρόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL