Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τρία χρόνια μετά, το μουσείο δεν άνοιξε ακόμα

Eurokinissi

Εθνικό Μουσειο Σύγχρονης Τέχνης

της Άννας Φιλίνη

 

Τρία χρόνια ακριβώς μετά την παύση της Άννας Καφέτση από την κυβέρνηση Σαμαρά, τον Νοέμβριο του 2014, οι αναδιαμορφωμένοι χώροι του παλιού κτηρίου ΦΙΞ συνεχίζουν να γεμίζουν και να αδειάζουν με έργα περιοδικών εκθέσεων, ενώ το πότε θα ανοίξει το ίδιο το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με τις σημαντικές συλλογές από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες παραμένει ακόμη ζητούμενο.

Αυτές ακριβώς τις μέρες τελειώνει η θητεία του νυν Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και της διευθύντριας Κατερίνας Κοσκινά, η θητεία της οποίας ανανεώθηκε τον Ιανουάριο του 2016 για άλλα δύο χρόνια. Η Κατερίνα Κοσκινά είχε υποσχεθεί το 2014 στον τότε υπουργό Τασούλα της Ν.Δ. πως θα άνοιγε το Μουσείο σε τρεις μήνες, το ίδιο ακριβώς υποσχέθηκε και στους επόμενους τρεις υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Ξυδάκη, Αριστείδη Μπαλτά, Λυδία Κονιόρδου. Όμως, πληροφορούμαστε τώρα ότι επιδιώκει την παράταση της θητείας της για ακόμη ένα χρόνο.

Τα πράγματα δεν πήγαν καλά τα τελευταία χρόνια με τη νέα διοίκηση παρά τις υποσχέσεις. Τον Νοέμβριο του 2015, το Ίδρυμα Νιάρχος, που είχε υπογράψει με την Άννα Καφέτση την παραχώρηση δωρεάς τριών εκατομμυρίων για το άνοιγμα του Μουσείου, στη βάση των εγκεκριμένων τότε μουσειολογικών μελετών, ανέστειλε τη δωρεά του, όσο η εφαρμογή των μελετών δεν προχωρούσε. Στον τελευταίο απολογισμό του Δ.Σ. που εκπνέει τώρα, τα ίδια τα μέλη του ανέφεραν ότι δεν είναι ακόμη έτοιμο το Μουσείο για να διεκδικήσει την δωρεά των τριών εκατομμυρίων. Ο προγραμματισμός τους έκλεινε πάλι με περιοδικές εκθέσεις. Όμως για την παιδεία, για τους καλλιτέχνες και τους ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη, το άνοιγμα των χώρων του ΕΜΣΤ είναι απαραίτητο όχι για να λειτουργεί και αυτό ως μια άλλη -έστω υψηλού επιπέδου- γκαλερί, αλλά για να υπάρχει πρώτα και κύρια ως μουσείο σύγχρονης τέχνης στην πρωτεύουσα αυτής της χώρας. Σήμερα πλέον είναι σαφές ότι δεν είναι τυχαίο που δεν στάθηκε δυνατό να ανοίξει το Μουσείο.

Μετά από όλα όσα συνέβησαν αυτά τα χρόνια, η επαναφορά της παλιάς διευθύντριας του ΕΜΣΤ Άννας Καφέτση δεν είναι σήμερα πια μόνον ζήτημα ηθικής δικαίωσης, όπως έχει επανειλημμένα ακουστεί, αλλά η μόνη λύση για να ανοίξει το Μουσείο. Διαγωνισμός για τον διευθυντή ας γίνει στη συνέχεια. Το ζήτημα δεν έχει να κάνει απλώς με το αν υπάρχει η βούληση κάποιων ή όχι. Αποδείχθηκε περίτρανα -το είχαμε επισημάνει από τον ίδιο χώρο εδώ στην “Αυγή” ήδη από τις 31 Ιανουαρίου του 2016- ότι η Άννα Καφέτση, με τη γνώση για τη σύγχρονη τέχνη και το ΕΜΣΤ, είναι η μόνη λύση για να ανοίξει το Μουσείο. Το Μουσείο μπορεί να ανοίξει μόνο με την εμπνευσμένη δουλειά του ανθρώπου που συγκέντρωσε πετραδάκι - πετραδάκι τις περίφημες συλλογές του από το τίποτα, που συγκρότησε το κτηριολογικό του πρόγραμμα, που επέβλεψε την αρχιτεκτονική του διαμόρφωση στη βάση της αρχικής σύλληψής του. Είναι, άρα, και πρακτική η ανάγκη να το ανοίξει η παλιά διευθύντρια.

Το ζήτημα τελικά παραμένει και βαθιά ηθικό! Δεν μπορούμε πια αυτό να το ξεχνάμε.

Δείτε όλα τα σχόλια