Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Έκθεση έργων art nouveau στο Μπενάκη

Έκθεση με τίτλο «Art Nouveau. Από τις συλλογές του Badisches Landesmuseum της Καρλσρούης» εγκαινιάζεται στις 5 Μαΐου στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη.

Η συλλογή είναι από τις πιο εντυπωσιακές της Ευρώπης και φανερώνει τις πολλαπλές εκφάνσεις της art nouveau που οφείλονται στις τοπικές παραλλαγές και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε χώρας.

Η έκθεση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο της Βάδης και θα διαρκέσει έως τις 21 Μαΐου, περιλαμβάνει αντικείμενα που καλύπτουν μια ευρεία γκάμα αντιπροσωπευτικών κατηγοριών, όπως υφάσματα, κοσμήματα, οικιακά σκεύη, διακοσμητικά αντικείμενα, έπιπλα, χαρακτικά, κεραμικά, ανάγλυφα και γλυπτά, σχεδιασμένα από γνωστούς καλλιτέχνες.

Φιλοδοξία της έκθεσης είναι να προσφέρει μια καλειδοσκοπική εικόνα του διεθνούς και σύνθετου χαρακτήρα του κινήματος art nouveau μέσα από σημαντικά εκθέματα από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Αγγλία και το Βέλγιο.

Η art nouveau αποτελεί τόσο ένα καλλιτεχνικό κίνημα όσο και ένα καλλιτεχνικό στιλ, που διαδίδεται και αναπτύσσεται κυρίως στην Ευρώπη στα τέλη του 19ου αιώνα. Σήμερα πλέον κερδίζει και πάλι το ενδιαφέρον του κοινού για τον συμβολισμό του αλλά και για τις τάσεις ενοποίησης τον διαφόρων μορφών τέχνης.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του υπουργείου Επιστήμης, Έρευνας και Τέχνης του γερμανικού κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Η συνεργασία αυτή ξεκίνησε με τον επαναπατρισμό δύο παρανόμως εξαχθεισών αρχαιοτήτων, οι οποίες επεστράφησαν στην Ελλάδα από τη Γερμανία τον Ιούνιο του 2014, και θα συνεχιστεί με τη διεξαγωγή ενός αρχαιολογικού συνεδρίου στη Χαϊδελβέργη το φθινόπωρο του 2017 και μιας έκθεσης με θέμα τον μυκηναϊκό πολιτισμό στην Καρλσρούη στα τέλη του 2018.

Δείτε όλα τα σχόλια