Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Εκθέσεις εμπνευσμένες από την ποίησή του / Ο εικαστικός Καβάφης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκθέσεις εμπνευσμένες από την ποίησή του / Ο εικαστικός Καβάφης

Μπορεί το "Έτος Καβάφη" να βρίσκεται ήδη στο δεύτερο μισό του και η αρμόδια επιτροπή που ορίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού να μην έχει ανακοινώσει καν τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων για την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση και των 80 από τον θάνατο του ποιητή, όμως μια σειρά άλλοι φορείς διοργανώνουν ποικιλία εκδηλώσεων. Ανάμεσα σε αυτές, μια σειρά εκθέσεων εικαστικών έργων εμπνευσμένων από ποιήματα του Αλεξανδρινού, δείχνουν πόσο πολύπτυχη είναι η επίδρασή του σε όλα τα πεδία της σημερινής τέχνης. Πόσο επίκαιρος είναι για μας σήμερα...

"Αόρατος θίασος" στην Καβάλα

Επιλέγοντας ως τίτλο έναν στίχο από το ποίημα «Απολείπειν ο θεός Αντώνιον», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου εγκαινιάστηκε χθες στην Καβάλα, στην οικία του Μωχάμετ Άλυ, η ομαδική έκθεση Αόρατος θίασος, που επιμελείται η Ίρις Κρητικού και διοργανώνει η Αίθουσα Τέχνης Ianos, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μικρής Άρκτου. Τριάντα δύο καλλιτέχνες (Βερούκας, Γέρος, Έσσλιν, Μαντζαβίνος, Φιλίνη, Χαμπίδης, μεταξύ άλλων) επιλέγουν να "αναγνώσουν" ένα ποίημα που επέλεξαν και να συνομιλήσουν ή να αποτυπώσουν κάποιο από τα λιγότερο συγκεκριμένα αλλά εξίσου σημαντικά ίχνη του κόσμου του Αλεξανδρινού. Μέσα από αυτόν τον διάλογο, επιδιώκει να αποτελέσει έναν τόπο εικαστικής περιπλάνησης στην ποίηση του Καβάφη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Αυγούστου.

«In medias res» στην Άνδρο

Στον ποιητή είναι αφιερωμένοι και οι φετινοί «Πλόες», η ετήσια διοργάνωση του Ιδρύματος Π. και Μ. Κυδωνιέως στη Χώρα της Άνδρου, που εγκαινιαζεται το επόμενο Σάββατο. Επικεντρωμένη στην έννοια του "ταξιδιού", αλλά και των εμποδίων στον δρόμο προς μια υπαρξιακή Ιθάκη, η έκθεση, που επιμελείται η Αθηνά Σχινά, παρουσιάζει έργα 20 καλλιτεχνών της νέας γενιάς, τα οποία είναι επικεντρωμένα στα προβλήματα που βιώνουν οι ίδιοι και οι άνθρωποι γύρω τους, σε επίπεδο ηθικής, αξιών, συμπεριφορών, αντιστάσεων. Η έκθεση θα διαρκέσει από το Σάββατο 27 Ιουλίου και ως τις 29 Σεπτεμβρίου.

Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Η έκθεση την οποία σχεδιάζει για τον ερχόμενο Νοέμβριο το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι, σύμφωνα με το σκεπτικό της τουλάχιστον, η περισσότερο πρωτότυπη από τις μέχρι σήμερα εκδηλώσεις. Η έκθεση, που θα φέρει τον τίτλο «Ιδανικές φωνές κι αγαπημένες»: Εικονογραφώντας ποιήματα του Καβάφη, επέλεξε να επικεντρωθεί σε είκοσι πέντε ποιήματα του Αλεξανδρινού, ιστορικά ή ψευδοϊστορικά, και να τα φέρει σε έναν άμεσο διάλογο με αρχαία αντικείμενα (προτομές, νομίσματα, ανάγλυφα, ενεπίγραφες στήλες κ.ά.) που απεικονίζουν ιστορικά ή μυθολογικά πρόσωπα που αναφέρονται σε αυτά, από την αρχαιότητα μέχρι τα πρώτα χριστιανικά χρόνια.

Στόχος της να αποδώσει με έναν κατά το δυνατόν περιεκτικό τρόπο την ατμόσφαιρα της πόλης μέσα στην οποία περιδιάβαινε ο ποιητής, με τα υπολείμματα των αρχαίων μνημείων της, αλλά και την κοσμοπολίτικη και πολυθρησκευτική ατμόσφαιρα της Αλεξάνδρειας της ύστερης αρχαιότητας.

Τα έργα της έκθεσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί χάρις στη συνεργασία του Μουσείου με το Ίδρυμα Ωνάση, στο οποίο ανήκει πλέον το Αρχείο Καβάφη, προέρχονται από το Μουσείο της Ακρόπολης, το Εθνικό Αρχαιολογικό, το Επιγραφικό, το Νομισματικό, το Μπενάκη, Εφορείες Αρχαιοτήτων και την Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank. Η έκθεση προγραμματίζεται να εγκαινιαστεί στις 26 Νοεμβρίου και θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό μέχρι τις 31 Μαρτίου 2014.

Σ.Κ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL