Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
Η Μόσχα τιμά τον Γιώργο Κωστάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Μόσχα τιμά τον Γιώργο Κωστάκη

Αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιώργου Κωστάκη, του συλλέκτη στον οποίο οφείλουμε την εικόνα μιας από τις σημαντικότερες στην ιστορία της τέχνης περιόδου, της Ρωσικής Πρωτοπορίας, είναι αφιερωμένη η εκδήλωση που πραγματοποιείται απόψε στην Κρατική Πινακοθήκη Τρετιακόφ της Μόσχας, με τη συμμετοχή του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο αυτή την περίοδο πραγματοποιεί την έκθεση «Η συλλογή Κωστάκη και η Ρωσική Πρωτοπορία. 100 χρόνια από τη γέννηση του συλλέκτη», στους χώρους του στη Μονή Λαζαριστών. Πρόκειται για μια μεγάλης κλίμακας παρουσίαση της συλλογής και του αρχείου Κωστάκη με έργα που ακολουθούν το βλέμμα και τη μέθοδο του συλλέκτη και ξεδιπλώνουν την ιστορία της συλλογής του.

Τη μεγάλη καλλιτεχνική αξία της συλλογής καθώς και τη σπουδαιότητα της συνεργασίας ανάμεσα στα δύο μουσεία θα τονίσουν σε ομιλίες τους, από ρωσικής πλευράς, η διευθύντρια της Πινακοθήκης Τρετιακόφ, Ιρίνα Λέμπεντεβα, και, από ελληνικής πλευράς, η διευθύντρια του ΚΜΣΤ, Μαρία Τσαντσάνογλου. Οι δύο πλευρές θα αναφερθούν στην σταθερή συνεργασία των δύο μουσείων με στόχο την από κοινού διοργάνωση έκθεσης και την έκδοση καταλόγου καθώς και τη θεσμοθέτηση ευρύτερης επιστημονικής συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε θέματα συντήρησης.

Για τον συλλέκτη θα μιλήσουν ακόμη οι κόρες του, Αλίκη Κωστάκη (μέλος του Δ.Σ. του ΚΜΣΤ) και Ναταλία Κωστάκη, καθώς και Ρώσοι καλλιτέχνες, ιστορικοί τέχνης και διευθυντές άλλων ρωσικών μουσείων. Ακόμη θα συμμετέχουν ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου για θέματα εξωτερικής πολιτιστικής συνεργασίας, Μιχαήλ Σβιντκόι, και η πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα, Δανάη Κουμανάκου.

Οι επιμελητές της Πινακοθήκης Τρετιακόφ θα ξεναγήσουν το κοινό στα έργα της συλλογής και θα εγκαινιαστεί η ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα ενημέρωσης για τον Γιώργο Κωστάκη και τη συλλογή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL