Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
Διαχρονικός Καστοριάδης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαχρονικός Καστοριάδης

Ο Κορνήλιος Καστοριάδης πέθανε στο Παρίσι στις 26 Δεκεμβρίου του 1997. Σήμερα, δύο δεκαετίες μετά τον θάνατό του, οι φιλοσοφικές του ιδέες εισδύουν όχι μόνο στον λόγο και στις πρακτικές των κοινωνικών κινημάτων, αλλά και σε διάφορα πεδία της φιλοσοφικής διαμάχης εκτός και εντός των ακαδημαϊκών θεσμών: διδακτορικές διατριβές, καινούργια βιβλία, άρθρα σε φιλοσοφικά περιοδικά εξετάζουν την επίδραση των ιδεών του Καστοριάδη στη μετέπειτα φιλοσοφική και πολιτική σκέψη.

Την επικαιρότητα της σκέψης του Καστοριάδη επιχειρεί να υπογραμμίσει το διεθνές συνέδριο με θέμα "Η κοινωνική και πολιτική σκέψη του Κορνήλιου Καστοριάδη. 20 χρόνια μετά", που οργανώνει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία» του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου την Παρασκευή 1, το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, στο αμφιθέατρο Σάκης Καράγιωργας του Παντείου.

Tο τρίγλωσσο συνέδριο (ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά) συγκεντρώνει συνολικά εξήντα πέντε ομιλητές διαφορετικών ακαδημαϊκών πεδίων από επτά διαφορετικές χώρες. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Liliana Ponce, καθηγήτρια Ιστορίας της Πολιτικής Σκέψης, θα ταξιδέψει στην Αθήνα από το Μπουένος Άιρες, ενώ η Sophie Richter-Devroe, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Σπουδών Doha, θα έρθει από το Κατάρ! Ανάμεσα στους υπόλοιπους διεθνείς καλεσμένους, ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, η Ingerid Straume από το Όσλο, της οποίας το διδακτορικό για την εκπαίδευση με βάση τη φιλοσοφία του Καστοριάδη αποτελεί πρωτοποριακή εργασία, ο Eric Fabri, που διδάσκει στο Βέλγιο και έχει επιμεληθεί έναν συλλογικό τόμο για τον Καστοριάδη στα γαλλικά, και ο Yavor Tarinski, συγγραφέας, μεταφραστής και μελετητής από τη Βουλγαρία.

Πολύ έντονη όμως θα είναι και η παρουσία της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς θα συμμετάσχουν καθηγητές από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας. Παράλληλα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τις απόψεις παλιών γνώριμων του Καστοριάδη. Για παράδειγμα, ο Κώστας Σπαντιδάκης, στενός φίλος του φιλοσόφου και μεταφραστής της μνημειώδους "Φαντασιακής Θέσμισης της Κοινωνίας", θα απευθύνει χαιρετισμό κατά την έναρξη του συνεδρίου, μιλώντας για τον άνθρωπο Καστοριάδη. Ο άλλοτε διδακτορικός φοιτητής του φιλοσόφου Γιώργος Ν. Οικονόμου θα αναφερθεί στις δυνατότητες επανεπινόησης μιας δημοκρατικής πολιτικής στις μέρες μας, ενώ ο Γιώργος Λ. Ευαγγελόπουλος, που μας έχει χαρίσει τον "Διάλογο" με τον Καστοριάδη για τη "Φιλοσοφία και την Επιστήμη", θα μιλήσει για την έννοια της ανάδυσης στη σύγχρονη Φυσική και Βιολογία.

Πέρα από τις ομιλίες, στο συγκεκριμένο συνέδριο θα προβληθεί η αποκλειστική συνέντευξη του Vincent Descombes, συναδέλφου του Καστοριάδη και προέδρου της Association Castoriadis στη Γαλλία, την οποία σκηνοθέτησε ο Λουκάς Παλαιοκρασάς.

Είναι σίγουρο ότι ο καστοριαδικός στοχασμός δεν μπορεί να περιοριστεί αποκλειστικά μέσα στις πανεπιστημιακές αίθουσες, καθώς αποτελεί μια ζωντανή δύναμη που αφορά την ολότητα της κοινωνικής ζωής - και, θα προσθέταμε, της κοινωνικής αλλαγής, της επανάστασης νοούμενης ως ρητής και διαυγασμένης αυτοαλλοίωσης των θεσμών της κοινωνίας. Γι’ αυτό, το συνέδριο θα είναι ανοιχτό στο κοινό με ελεύθερη είσοδο.

Αναλυτικά για το πρόγραμμα και τη λίστα ομιλητών, δείτε το site: https://castoriadis2017.blogspot.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL