Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.2°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.8°C15.2°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C14.4°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 93%
Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για την documenta...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για την documenta...

Αθόρυβα, η documenta 14 αρχίζει σταδιακά να μπολιάζει τον δημόσιο διάλογο, αλλά και τη ζωή της πόλης, ενόψει του ερχόμενου Απριλίου και των επίσημων εγκαινίων. Πόσα όμως γνωρίζουμε για τη σημαντικότερη διοργάνωση σύγχρονης τέχνης και την 60χρονη ιστορία της; "Λίγα πράγματα" απαντά η υπεύθυνη πολιτιστικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου Γκαίτε  Γιουλιάνε Στέγκνερ. Γι' αυτό και ο πολιτιστικός οργανισμός αποφάσισε να αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος των δράσεών του μέχρι τον Απρίλιο στη γνωριμία του αθηναϊκού κοινού με τις προηγούμενες 13 διοργανώσεις, με ομιλίες, αφιερώματα στην Ελλάδα της δικτατορίας και τον ρόλο του Ινστιτούτου ή μια ρετροσπεκτίβα αφιερωμένη στον Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ.

Μέσα από κύκλους εκδηλώσεων κάθε μήνα, με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στην documenta, αναδεικνύεται όχι μόνο η ιστορία της, αλλά και οι ελληνογερμανικές σχέσεις της περιόδου.

Οι εκδηλώσεις, που έχουν, παραδόξως, τον... γαλλικό τίτλο "Apropos documenta", ξεκινούν το Σάββατο. Στο Ινστιτούτο θα διαμορφωθούν «θεματικοί χώροι» όπου θα παρουσιάζεται υλικό από το αρχείο της documenta (φωτογραφίες, βιντεοντοκουμέντα, κατάλογοι, δημοσιεύματα, εκδόσεις κ.ά.) Παράλληλα, θα προβληθούν πειραματικά φιλμ του  Alfred Ehrhardt από τη documenta I και ΙΙ, ενώ στις 8.00 μ.μ. ο Ντένης Ζαχαρόπουλος, που υπήρξε συνδιευθυντής της  documenta IΧ, θα μιλήσει με θέμα "Από το Κάσελ στον κόσμο". Στις 10.00 οι Γιώργος Αξιώτης και Πάνος Αλεξιάδης θα παρουσιάσουν ζωντανές μουσικές περφόρμανς, ενώ μετά τα μεσάνυχτα θα προβληθούν οι ρώσικες βωβές ταινίες Θωρηκτό Ποτέμκιν και Η μικρή βίδα, που είχαν προβληθεί το 1955, στην πρώτη διοργάνωση.

Τον Νοέμβριο, ο δεύτερος κύκλος θα είναι αφιερωμένος στην Ελλάδα της περιόδου της δικτατορίας και τον ρόλο του Ινστιτούτου ως "χώρου ελευθερίας" για πολλούς καλλιτέχνες, μερικοί εκ των οποίων θα κληθούν να μιλήσουν, ενώ θα ακολουθήσει το κινηματογραφικό αφιέρωμα "Φασμπίντερ και... ξερό ψωμί"!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL