Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός "ταξιδεύει" στις ΗΠΑ

Μεγάλη έκθεση με εντυπωσιακά εκθέματα στο μουσείο της Ινδιανάπολης Και διαδραστικά "μαθήματα" για τους μικρούς επισκέπτες της έκθεσης

Το σχεδόν ακέραιο άγαλμα της Αρτέμιδος, από τα καλύτερα σωζόμενα αντίγραφα στον τύπο της «Λαφρίας» ή «Κυνηγέτιδος» του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσήνης, που βρέθηκε στη «βίλα της Μεσσήνης», το άγαλμα του Διονύσου από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το χάλκινο άγαλμα εφήβου από την Κύθνο, το άγαλμα Κόρης από το Μουσείο της Ακρόπολης, ένα ψηφιδωτό με παράσταση Αφροδίτης από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας, το χάλκινο κάτοπτρο από το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας, ο βωμός των δώδεκα θεών από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι μερικά μόνο από τα εντυπωσιακά τέχνεργα της ελληνικής αρχαιότητας, τα οποία ενεχείρισαν τα μεγάλα μουσεία της χώρας για τις ανάγκες της μεγάλης έκθεσης "Treasures of Ancient Greece. Life, Myth and Heroes", που εγκαινιάζεται στις 15 Ιουνίου στο Children’s Museum of Indianapolis των ΗΠΑ συνεχίζοντας την παράδοση των μεγάλων ελληνικών εκθέσεων στις ΗΠΑ, που ξεκίνησε το 2013 με την έκθεση Heaven and Earth στη National Gallery στην Ουάσιγκτον και το Μουσείο J.P. Getty και συνεχίστηκε με μεγάλη επιτυχία έως το 2016 με την έκθεση The Greeks. Agamemnon to Alexander the Great στο Field Museum στο Σικάγο και το National Geographic στην Ουάσιγκτον.

Από την αυστηρότητα των αρχαϊκών κούρων έως την ήρεμη βεβαιότητα των γλυπτών του Παρθενώνα, από την ανθρωποκεντρική θεώρηση του κόσμου του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη έως τις πρωτοποριακές κατακτήσεις των επιστημών και τον μηχανισμό των Αντικυθήρων, από τη γέννηση και εδραίωση της αθηναϊκής δημοκρατίας έως την αμφισβήτηση των ηρωικών μύθων από το τραγικό θέατρο, η έκθεση Treasures of Ancient Greece. Life, Myth and Heroes φιλοδοξεί να παρουσιάσει με εύληπτο και ευρηματικό τρόπο στο αμερικανικό κοινό, και κυρίως στα παιδιά και τις οικογένειές τους, την πορεία και τα επιτεύγματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, ενός από τους σημαντικότερους πολιτισμούς του κόσμου.

Διαρθρωμένη σε δύο ενότητες και απλωμένη σε μια έκταση περίπου 800 τ.μ., η έκθεση παρουσιάζει αφενός τις εκφάνσεις του κλασικού πολιτισμού σε πολιτειακό, κοινωνικό και καλλιτεχνικό επίπεδο και αφετέρου την παρουσίαση αρχετυπικών αρχαίων ελληνικών μύθων και του Δωδεκάθεου.

Οι μικροί επισκέπτες της έκθεσης δεν θα ανακαλύψουν μόνο τα εντυπωσιακά έργα τέχνης και τα επιτεύγματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, αλλά θα έχουν επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουν μυθικούς ήρωες, όπως ο Ηρακλής, ο Αχιλλέας και ο Οδυσσέας, και να ακολουθήσουν τους θεούς του Ολύμπου στις περιπέτειές τους. Μέσα από πρωτότυπες διαδραστικές εφαρμογές θα μυηθούν στα μυστικά του μηχανισμού των Αντικυθήρων, θα κατανοήσουν τη διαδικασία επιλογής δικαστών και της λειτουργίας των δικαστηρίων, θα κατασκευάσουν έναν αρχαίο ελληνικό ναό και θα συναγωνιστούν τους αρχαίους αθλητές στον αγώνα δρόμου.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 5 Ιανουαρίου 2020.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. "Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων", "αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις" επισημαίνουν εφιστώντας την προσοχή όλων, μα όλων μας, στις θερινές αποδράσεις.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο