Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C23.0°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.5°C22.6°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
0 BF 30%
Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση

Έναν φόρο τιμής στη συμβολή των Ελλήνων Εβραίων αγωνιστών στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο αλλά και εναντίον των δυνάμεων κατοχής αποτελεί η έκθεση που διοργανώνεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων έως και τις 31 Ιανουαρίου. Η έκθεση «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση» παρουσιάζεται σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδας και την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων.

Περιλαμβάνει ιστορικό, αρχειακό, φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, από επιστολές, προκηρύξεις, αντιστασιακές εφημερίδες και φωτογραφίες της περιόδου, το οποίο συγκεντρώθηκε κατά την πενταετή έρευνα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας, στο πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας συνεργασίας με την πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα. Είναι η περιοδεύουσα εκδοχή της έκθεσης, που διοργάνωσε για πρώτη φορά το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος το 2013, όπου παρουσιάστηκαν προσωπικές ιστορίες Ελλήνων Εβραίων που συμμετείχαν στην Εθνική Αντίσταση κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μέσα από όλες τις ελληνικές αντιστασιακές οργανώσεις.

Κέντρο του ελληνόφωνου εβραϊκού κόσμου, που οι ρίζες του χάνονται στον χρόνο, φτάνοντας ώς την αρχαιοελληνική περίοδο, τα Γιάννενα και οι Εβραίοι της πόλης πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος στο Ολοκαύτωμα. Στις 25 Μαρτίου 1944 συνελήφθησαν 1.850 άτομα και οδηγήθηκαν στο Άουσβιτς από όπου επέστρεψαν μόνο 163. Η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων ανασυστάθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτελούμενη πια από πολύ μικρότερο αριθμό μελών.

Η συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάστηκε ήδη στο Εβραϊκό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου και ταξίδεψε έως την Ουάσιγκτον, την Ατλάντα και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Ο πιο πρόσφατος σταθμός ήταν το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στους Κορυσχάδες Ευρυτανίας, ενώ, μετά τα Ιωάννινα, αναμένεται να συνεχίσει το ταξίδι της.

Την έκθεση πλαισιώνει ταινία - ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Ντάβιντ Γαβριηλίδη, ενώ σχεδιάζονται ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για το μαθητικό κοινό. Η έκθεση λειτουργεί από Τρίτη έως Κυριακή, 08.30 - 3.30, ενώ τη Δευτέρα παραμένει κλειστή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL