Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C23.0°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.5°C22.6°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
0 BF 30%
Να διασφαλιστεί η λειτουργία του Μουσείου Αταλάντης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να διασφαλιστεί η λειτουργία του Μουσείου Αταλάντης

Τα προβλήματα στελέχωσης και κατ' επέκταση λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Αταλάντης, το οποίο παραμένει κλειστό, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Σαρακιώτης και Πάνος Σκουρολιάκος με ερώτησή τους προς την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Παρ' ότι το Μουσείο αποτελεί "χώρο - πρότυπο για την τοπική κοινωνία της Φθιώτιδας", όχι μόνο επειδή φιλοξενεί "τεράστιας σημασίας αρχαιότητες του πολιτισμού της Λοκρίδας", αλλά, επιπλέον, επειδή "η στέγασή του γίνεται στο διατηρητέο κτίριο του Παλαιού Γυμνασίου, στοιχείο το οποίο αποτελεί προστιθέμενη αξία στη σημασία και την αίγλη του", εντούτοις ταλαιπωρείται από αρκετά προβλήματα που "δεν επιτρέπουν την απρόσκοπτη λειτουργία του κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα".

Όπως επισημαίνουν οι δύο βουλευτές, "το Μουσείο παραμένει κλειστό κατά την παρούσα -υψηλής τουριστικής κίνησης- χρονική περίοδο εξαιτίας της ανεπαρκούς στελέχωσής του", ενώ ο "μοναδικός φύλακας πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί κατά τους προσεχείς μήνες. Οι κρούσεις του οικείου Δήμου Λοκρών δυστυχώς δεν έχουν αποφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα και οι δυσχέρειες παραμένουν.

Το επιστημονικό ενδιαφέρον για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης είναι έντονο, κάτι το οποίο διαφαίνεται από την εγκατάσταση τεσσάρων ξένων αρχαιολογικών σχολών, ενώ και πληθώρα εκθεμάτων της Λοκρίδας φιλοξενούνται σε άλλα μουσεία της χώρας και του εξωτερικού. Στρατηγικός στόχος θα έπρεπε να είναι η επιστροφή και η ανάδειξη των εν λόγω αρχαιοτήτων στον φυσικό χώρο τους και όχι η εν τοις πράγμασι υπονόμευση των υποδομών της περιοχής της Λοκρίδας".

Δεδομένου ότι "η διαφύλαξη της ιστορικής κληρονομιάς αποτελεί μείζον διακύβευμα κατά την εκτέλεση του κυβερνητικού έργου, η εύρυθμη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων συνδέεται άρρηκτα με την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης στη χώρα” και, “επειδή σκοπός της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση και ανάδειξη των υπαρχουσών υποδομών σε όλα τα πολιτικοοικονομικά σκέλη", οι δύο βουλευτές ρωτούν την υπουργό Πολιτισμού σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Αταλάντης καθώς και ποια χρηματοδοτικά εργαλεία διατίθενται και είναι αξιοποιήσιμα επί τω σκοπώ της επαρκούς στελέχωσης του Μουσείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL