Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Ένας μικρόκοσμος από πηλό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένας μικρόκοσμος από πηλό

Ένας ολόκληρος κόσμος, για την ακρίβεια ένας πήλινος μικρόκοσμος, ετοιμάζεται να καταλάβει τις προθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης για να ξεναγήσει τους επισκέπτες του στα θαυμαστά έργα που παρήγαγε η μικροτεχνία από την προϊστορική εποχή μέχρι το τέλος της αρχαιότητας. Γυναικείες μορφές και προτομές, αντικείμενα, σάτυροι, κούροι, ζώα, εν ολίγοις μικρά πήλινα αριστουργήματα, πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά, συνθέτουν την περιοδική έκθεση "Ειδώλιο" που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 3 Απριλίου και αφιερώνεται σε μια ξεχωριστή, ιδιαίτερα σημαντική κατηγορία αρχαιολογικών αντικειμένων.

Ένα πραγματικό πανόραμα των ειδωλίων που δημιουργήθηκαν από την 7η χιλιετία έως τον 4ο αι. μ.Χ. επιχειρεί να δώσει το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης μέσα από τη συγκεκριμένη έκθεση, παρουσιάζοντας συνολικά 672 ειδώλια, από τα οποία τα 291 προέρχονται από τη συλλογή του και τα υπόλοιπα από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων όλης της Βόρειας Ελλάδας, δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να κατανοήσει τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τη μορφολογική, εικονογραφική και στυλιστική τυπολογία καθώς και την εξέλιξή τους, κυρίως, όμως, να ψηλαφήσει τα μηνύματα τα οποία μεταφέρουν αυτές οι μορφές που φτάνουν σε εμάς έχοντας ταξιδέψει από τα βάθη του χρόνου.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έναν χρόνο, αναπτύσσεται σε δύο αίθουσες. Στην πρώτη παρουσιάζεται διαχρονικά η εξέλιξη του ειδωλίου από τη νεολιθική έως τη ρωμαϊκή εποχή, προσφέροντας μια πανοραμική εικόνα της παραγωγής ειδωλίων στις σημαντικότερες αρχαιολογικές θέσεις της Μακεδονίας και της Θράκης ανά εποχή, ενώ στη δεύτερη αίθουσα τα ειδώλια παρουσιάζονται σε θεματικές ενότητες με βάση τις ερμηνείες και τα σημαινόμενά τους.

Ειδώλια κατασκευάζονταν στον ελληνικό κόσμο από την προϊστορική εποχή μέχρι το τέλος της αρχαιότητας και έτσι αποτελούν χαρακτηριστικό εύρημα των ανασκαφών τόσο σε νεκροταφεία όσο και σε οικισμούς προϊστορικών και ιστορικών χρόνων. Η λέξη ειδώλιο είναι υποκοριστικό της λέξης είδωλον και χρησιμοποιείται για να περιγράψει αντικείμενα που είναι εικόνες υπαρκτών και φανταστικών όντων και αντικειμένων. Ο χωμάτινος, εύπλαστος και συνάμα ανθεκτικός πηλός υπήρξε το πιο αγαπητό υλικό, αυτό που επιλέχθηκε από γενιές ανθρώπων για να δώσει μορφή και πνοή σε εικόνες ανθρώπων, ζώων και αντικειμένων.

Στην ετήσια διάρκειά της, η έκθεση θα πλαισιωθεί από εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και εφήβους και ένα πειραματικό εργαστήριο παραγωγής ειδωλίων, ενώ θα πραγματοποιηθεί διεθνές συνέδριο για την κοροπλαστική στον ελλαδικό χώρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL