Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στα ίχνη της μάχης της Αθήνας

Αύριο το πρωί, στις 10.30, με πρωτοβουλία των εκδόσεων Αλεξάνδρεια και "ξεναγό" τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη

Περιήγηση στους δρόμους της Αθήνας όπου σημειώθηκαν κάποιες από τις κρισιμότερες μάχες των Δεκεμβριανών διοργανώνεται αύριο το πρωί, στις 10.30, με πρωτοβουλία των εκδόσεων Αλεξάνδρεια και "ξεναγό" τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη.

Η περιοχή την οποία θα διατρέξει ο περίπατος ξεκινά από την πλατεία Συντάγματος και, μέσα από έξι στάσεις, καταλήγει στο Μουσείο της Ακρόπολης, στη θέση του οποίου υπήρχε το Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη, όπου διεξήχθησαν μερικές από τις σφοδρότερες συγκρούσεις των Δεκεμβριανών.

Ειδικότερα κατά τη διάρκεια του περιπάτου θα γίνει αναφορά στο συλλαλητήριο του ΕΑΜ στις 3 Δεκεμβρίου 1944 στην πλατεία Συντάγματος, με αφετηρία το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Στις επόμενες στάσεις θα γίνει αναφορά στις επιθέσεις του ΕΛΑΣ προκειμένου να εκπορθήσει κυβερνητικά κτήρια, όπως το Τμήμα Μεταγωγών της οδού Ναυάρχου Νικοδήμου (Ρωσική εκκλησία), το Α' Σώμα Στρατού (Θάλου και Πιττακού) και το Β' Αστυνομικό τμήμα (πλ. Αγίας Αικατερίνης). Οι επόμενες δύο στάσεις αφορούν τις διαδοχικές μάχες για την κατάληψη των στρατώνων του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη, στη διασταύρωση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου με την οδό Μητσαίων και την οδό Μακρυγιάννη.

Μετά τη λήξη του περιπάτου θα πραγματοποιηθεί προβολή σπάνιου φωτογραφικού υλικού, με εικόνες των μαχών στους δρόμους της Αθήνας και συζήτηση με τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη, συγγραφέα της μελέτης Δεκεμβριανά 1944. Η μάχη της Αθήνας, στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, στις 1.15 και στις 2.00 μ.μ.

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια