Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
Από τα Δεκεμβριανά στην εμφύλια σύρραξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από τα Δεκεμβριανά στην εμφύλια σύρραξη

Στις κοινωνικές διαστάσεις του Εμφυλίου, την οικονομία, την πολιτική, στις στρατιωτικές επιχειρήσεις αλλά και τον ξένο παράγοντα επικεντρώνεται το 3ο Συνέδριο Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας με τίτλο "Διαστάσεις του ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου 1946-1949", που πραγματοποιείται, από αύριο Τετάρτη ώς τη Δευτέρα 12 του μηνός, στο αμφιθέατρο "Σάκης Καράγιωργας" του Παντείου Πανεπιστημίου.

Το συνέδριο, το οποίου διοργανώνει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου με τη στήριξη του Ιδρύματος Σάκη Καράγιωργα, έρχεται ως συνέχεια του 2ου συνεδρίου του ΠΜΣ, τον Νοέμβριο του 2014, που εξέτασε το διάστημα από την Απελευθέρωση ώς τα Δεκεμβριανά, όπου επιβεβαιώνονται οι πρώτες ενδείξεις ότι η χώρα οδεύει προς εμφύλια σύγκρουση.

Κατά τις εργασίες του παρόντος συνεδρίου θα εξεταστούν οι συνθήκες που όξυναν την κρίση μετά τα Δεκεμβριανά και, αντί να οδηγήσουν στην εκτόνωσή της, οδήγησαν στην εμφύλια σύρραξη. Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, "Η περίοδος μετά τα Δεκεμβριανά χαρακτηρίζεται από την αδυναμία των διαδοχικών κυβερνήσεων να επιβάλουν την τήρηση των όρων της Συμφωνίας της Βάρκιζας του Φεβρουαρίου 1945. Επιπλέον, ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών τον Μάρτιο του 1946 και το δημοψήφισμα που ακολούθησε επέτειναν την κρίση, αντί να οδηγήσουν προς την εκτόνωσή της. Η κάθοδος της χώρας προς τον Εμφύλιο πόλεμο επιταχύνεται από την αυξανόμενη πόλωση που έχει εκδηλωθεί από την Απελευθέρωση με την καταλυτική συμβολή του ξένου παράγοντα και το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που γρήγορα επιβλήθηκε. Οι νικητές των εκλογών του 1946, απρόθυμοι και αδύναμοι να αντιμετωπίσουν τα δομικά προβλήματα της χώρας, παραδίδονται στην πολιτική και στρατιωτική ηγεμονία των ΗΠΑ. Η τριετία της εμφύλιας σύγκρουσης θα ματώσει ακόμα περισσότερο την καθημαγμένη από την κατοχή Ελλάδα, σε μια εποχή που η υπόλοιπη Ευρώπη ανασυγκροτείται, ενώ στην Υφήλιο απλώνεται το δίχτυ του Ψυχρού Πολέμου".

Στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου συμμετέχουν οι Στέφανος Παπαγεωργίου, καθηγητής, διευθυντής ΠΜΣ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Προκόπης Παπαστράτης, ομότιμος καθηγητής, Ειρήνη Λαγάνη, καθηγήτρια, Μιχάλης Λυμπεράτος, διδάκτωρ Ιστορίας, εντεταλμένος διδασκαλίας ΠΜΣ, Λη Σαράφη, διδάκτωρ Ιστορίας, University of Sussex, και Λουδοβίκος Κωτσονόπουλος, διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, εντεταλμένος διδασκαλίας ΠΜΣ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL