Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αρχαίος οικισμός στον βυθό της Ζακύνθου

Μεγάλο δημόσιο κτήριο της αρχαιότητας που πιθανώς σχετίζεται με τον λιμένα της αρχαίας πόλης της Ζακύνθου, το μέγεθος του οποίου υποδηλώνει την ύπαρξη σημαντικού αρχαίου οικισμού στην περιοχή Αλικανά...

Μεγάλο δημόσιο κτήριο της αρχαιότητας που πιθανώς σχετίζεται με τον λιμένα της αρχαίας πόλης της Ζακύνθου, το μέγεθος του οποίου υποδηλώνει την ύπαρξη σημαντικού αρχαίου οικισμού στην περιοχή Αλικανά, εντόπισε η αρχαιολογική έρευνα κλιμακίου της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων στις αυτοψίες που πραγματοποίησε στο νησί στις 13 Μαΐου.

Η χρονολόγηση του κτηρίου δεν είναι ακόμη εφικτή λόγω της απουσίας επιφανειακής κεραμικής στον χώρο, όμως το μέγεθός του υποδηλώνει την ύπαρξη σημαντικού αρχαίου οικισμού στην περιοχή του Αλικανά, καθώς στην περιοχή εντοπίστηκαν βυθισμένα κατάλοιπα που εκτείνονται σε βάθος από 2 έως 6 μέτρα. Πρόκειται για μια μεγάλη έκταση, περίπου 30 στρεμμάτων, όπου είναι ορατά πλακόστρωτο, βάσεις κιονοστοιχιών και διάσπαρτο αρχαίο δομικό υλικό. Καταμετρήθηκαν τουλάχιστον 20 βάσεις κιόνων διάσπαρτες στον χώρο, με μεγάλη οπή στο κέντρο κυκλικής διατομής 34 περίπου εκατοστών, πιθανόν υποδοχή ξύλινων κιόνων.

Η υποβρύχια έρευνα πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Δήμου Ζακύνθου και υπόδειξη του κ. Π. Βούτου. Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τον Δήμο Ζακύνθου θα προχωρήσει άμεσα σε πιο εκτεταμένη έρευνα και στην αποτύπωση του αρχαιολογικού χώρου, που θα μας δώσει νέα σημαντικά δεδομένα για την τοπογραφία και την ιστορία της αρχαίας Ζακύνθου.

Δείτε όλα τα σχόλια