Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C17.6°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.2°C15.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
0 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 66%
Η λάμψη της Βεργίνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η λάμψη της Βεργίνας

Η χρυσοποίκιλτη πανοπλία του Φιλίππου του Β', αλλά και το χρυσό στεφάνι που φορούσε όταν το σώμα του παραδόθηκε στις φλόγες της ταφικής πυράς, η αχνορόζ τοιχογραφία της Αρπαγής της Περσεφόνης στον Άδη, στον τάφο μίας από τις συζύγους του, που απεικονίζει τον Ερμή ως νυμφαγωγό να οδηγεί το τέθριππο άρμα, ενώ μία από τις φίλες της Κόρης παρακολουθεί τη σκηνή πετρωμένη από τον φόβο, η χρυσή τεφροδόχος λάρνακα του Φιλίππου είναι μερικά μόνο από τα πολύτιμα αποτυπώματα του λαμπρού τάφου του Φιλίππου που έφερε στο φως η σκαπάνη του Ανδρόνικου.

Το χρυσάφι των βασιλέων, αλλά και τα καθημερινά των απλών θνητών της Βεργίνας επέλεξε να αναδείξει το λεύκωμα "Αιγές - Η Βασιλική Μητρόπολη των Μακεδόνων", της αρχαιολόγου και μαθήτριας του Ανδρόνικου, Αγγελικής Κοταρίδη.

Τις Αιγές, δηλαδή τη Βεργίνα, επέλεξε το Ίδρυμα Λάτση για τον φετινό αφιερωματικό τόμο της εκδοτικής σειράς "Ο Κύκλος των Μουσείων", στον οποίο η μαθήτρια του Ανδρόνικου, με τη γλαφυρή γραφή της, αναδεικνύει όλα εκείνα που πρωταγωνιστούν και τα άλλα που ενδεχομένως προσπερνά πιο γρήγορα ο επισκέπτης του μουσείου της Βεργίνας.

Στο λεύκωμα αποκαλύπτονται σε όλο τους το μεγαλείο οι Αιγές. Η μεγαλοπρέπεια των βασιλέων, η κομψότητα της μακεδονικής τέχνης, η ομορφιά της μακρινής μακεδονικής καθημερινότητας. Κυρίως, όμως, αποκαλύπτουν αυτό που επισημαίνει η αρχαιολόγος, Αγγελική Κοταρίδη, στον πρόλογό της: "Τα ευρήματα των Αιγών, της πόλης που ύστερα από αλλεπάλληλες καταστροφές ξεχάστηκε στη σκόνη των αιώνων, όχι μόνο ξανάδωσαν στη βασιλική μητρόπολη όνομα και ταυτότητα, αλλά μας κάνουν να ξαναγράψουμε την ιστορία της Μακεδονίας και όχι μόνον: οι ανακαλύψεις των Αιγών τεκμηριώνουν με τον πιο συναρπαστικό τρόπο την καταπληκτική μετεξέλιξη των Μακεδόνων, ενός συντηρητικού φύλου με αρχαϊκές δομές, που με την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Φιλίππου Β' και του Μεγαλέξανδρου έγιναν ο ριζοσπαστικός μοχλός, ο οποίος άλλαξε την ιστορία του κόσμου".

Οι φωτογραφίες του Σωκράτη Μαυρομάτη αποτυπώνουν καρέ-καρέ την εποχή των Μακεδόνων. Η έκδοση είναι άμεσα προσβάσιμη στο κοινό από την Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη που φιλοξενεί το ίδρυμα στην ιστοσελίδα του: www.latsis-foundation.org

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL