Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Δέσμιο για τους Δεσμώτες το υπουργείο Πολιτισμού

Αρχαιολόγοι για "Δεσμώτες Φαλήρου"

Να μην επανεισαγάγει εσπευσμένα σήμερα στο ΚΑΣ το θέμα της διατήρησης των "Δεσμωτών" του Φαλήρου και να "τηρήσει στάση αναμονής ώσπου να ολοκληρωθούν εμπεριστατωμένες εισηγήσεις των Διευθύνσεων και της Εφορείας" καλεί ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ με αφορμή και τη χθεσινή αυτοψία που πραγματοποίησαν τα μέλη του Συμβουλίου και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Εκφράζει δε την ανησυχία του, για την παραβίαση της ορθής διοικητικής διαδικασίας για άλλη μια φορά καθώς και την εμφανή προεπιλογή της λύσης της απόσπασης αρχαιοτήτων ως πανάκεια, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ευρήματος και ανεξαρτήτως των επιταγών της κείμενης νομοθεσίας.

Ο ΣΕΑ κατηγορεί ευθέως την πολιτική ηγεσία ότι "δεν ακολούθησε τις εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, ως όφειλε, αλλά υπαγορεύτηκε καταρχάς από δελτίο Τύπου της κ. υπουργού Πολιτισμού στις 22 Ιανουαρίου, το οποίο προανήγγειλε όχι μόνο την επανεξέταση της απόφασης, την αυτοψία των μελών του ΚΑΣ, η οποία πραγματοποιείται μία ημέρα μόλις πριν τη συνεδρίαση, αλλά προδικάζει ακόμα και τα αποτελέσματα αυτής καθώς και τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου" καθώς "η εισαγωγή του θέματος στο ΚΑΣ συνιστά επανεξέταση και ενδεχόμενη αναίρεση της Υ.Α. του 2016 για κατά χώραν διατήρηση, συντήρηση και ανάδειξη, του μοναδικού αρχαιολογικού και ιστορικού ευρήματος".

Η εσπευσμένη επανεισαγωγή του θέματος στο ΚΑΣ προκαλεί "εντύπωση, όταν στις 31 Αυγούστου είχε προηγηθεί σύσκεψη όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, από την οποία θα μπορούσε να έχει προκύψει η λήψη των μέτρων προστασίας".

Τέλος, καταλογίζει στην πολιτική ηγεσία ότι οι ενέργειές της "πλήττουν το κύρος του Συμβουλίου, επιβάλλοντας στα μέλη να ψηφίσουν για ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα, με πολλές προεκτάσεις, χωρίς επαρκή προηγούμενη ενημέρωση και προετοιμασία, αλλά ακόμα περισσότερο προδικάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου, διατυπώνοντας έμμεσες αιχμές περί ανάληψης ευθύνης".

Ακόμα πιο δριμύς ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ καταλογίζει στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ ότι "χρησιμοποιεί τους 'Δεσμώτες του Φαλήρου' για άλλες στοχεύσεις. Προσπαθεί να νομιμοποιήσει τη λογική ότι η απάντηση είναι η απόσπαση αρχαιοτήτων, όποια κι αν είναι η ερώτηση, για να 'καλυφθεί' και για την απαράδεκτη απόφαση για τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης". Επισημαίνει ότι πρόκειται για μια "πολύ επικίνδυνη ατραπό, που αφίσταται πολύ από το να εξετάζεται κάθε περίπτωση ακίνητου μνημείου με βάση την πραγματική κατάσταση διατήρησής του, που βεβαιώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, και τις δυνατότητες ανάδειξης που θα έπρεπε να είναι επιστημονικό και όχι πολιτικό ζήτημα".

Υπογραμμίζει τέλος πως "αν πραγματικά η κυβέρνηση και η υπουργός ενδιαφερόταν για τους 'Δεσμώτες του Φαλήρου', θα είχαν ασχοληθεί ουσιαστικά κι όχι επικοινωνιακά με το θέμα, από το καλοκαίρι του 2019, χωρίς τυμπανοκρουσίες και δελτία Τύπου, αναθέτοντας εκ νέου στις αρμόδιες υπηρεσίες και τους ειδικούς επιστήμονες να εξετάσουν ξανά την εύρεση της βέλτιστης λύσης διατήρησης του ευρήματος και απόδοσής του στο κοινό, που ειδικά στην περίπτωση του Φαλήρου αποτελεί μια ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση με πολλές παραμέτρους".

 

ΜΟΤΟ

Η εσπευσμένη επανεισαγωγή του θέματος στο ΚΑΣ προκαλεί "εντύπωση, όταν στις 31 Αυγούστου είχε προηγηθεί σύσκεψη όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, από την οποία θα μπορούσε να έχει προκύψει η λήψη των μέτρων προστασίας"

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ρεζιλίκι και σιωπή

Αρχικά, ο Στ. Πέτσας, μιλώντας για την περιβόητη λίστα, είχε πει ότι τα κριτήρια χρηματοδότησης των ΜΜΕ ήταν διαφανή και αφορούσαν την αναγνωσιμότητα και τον αριθμό των εργαζομένων στο καθένα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις