Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Εικαστική ισχύς εν τη ενώσει...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εικαστική ισχύς εν τη ενώσει...

"Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια απτή απόδειξη πως ο πολιτισμός ενώνει, δημιουργεί και πολλαπλασιάζει" επισήμανε στον χαιρετισμό της η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Φωτογραφία από τη χθεσινή τελετή στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Η καρδιά του μεγαλύτερου εποπτευόμενου οργανισμού του υπουργείου Πολιτισμού, του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης, άρχισε και τυπικά να χτυπάει χθες το απόγευμα με την υπογραφή της σύμβασης για τη συνένωση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με τα ιδιαίτερα τμήματά του -το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης- και του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, σε ειδική τελετή στο Δημαρχείο της πόλης.

Η διάσημη συλλογή Κωστάκη, με 1.277 έργα όλων των τάσεων και των ρευμάτων της Ρωσικής Πρωτοπορίας και το Αρχείο Κωστάκη, από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, οι συλλογές Αλέξανδρου Ιόλα, Αλέξανδρου και Δωροθέας Ξύδη, Γιώργου Απέργη, Δημήτρη Μεϊμάρογλου, Μάγδας Κοτζιά από το Μακεδονικό Μουσείο, η συλλογή ιστορικής και σύγχρονης φωτογραφίας από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, η συλλογή γλυπτών της Α. Μυλωνά είναι μερικά μόνο από τα πολύτιμα αποθέματα των δύο μουσείων που ως MOMus πλέον, όπως συντομογραφείται στα λατινικά, αναλαμβάνει την διοργάνωση της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης ανά διετία, αλλά και η διοργάνωση εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και η ανάπτυξη, μελέτη και προβολή των εικαστικών τεχνών της φωτογραφίας, του Βιομηχανικού και Αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, της ιστορικής μελέτης.

"Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια απτή απόδειξη πως ο πολιτισμός ενώνει, δημιουργεί και πολλαπλασιάζει" επισήμανε στον χαιρετισμό της η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου χαρακτηρίζοντας τη συνένωση των μουσείων "καρπό συλλογικής πρωτοβουλίας και παράδειγμα συνεργασίας όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών", η οποία δημιουργεί "μεγάλες και αισιόδοξες προοπτικές ανάπτυξης, απέναντι στις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές προκλήσεις της εποχής μας".

Η υπουργός μάλιστα πρόσφερε και μποναμά χθες στα δύο μουσεία, διαβεβαιώνοντας τους επικεφαλής του ΚΜΣΤ Ανδρέα Τάκη και Μαρία Τσανστάνογλου για την αύξηση του φετινού προϋπολογισμού στο 1,2 εκατ. ευρώ, από τα 930.000 ευρώ του περσινού.

Αν με τη χθεσινή υπογραφή της σύμβασης συνεργασίας των μουσείων έγινε το πρώτο βήμα για την ίδρυση του ΜOMus, η επόμενη φάση όπως διαβεβαίωσε η υπουργός είναι η κατάθεση προς ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση της οργάνωσης του ΚΜΣΤ, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Χρόνιο αίτημα, που όμως έβρισκε νομικά προσκόμματα, η συνένωση των λειτουργιών των δύο μουσείων επιτυγχάνεται όχι μέσω της συγχώνευσης των δύο ΝΠΙΔ όπως είχε προταθεί από το 2010, ούτε μέσω της απορρόφησης του ΜΜΣΤ από το δημόσιο ΚΜΣΤ. Έχει μάλιστα προβλεφθεί το προσωπικό του να παραμείνει για τρία χρόνια με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ενώ και το Μουσείο Φωτογραφίας θα αναβαθμιστεί διατηρώντας την αυτοτέλειά του στο εσωτερικό της πλατφόρμας του MOMus.

"To νέο εναλλακτικό σχήμα λειτουργίας των μουσείων είναι ευέλικτο και αποτρέπει τη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων τους" τόνισε η υπουργός, η οποία επισήμανε παράλληλα την "οικονομία κλίμακας στις διοικητικές υπηρεσίες", που επιτυγχάνεται, επιτρέποντας "τον δυναμικό προγραμματισμό και τη συντονισμένη λειτουργία των διευθύνσεων και των τμημάτων, ενισχύοντας την ευρύτητα δράσεων και εκθέσεων".

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά και ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα. Το εγχείρημα της συνένωσης και της σχετικής συμφωνίας παρουσίασαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΜΣΤ Ανδρέας Τάκης, η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΜΜΣΤ Ξανθίππη Σκαρπιά Χόιπελ, ο πρόεδρος της Εφορείας του ΜΦΘ Μανώλης Μαραγκούλης και ο πρόεδρος της ΔΕΘ Αναστάσιος Τζήκας.

Προηγουμένως, η υπουργός, μετά τη συνάντησή της με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, αναφέρθηκε στην Αμφίπολη επισημαίνοντας ότι "είναι πρόθεσή μας να συνεχιστούν οι ανασκαφές, η διαμόρφωση του χώρου ώστε να γίνει επισκέψιμο αυτό το πολύ σπουδαίο μνημείο” και πρόσθεσε: “Η συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι σημαντική, γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να γίνει μια επανεκκίνηση της ανασκαφής και της στήριξης και της διαμόρφωσης του χώρου".

Για το έργο της Αμφίπολης έχουν ήδη δρομολογηθεί 1 εκατ. ευρώ από διασυνοριακά προγράμματα και άλλο 1,5 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, όπως τόνισε ο περιφερειάρχης, ενώ η υπουργός ανέφερε ότι "είναι πάρα πολύ σημαντικό που έχουμε τη στήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως και το γεγονός ότι μέσα από το Interreg προκρίθηκε η Αμφίπολη κατ' αποκλειστικότητα για να απορροφήσει τα χρήματα που διατίθενται και από αυτό το πρόγραμμα ώστε να συνεχιστούν οι εργασίες. Με αυτή την έννοια θεωρούμε ότι παίρνουμε μια καινούρια ώθηση για να προχωρήσει η ιστορία της Αμφίπολης".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL