Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.0°C
0 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C18.3°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.5°C15.7°C
0 BF 67%
Προγραμματική πενία και... "δημιουργική οικονομία"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προγραμματική πενία και... "δημιουργική οικονομία"

Μια μέρα πριν τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης Ναυτίλος: Ταξιδεύοντας την Ελλάδα στο Μουσείο Bozar των Βρυξελλών, ο υπουργός Πολιτισμού παρουσίασε τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας ενώπιον της Επιτροπής για τον Πολιτισμό και την Παιδεία του Ευρωκοινοβουλίου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Π. Παναγιωτόπουλος, δύο είναι οι κύριοι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το εξάμηνο αυτό το ελληνικό ΥΠΠΟ: η πολιτιστική κληρονομιά και αυτό που αποκάλεσε "δημιουργική οικονομία".

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την ανάγκη διαμόρφωσης και προώθησης μιας κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης για την πολιτιστική κληρονομιά, θα διοργανωθεί συνέδριο με τίτλο «H πολιτιστική κληρονομιά στο προσκήνιο! Προς μια κοινή προσέγγιση για μια βιώσιμη Ευρώπη», 6-8 Μαρτίου, στο Μουσείο Ακρόπολης. Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι θα εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωκοινοβούλιο, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για την αναδιατύπωση της Οδηγίας 93/7/ΕΟΚ σχετικά με την επιστροφή "παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών από έδαφος κράτους-μέλους».

Επίσης, θα επιδιώξει να επιτευχθεί συμφωνία ώστε να υιοθετηθεί η απόφαση για τη θέσπιση κοινοτικής δράσης για τις ευρωπαϊκές πολιτιστικές πρωτεύουσες της περιόδου 2020-33 και τον ορισμό επιτροπής επιλογής και εποπτικής επιτροπής. Ακόμη, στο πλαίσιο του διαλόγου για τον ρόλο του πολιτισμού στις εξωτερικές σχέσεις της Ε.Ε., θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (17 Ιουνίου) άτυπη συνάντηση υψηλών αξιωματούχων των υπουργείων Πολιτισμού και Εξωτερικών, με έμφαση στον διαπολιτισμικό διάλογο και την ενίσχυση της συνεργασίας Ε.Ε.-Κίνας.

Σε ό,τι αφορά, ουσιαστικά, την αναζήτηση νέων τρόπων χρηματοδότησης του Πολιτισμού, σε συνέδριο που θα διεξαχθεί στις 20-21 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τίτλο «Χρηματοδοτώντας τη δημιουργικότητα», θα εξεταστούν "παράμετροι όπως η πληροφόρηση για τα υπάρχοντα εργαλεία και την τεχνογνωσία που διευκολύνουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της καινοτομίας με γνώμονα την επιχειρηματικότητα", όπως τόνισε ο Π. Παναγιωτόπουλος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το μέλλον της χρηματοδότησης του πολιτισμού επαφίεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία ή την "επιχειρηματικότητα" του κάθε καλλιτέχνη...

Τέλος, αξίζει να τονιστεί ότι ο υπουργός Πολιτισμού ανήγγειλε ότι θα δοθεί έμφαση στην ψηφιοποίηση των κινηματογραφικών αιθουσών και της κινηματογραφικής κληρονομιάς και στις νέες πλατφόρμες για τη διανομή οπτικοακουστικού και κινηματογραφικού υλικού. «Έχει σημασία οι ευρωπαϊκές αίθουσες να προβάλλουν ταινίες στις οποίες ακούγονται οι ευρωπαϊκές γλώσσες και να δημιουργηθεί μια κινηματογραφία ανταγωνιστική απέναντι στην αμερικανική βιομηχανία της εικόνας», σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL