Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Γιατί «πέφτουν» τα επιτόκια παρά την...καθυστέρηση;

Οι αγορές φαίνεται να έχουν προεξοφλήσει τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και δε δίνουν σημασία στις πρόσκαιρες καθυστερήσεις, όπως φάνηκε από το χθεσινό Eurogroup

Φαίνεται πως οι αγορές δε...σκαμπάζουν από οικονομικά και δεν αντιλήφθηκαν τα δήθεν αρνητικά μηνύματα από τη μη εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ και την έκθεση του ΔΝΤ. Είναι χαρακτηριστικό πως η ομολογιακή αγορά της Ελλάδας, σημειώνει πτωτική τάση σε όλη την καμπύλη της παρά τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup να μεταφέρει τη συζήτηση για την αποδέσμευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs/SMPs) για τις 5 Απριλίου.

Η σημερινή πρεμιέρα για τη νέα έκδοση 10ετους ομολόγου στην επίσημη διαπραγμάτευση βρίσκει την έκδοση να σημειώνει πτώση κατά 5 μονάδες βάσης, φτάνοντας το 3,85% από το 3,90% που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, παρά την απόφαση αναβολής της εκταμίευσης των κερδών από τα ANFAs και τα SMP.  

Κοντολογίς, οι αγορές φαίνεται να έχουν προεξοφλήσει τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και δε δίνουν σημασία στις πρόσκαιρες καθυστερήσεις, όπως φάνηκε από το χθεσινό Eurogroup. Άλλωστε, πέραν της ρύθμισης χρέους και των καλυμμένων χρηματοδοτικών μας αναγκών, έχουμε αντλήσει ήδη μέσα στο πρώτο τρίμηνο το 71% των χρημάτων που σχεδιάζαμε να καλύψουμε ετησίως από τις αγορές.

Το θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία, σημείωσαν και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο χθεσινό Eurogroup, αλλά και η σημερινή Έκθεση του ΔΝΤ που είναι η πρώτη μετά την έξοδό μας από το πρόγραμμα.

Από εκεί και πέρα, ανεξαρτήτως της κριτικής που ασκεί η έκθεση του ΔΝΤ σε διάφορους τομείς, κυρίως, επί πολιτικών αποφάσεων, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού που δεν επηρεάζουν τις αγορές, σημειώνει ωστόσο τη πολύ θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο για την επόμενη 10ετία, γεγονός που συμπιέζει την καμπύλη επιτοκίων προς τα κάτω.

Γιάννης Αγουρίδης

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Χάος

Τώρα δεν υπάρχουν οι δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη για μηδενική ανοχή στην ανομία και πάταξη των «μπαχαλάκηδων». Τώρα δεν υπάρχει πουθενά ο Μ. Βορίδης να μας εξηγήσει «γλυκά» ότι η επιβολή της νομιμότητας χρειάζεται εξαναγκασμό.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις