Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
10.9°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.6°C14.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
7.9°C10.7°C
0 BF 87%
Άγονος ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες λόγω έλλειψης ικανοποιητικών προσφορών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άγονος ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες λόγω έλλειψης ικανοποιητικών προσφορών

Άγονη κήρυξε με ομόφωνη απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ στη χθεσινή του συνεδρίαση τη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης στη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη, καθώς εκ των δύο φακέλων ο ένας περιλάμβανε οικονομική προσφορά εξαιρετικά χαμηλή έναντι της αποτίμησης των μονάδων, ενώ ο άλλος αφορούσε οικονομική πρόταση εκτός των όρων της σύμβασης αγοραπωλησίας των μετόχων.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την προσφορά του ομίλου Μυτιληναίου μόνο για τις μονάδες της Μελίτης στη Φλώρινα, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν της τάξεως των 25 εκατ. ευρώ, σε τεράστια απόσταση όχι μόνο από την αποτίμηση της αξίας των μονάδων, αλλά και από ό,τι θα μπορούσε να θεωρηθεί ως εύλογο τίμημα. Ο έτερος φάκελος των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - SEV.EN Energy περιλάμβανε οικονομική πρόταση, αλλά με τους δικούς τους όρους και πάντως εκτός εκείνων της σύμβασης αγοραπωλησίας μετόχων, που ανακοίνωσε η ΔΕΗ, για τις μονάδες Μελίτης - Μεγαλόπολης.

Σε αυτό το πλαίσιο το Δ.Σ. της ΔΕΗ αποφάσισε χθες να κηρύξει την τρέχουσα διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων άγονη, λόγω έλλειψης ικανοποιητικών προσφορών. Η απόφαση ήταν αναμενόμενη αφού, όπως είχε άλλωστε διαμηνύσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης το τελευταίο διάστημα, η διοίκηση είναι υποχρεωμένη λόγω της υποχρέωσης συμμόρφωσης της χώρας μας προς την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, να προχωρήσει στην πώληση των μονάδων, άλλα σε καμία περίπτωση στο ξεπούλημά τους.

Όπως δήλωσε ο ίδιος μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ., ανεξάρτητα από την έκβαση της συγκεκριμένης διαδικασίας, ο στόχος της αποεπένδυσης του λιγνιτικού δυναμικού παραμένει όπως έχει συμφωνηθεί με την Ε.Ε. Η ΔΕΗ, συνέχισε, σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ και τις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις της Ε.Ε., ιδιαίτερα με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, είναι έτοιμη να προβεί, το συντομότερο δυνατό, σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού με την πεποίθηση ότι με την διευθέτηση σημερινών εκκρεμοτήτων, όπως τα ΑΔΙ, και με την έμπρακτη απόδειξη μέσω της λειτουργίας των διαφόρων μέτρων εξοικονόμησης και βελτίωσης της αποδοτικότητας των προς πώληση θυγατρικών εταιρειών, η νέα διαδικασία θα είναι επιτυχής.

Επανέλαβε δε ότι όσες ενέργειες αναλογούσαν στη ΔΕΗ πραγματοποιήθηκαν άψογα και ακριβώς σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί, κάτι για το οποίο απαιτήθηκαν κάθε είδους πολύ μεγάλοι πόροι, ανάληψη ευθυνών και διαχείριση πολύπλοκων προβλημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις και διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) που είναι αρμόδια για την υπόθεση, με βασικό σενάριο την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού άμεσα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και αλλαγές στη σύμβαση αγοραπωλησίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL