Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.2°C
1 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
9.9°C14.1°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.1°C17.5°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.9°C
0 BF 100%
Προεξοφλεί πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους / Σήμα καθαρής εξόδου με ασφάλεια έδωσε η Moody's
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προεξοφλεί πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους / Σήμα καθαρής εξόδου με ασφάλεια έδωσε η Moody's

Σήμα καθαρής εξόδου από τα Μνημόνια αποτελεί η διπλά απροσδόκητη αναβάθμιση της Ελλάδας από την Moody’s. Η μία ευχάριστη έκπληξη ήταν η αναβίβαση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά δύο κλίμακες αντί για μία, από Caa2 σε Β3, και η άλλη είχε να κάνει με τον χρόνο της ανακοίνωσής της. Αυτή ήλθε ένα μήνα νωρίτερα του αναμενομένου καθώς πιθανότερη ημερομηνία εθεωρείτο η τελευταία Παρασκευή του Μαρτίου.

"Πίσω από τις γραμμές" όμως της αναβάθμισης κρύβεται η ακόμη πιο αισιόδοξη πεποίθηση της Moody's ότι έως τέλος του καλοκαιριού θα έχουν διασφαλισθεί οι παράγοντες που θα "εγγυώνται" καθαρή έξοδο χωρίς ρίσκο. Αυτό σημαίνει ότι οι οικονομικοί αναλυτές του οίκου προβλέπουν αποτελεσματική διευθέτηση του χρέους και σχηματισμό "μαξιλαριού ασφαλείας" ("capital buffer") περί τα 18 δισ. ευρώ, ικανού να καλύψει όχι μόνο τις προσδιορισμένες υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους σε ενδεχόμενη κρίση αλλά και τυχόν νέες ανάγκες των τραπεζών (σημειωτέον ότι ο οίκος εκτιμά ότι "η ταχύτερη από την προσδοκώμενη βελτίωση της υγείας του τραπεζικού τομέα θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει έναυσμα για μια θετική αξιολόγηση").

Για τη Moody's, το μεγάλο "μαξιλάρι" ρευστότητας παρέχει αντίστοιχη διασφάλιση με την προληπτική πιστωτική γραμμή. Η γενικότερη αυτή προοπτική οδηγεί, όπως τονίζουν παράγοντες της χρηματαγοράς, σε διασφαλισμένες αποδόσεις για τα ελληνικά ομόλογα και κατά συνέπεια σε διαρκές "ράλι". Μάλιστα,στην αγορά κυριαρχεί η πεποίθηση ότι με την εξέλιξη αυτή παρέχεται ευχέρεια στον ΟΔΔΗΧ για διαφοροποιημένες ως προς τη διάρκεια νέες εκδόσεις χρέους.

Θετική ανταπόκριση των αγορών

Κατά τον ίδιο τρόπο ανέγνωσαν την κίνηση αυτή και οι αγορές κεφαλαίων και χρήματος. Παρ' ότι αρχικά είχαν διατυπωθεί φόβοι για την οικονομία της Ευρωζώνης όταν οι αξιωματούχοι της Federal Reserve εκτίμησαν ρυθμό ανάπτυξης το 2018 ταχύτερο των προβλέψεων και αυξημένες πιθανότητες περαιτέρω σταδιακών αυξήσεων επιτοκίων, οι συνεδριάσεις κινήθηκαν σε θετικό πρόσημο.

Με βάση αυτές τις εξελίξεις και εκτιμήσεις, ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο έκλεισε στις 845,34 μονάδες κερδίζοντας 0,79%, ενώ αποκλιμακώθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων (το 10ετές διαπραγματευόταν χθες βράδυ στο 4,372% με χαμηλό ημέρας 4,293% από 4,442% στο προχθεσινό κλείσιμο). Στο χρηματιστήριο, πρωταγωνίστησε ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος βρέθηκε ενδοσυνεδριακά ακόμη και στις 933,51 μονάδες, κερδίζοντας 3,14%, για να κλείσει εν τέλει στις 930,03 μονάδες, με κέρδος 2,76%.

Οι λόγοι της αναβάθμισης

Ως προς τα της αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου σε Β3 από Caa2 (το επίπεδο πιστοληπτικής ικανότητας αντιστοιχεί σε εκείνην προ του 2011) στην οποία προχώρησε η Moody's, διατηρώντας θετικό το outlook (αυτό σημαίνει ότι ο οίκος μπορεί υπό προϋποθέσεις να αναβαθμίσει περαιτέρω το ελληνικό αξιόχρεο) ο οίκος σημειώνει ότι οι λόγοι γι' αυτήν την κίνησή του είναι:

* Η αξιόλογη δημοσιονομική και θεσμική βελτίωση που εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια στηρίζοντας ανάκαμψη της οικονομίας και τράπεζες.

* Η αναμενόμενη επιτυχής ολοκλήρωση των προγραμμάτων με εκ νέου χρηματοδότηση από τις αγορές. Η "καθαρή έξοδος" θα στηριχθεί βραχυπρόθεσμα σε σημαντικό "μαξιλάρι" ρευστότητας και μεσοπρόθεσμα στην ισχυρή δέσμευση των δανειστών για ελάφρυνση χρέους.

* Η σημαντική μείωση κινδύνου στάσης πληρωμών ή αναδιάρθρωσης χρέους ευρισκόμενου σε χέρια ιδιωτών. Ενώ η Ελλάδα βρισκόταν σε αντίστοιχο σημείο καμπής στα μέσα του 2014, ο οίκος θεωρεί ότι το ρίσκο ανατροπής ή εκτροχιασμού της δημοσιονομικής και οικονομικής προόδου που έχει επιτευχθεί είναι σημαντικά χαμηλότερο.

* Οι αδυναμίες του τραπεζικού τομέα αντιμετωπίζονται δυναμικότερα από ό,τι την τελευταία οκταετία. Η εξάρτηση από τον ELA μειώνεται, ενώ οι καταθέσεις επιστρέφουν σταδιακά. Οι τράπεζες κατάφεραν επίσης να εκδώσουν καλυμμένα ομόλογα. Από τα 25 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, έχουν χρειαστεί μόλις τα 5,4 δισ. ευρώ.

Οι καταναλωτικές δαπάνες αναμένεται να επωφεληθούν από τη βελτίωση στην αγορά εργασίας, την έξοδο από το Μνημόνιο και τη συνεχιζόμενη σταθεροποίηση των τραπεζών.

Ως προς τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, θα είναι διαχειρίσιμες, καθώς ο οίκος εκτιμά ότι οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης θα μειωθούν από 14% του ΑΕΠ φέτος σε κάτω του 12% το 2019 και κάτω του 8% το 2020.

Μεσοπρόθεσμα, η ισχυρή δέσμευση των δανειστών της Ευρωζώνης να παράσχουν πρόσθετη ελάφρυνση χρέους θα διασφαλίσει τις διαχειρίσιμες ανάγκες χρηματοδότησης και τη βιωσιμότητα του χρέους. Η Moody’s προβλέπει ότι οι δανειστές θα περιγράψουν τις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης τους επόμενους μήνες, όπως έχουν δεσμευτεί. Επίσης, είναι πιθανό να εισαγάγουν μηχανισμό που θα συνδέει την ελάφρυνση χρέους με την ανάπτυξη, υποδηλώνοντας μια πιο ευέλικτη στάση από την Ευρωζώνη σε σχέση με το παρελθόν.

"Καθαρή έξοδο" βλέπει και η Citigroup

Ανάπτυξη της τάξεως του 1,2% το 2018 και 1,5% το 2019 προβλέπει για την Ελλάδα η Citigroup, επισημαίνοντας ότι η εμπιστοσύνη επιστρέφει σταδιακά για τη χώρα. Προσθέτει δε ότι η προοπτική της "καθαρής εξόδου" από τα προγράμματα τον Αύγουστο βελτιώνει την εμπιστοσύνη για την Ελλάδα. Ωστόσο, δεν αναμένει ουσιαστική πρόοδο στη διευθέτηση του χρέους από τους επίσημους πιστωτές.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει σημειώσει: Καλύτερες επιδόσεις από τους προκατόχους της

Σύμφωνα με τη Moody’s, το ρίσκο μιας στάσης πληρωμών ή αναδιάρθρωσης του χρέους που βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτών έχει μειωθεί σημαντικά και η αβεβαιότητα έχει μειωθεί εξίσου σημαντικά. Ενώ η Ελλάδα είχε βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση στα μέσα του 2014, η Moody’s πιστεύει ότι ο κίνδυνος αντιστροφής και εκτροχιασμού της δημοσιονομικής και οικονομικής προόδου που έχει επιτευχθεί είναι σημαντικά χαμηλότερος.

Ο οίκος επισημαίνει το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει σημειώσει καλύτερες επιδόσεις από τους προκατόχους της. Όπως παρατηρεί, οι αξιολογήσεις ολοκληρώνονται νωρίτερα και σε πιο εποικοδομητικό περιβάλλον σε σχέση με τις αξιολογήσεις στα δύο προηγούμενα προγράμματα. Ως εκ τούτου, οι πιστωτές έχουν γίνει πιο υποστηρικτικοί με την Ελλάδα.

Ο οίκος εκτιμά ακόμη ότι θα χρειαστεί πρόσθετη ελάφρυνση χρέους, δεδομένου του πολύ μεγάλου βάρους, που εκτιμάται ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο της Κομισιόν ότι θα ανέρχεται στο 126% του ΑΕΠ ώς το 2030. Ενώ οι επίσημοι πιστωτές δεν θα εξετάσουν μείωση στο ονομαστικό ύψος του χρέους, μια σειρά μέτρων που πιθανότατα θα εφαρμοστούν θα μειώνουν τις ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης σε διαχειρίσιμα επίπεδα (κάτω από το 15% μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% πιο μετά).

Υπουργείο Οικονομικών: Αισιοδοξία από την πολυμέτωπη πρόοδο

"Ενισχύονται περαιτέρω οι θετικές προσδοκίες για το 2018 καθώς στους δύο πρώτους μήνες και οι τρεις οίκοι έχουν προχωρήσει σε αναβάθμιση της χώρας", ήταν το σχόλιο του υπουργείου Οικονομικών μετά τη νέα αναβάθμιση. Και σημείωσε ότι η αισιοδοξία είναι βάσιμη καθώς στηρίζεται σε πολυμέτωπη πρόοδο με προοπτική την οριστική έξοδο από την κρίση:

* Η τεχνική συζήτηση ελάφρυνσης του χρέους βρίσκεται σε εξέλιξη και τα αποτελέσματα πρόκειται να παρουσιαστούν στο ΕuroWorking Group της 1ης Μαρτίου.

* Η τέταρτη αξιολόγηση ξεκινά τη Δευτέρα με συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και επικεφαλής θεσμών και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ομαλή ολοκλήρωσή της.

* Το νέο ολικό σχέδιο βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης εκπονείται και θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο.

* Το μαξιλάρι ρευστότητας συνεχίζει να χτίζεται για τη στήριξη της οικονομίας και τη διασφάλιση σταθερής πρόσβασης στις αγορές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL