Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
"Δύσκολος ο προϋπολογισμός, αλλά προσπαθεί να είναι όσο πιο δίκαιος είναι δυνατόν"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Δύσκολος ο προϋπολογισμός, αλλά προσπαθεί να είναι όσο πιο δίκαιος είναι δυνατόν"

«Η Ν.Δ. πρέπει να εξηγήσει τι δημοσιονομική πολιτική θα ακολουθήσει» τόνισε ο Γ. Χουλιαράκης επικρίνοντας έντονα το δελτίο Τύπου με το οποίο η Ν.Δ. σχολίασε τον προϋπολογισμό του 2018. Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κατά την παρέμβασή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής που επεξεργάζεται τον προϋπολογισμό του 2018, τον χαρακτήρισε «δύσκολο», επισήμανε όμως ότι είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός των Μνημονίων, ενώ υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός του 2018 «προσπαθεί να είναι όσο πιο δίκαιος είναι δυνατόν».

Ο Γ. Χουλιαράκης σχολίασε ότι το ύφος του δελτίου Τύπου της Ν.Δ. για τον προϋπολογισμό του 2018 είναι «ιταμό» και «ταιριάζει περισσότερο σε μάγκα του καφενείου, παρά σε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ενώ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές και για την ανάλογου ύφους ανακοίνωση της Ν.Δ. εναντίον του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτσης, του τρίτου πολιτειακού παράγοντας την χώρας. Ως προς την ουσία της ανακοίνωσης ο Γ. Χουλιαράκης παρατήρησε ότι διακρίνεται από «προχειρότητα» που δεν ταιριάζει σε «κόμμα που θέλει να αναλάβει κυβερνητική ευθύνη».

Ο Γ. Χουλιαράκης αναφέρθηκε στον ισχυρισμό της Ν.Δ. ότι δεν θα είχε συμφωνήσει στους «εξοντωτικούς στόχους» των πλεονασμάτων που συμφώνησε η κυβέρνηση και σχολίασε δηκτικά ότι η Ν.Δ. ως κυβέρνηση είχε συμφωνήσει σε μεγαλύτερα πλεονάσματα ύψους 4,5% και 4,2% μεσοπρόθεσμα, ενώ τα στελέχη της τότε θεωρούσαν τους στόχους αυτούς εφικτούς. Ο Γ. Χουλιαράκης έκανε λόγο για «μεγάλη αντίφαση, σαν να είναι άλλο κόμμα» κι αναρωτήθηκε για το ποιος έχει δίκιο, το οικονομικό επιτελείο της περιόδου 2012-2014 ή το σημερινό γραφείο Τύπου της Ν.Δ.

Τα χαμηλότερα πλεονάσματα είναι επιθυμητά

Ο Γ. Χουλιαράκης αναρωτήθηκε πώς θα διεκδικήσει η Ν.Δ την μείωση των στόχων των πλεονασμάτων παρατηρώντας ότι χαμηλότερα πλεονάσματα σημαίνουν είτε ότι το χρέος της χώρας δεν θα είναι βιώσιμο είτε ότι θα χρειαστεί σημαντικά μεγαλύτερη αναδιάρθρωση, η οποία όμως δεν μπορεί να γίνει μονομερώς, εκτός κι αν η Ν.Δ. θέλει να πάει την χώρα σε χρεοκοπία. Ο Γ. Χουλιαράκης σχολίασε ότι «τα χαμηλότερα πλεονάσματα είναι επιθυμητά» και σημείωσε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει τους σχετικούς στόχους.

Ο Γ. Χουλιαράκης υπογράμμισε ότι η επιτυχία της σημερινής κυβέρνησης είναι ότι κατάφερε να κάνει την δημοσιονομική προσαρμογή «πολύ ηπιότερη». Ο Γ. Χουλιαράκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην στοχευμένη ενίσχυση των κοινωνικών προγραμμάτων στον προϋπολογισμό του 2018, κυρίως στα προγράμματα που συνδέονται με την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL