Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
Προετοιμάζονται εναλλακτικές για όλα τα... γούστα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προετοιμάζονται εναλλακτικές για όλα τα... γούστα

Πάντα η προοπτική μιας κάποιας λύσης φαντάζει καλύτερη για τη χώρα μας από τη μη λύση. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά έχει τονίσει με κάθε τρόπο ότι δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία, και αυτό έχει γίνει αντιληπτό από τους δανειστές. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι τόσο η Γαλλία όσο και η Κομισιόν έχουν ετοιμάσει δύο συμβιβαστικές προτάσεις για την 15η Ιουνίου, οι οποίες μάλιστα έχουν κάποια κοινά σημεία μεταξύ τους.

Η καλύτερη δυνατή κατάληξη για τη χώρα μας θα ήταν να υπάρξει μια συμφωνία η οποία θα εντάσσει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και θα εμπεριέχει μια τέτοια αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα δίνει τη δυνατότητα στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και με συγκεκριμένο δάνειο. Όμως, πολλοί παράγοντες ανησυχούν πως το Βερολίνο δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο (σ.σ.: σημαντική αποσαφήνιση των μέτρων) λίγο πριν διεξαχθούν οι εκλογές.

Σε μια τέτοια περίπτωση, είτε το ΔΝΤ θα παραμείνει ως παρατηρητής στο ελληνικό πρόγραμμα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα εξειδικευτούν εν ευθέτω χρόνω και σε κάθε περίπτωση μετά τις γερμανικές εκλογές έως το τέλος και πλέον του ελληνικού προγράμματος, το οποίο λήγει τον Αύγουστο του 2018, είτε θα εκκινήσει μια διαδικασία αποχώρησης για το ΔΝΤ.

Ως εκ τούτου προκύπτει ότι έχουν ετοιμαστεί προτάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ θα ενισχύσουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί στη χώρα μας μια ακόμη μεγαλύτερη δόση από αυτήν που προβλεπόταν για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Όπως ανέφερε σχετικό δημοσίευμα της “Handelsblatt” η Κομισιόν φέρεται να σχεδιάζει νέα μέτρα για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, ενώ υπάρχουν και αντίστοιχες προτάσεις από τη γαλλική πλευρά. Αυτό προκύπτει από ένα 16σέλιδο εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν, το οποίο, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα απεστάλη στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής. Στο εν λόγω έγγραφο προτείνεται, μεταξύ άλλων, να διατεθούν περισσότερα κονδύλια από την Ε.Ε. στην Ελλάδα για την ενίσχυση των επενδύσεων και δη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα- πέραν του υφιστάμενου κοινοτικού προϋπολογισμού που λήγει το 2020.

Η λογική είναι να συνεχίσουν να γίνονται οι κατ’ εξαίρεσιν διευκολύνσεις στην Ελλάδα για την εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων, με πολύ χαμηλή εθνική συμμετοχή στα διάφορα έργα. Επιπλέον, προτείνεται να συμμετέχουν ενεργά οι αναπτυξιακές τράπεζες άλλων κρατών - μελών με την παροχή οικονομικής και τεχνικής βοήθειας, όπως κάνει ήδη η γερμανική KfW.

Ακόμη, υπάρχει η πρόταση να διατεθούν τα κέρδη (ποσό της τάξης των 4,4 δισ.) από τα ελληνικά ομόλογα που αγοράστηκαν τόσο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και από τις κεντρικές τράπεζες των κρατών - μελών της Ευρωζώνης στην Ελλάδα, για την τόνωση των επενδύσεων και την υποστήριξη των ανέργων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL