Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Παρέμβαση του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ / Σημείο καμπής το καλοκαίρι για προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρέμβαση του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ / Σημείο καμπής το καλοκαίρι για προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα

Ιδιαίτερη αναφορά στους αγωγούς ΤΑΡ και IGB έκανε ο κ. Πάιατ

Στη σημασία των επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ.

Μιλώντας χθες σε συνέδριο για τις επενδυτικές ευκαιρίες και τις προκλήσεις στον τομέα της ενέργειας, ο Αμερικανός πρέσβης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα περνάει σε νέα φάση, που μπορεί να χτίσει πάνω στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν και συνεχίζονται, ενώ σημείωσε ότι το επόμενο καλοκαίρι μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής για την ελληνική οικονομία, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στην προσέλκυση επενδύσεων κυρίως στην ενέργεια.

Όπως ανέφερε, είναι θέμα της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τη συγκυρία και να κάνει αλλαγές που θα δείξουν ότι η Ελλάδα είναι καλό μέρος για επενδύσεις, ενώ πρόσθεσε ότι στον τομέα της ενέργειας στην περιοχή υπάρχουν πολλές εξελίξεις σε ομόκεντρους κύκλους που ξεκινούν από τη χώρα μας. Επισήμανε ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας στη χώρα μας, με τον ΤΑΡ, όπως είπε χαρακτηριστικά, να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα της γεωγραφικής της θέσης, που συνδέει την Ασία και την ανατολική Μεσόγειο με τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Ο ίδιος ζήτησε να προχωρήσουν ιδιωτικοποιήσεις που καθυστερούν και προανήγγειλε ότι τον προσεχή Ιούνιο θα παραστεί μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη, όπου θα επαναλάβει την εμπιστοσύνη του στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Υπέρ των αγωγών TAR και IGB

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην γνωστή στρατηγική των ΗΠΑ περί ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και της διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού. Σε αυτό το πλαίσιο τάχθηκε υπέρ της προώθησης των αγωγών ΤΑΡ και IGB (ελληνοβουλγαρικός), των εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και στην Αλεξανδρούπολη, του EastMed και του κάθετου διαδρόμου. Σημείωσε πάντως ότι τα έργα αυτά δεν θα αντικαταστήσουν εν μια νυκτί το αέριο της Ρωσίας, αλλά θα την εμποδίσουν από το να το χρησιμοποιεί ως όπλο. Σε αυτό το πλαίσιο επανέλαβε την αντίθεση των ΗΠΑ έναντι του αγωγού North Stream 2 αλλά και του ελληνοϊταλικού (IGI Poseidon), θεωρώντας ότι δεν εξυπηρετούν τα ευρωπαϊκά και ελληνικά συμφέροντα.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Θ. Κιτσάκος, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, σημείωσε ότι ο IGB αναμένεται να είναι έτοιμος στις αρχές του 2020, ενώ κάνοντας λόγο για τα διεθνή έργα της επιχείρησης αναφέρθηκε στον Νότιο Διάδρομο φυσικού αερίου που θα μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία, την Κασπία, το Ιράν ή το Ιράκ προς την Ευρώπη, με πλήρη σεβασμό της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον αγωγό East Med, χαρακτηρίζοντας το έργο τεχνικά εφικτό, οικονομικά βιώσιμο και εμπορικά ανταγωνιστικό. Ως επόμενο βήμα προσδιόρισε τη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλες στις 7 Ιουνίου.

Επισήμανε την ανάγκη η ενεργειακή βιομηχανία να απορρίψει ενωμένα την “πολιτικοποίηση” του αερίου, καθώς, όπως εξήγησε, πολιτικοί από όλες τις πλευρές έχουν εμπλακεί σε μια “διελκυστίνδα” προχωρώντας σε δηλώσεις σχετικά με τη χρήση του αερίου ως πολιτικού εργαλείου, με κάθε πλευρά να επιδιώκει να κατηγορήσει την άλλη, κάτι που καταλήγει σε ένα αρνητικό επιχειρηματικό κλίμα για τις αγορές.

Εγχώρια αγορά

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στην ανάγκη επικέντρωσης στις ανάγκες της κοινωνίας και επισήμανε ότι στόχος της ΔΕΠΑ στην εγχώρια αγορά είναι η αύξηση της χρήσης φυσικού αερίου (διπλασιασμός των μετρητών σε 700.000 το 2026 από 355.000 σήμερα), η τροφοδοσία απομακρυσμένων περιοχών (με υγροποιημένο/συμπιεσμένο αέριο), της Κρήτης, μεγάλων νησιών αλλά και 16 πόλεων έως το 2021 κ.λπ.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Γ. Καμπούρης παρουσίασε τον σχεδιασμό για τη διασύνδεση των Κυκλάδων, με την πρώτη φάση να ολοκληρώνεται φέτος και την επόμενη το 2019, αλλά και της Κρήτης σε δύο φάσεις: την “μικρή” διασύνδεση Πελοποννήσου - Χανίων (ολοκλήρωση 2020) και τη “μεγάλη” Αττικής - Ηρακλείου (2023), βάσει του προγραμματισμού του Διαχειριστή.

Σχετικά με την ολοκλήρωση του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ σημείωσε ότι όλα θα έχουν τελειώσει εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουνίου, προσθέτοντας ότι αυτό θα επιτρέψει στην εταιρεία να προχωρήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα ύψους 2 δισ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL