Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
10.9°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.6°C14.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
7.9°C10.7°C
0 BF 87%
Αμεση ενημέρωση και bonus δωρεάν αγορών στους νικητές / Πώς θα γίνεται η «φορολοταρία»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αμεση ενημέρωση και bonus δωρεάν αγορών στους νικητές / Πώς θα γίνεται η «φορολοταρία»

Άμεση θα είναι η επιβράβευση των νικητών της "φορολοταρίας". Ο τυχερός θα ενημερώνεται με την έκδοση της απόδειξης της επιχείρησης με την οποία συναλλάχθηκε για το ποσό που έχει κερδίσει, το οποίο δεν θα αντιστοιχεί σε μετρητά, αλλά σε δωρεάν αγορά αγαθού ή υπηρεσίας. Εξετάζεται δε για κάποιες κληρώσεις το ενδεχόμενο να δοθούν δώρα, αλλά για πρακτικούς λόγους, όχι αυτοκίνητα ή ακίνητα όπως ήθελαν αρχικές σκέψεις. Όσον αφορά τις κληρώσεις, θα διενεργούνται σε τρεις χρονικούς κύκλους, ημερήσιες, εβδομαδιαίες (ή δεκαπενθήμερες) και ετήσιες, με το ποσό στον νικητή να αυξάνεται όσο μεγαλώνει η περίοδος μεταξύ των κληρώσεων.

Και ενώ η λοταρία αναμένεται να εγκαινιαστεί μέχρι το τέλος της άνοιξης, καθοριστική θα είναι από πλευράς τεχνικής υποδομής η συνεργασία υπουργείου Οικονομικών και τραπεζών. Ήδη έχουν ξεκινήσει επαφές μεταξύ τους για εφαρμογή προγράμματος ανάλογου των τραπεζικών προσφορών, όπως δώρα, προνόμια σε παρεχόμενες υπηρεσίες, προγράμματα επιστροφών, εκπτώσεις αγορών και bonus.

Η λοταρία θα απευθύνεται αποκλειστικά σε χρήστες καρτών, καθώς κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ενταχθεί εν τέλει για τεχνικούς λόγους στο πρόγραμμα η χρήση του e-banking.

Η τεχνογνωσία και ψηφιακή υποδομή των τραπεζών θα επιτρέψουν την εφαρμογή του μέτρου με δελεαστικό για τους φορολογούμενους τρόπο. Για παράδειγμα, δεν θα είναι υποχρεωμένοι να φυλάσσουν τις αποδείξεις προκειμένου να διαπιστώσουν εάν έχουν κερδίσει, αλλά θα ενημερώνονται αυτομάτως (με e-mail, με sms, κ.λπ.). Όπως τόνισαν οι αρμόδιοι, θα πρόκειται για “άμεση επιβράβευση”, με επικρατέστερη εκδοχή, κάθε φορά που ο καταναλωτής συναλλάσσεται με κάρτα, να αναγράφεται στην απόδειξη που εκδίδει η τερματική συσκευή πληρωμών, το γνωστό POS, το ποσό κέρδους στον τυχερό. Οι κληρώσεις θα είναι τριών τύπων:

* Πρώτον, καθημερινή κλήρωση ποσών διπλάσιων ή τριπλάσιων της αξίας της συναλλαγής του τυχερού. Τα ποσά δεν θα καταβάλλονται υπό μορφή μετρητών, αλλά ως δικαίωμα να αγοράς από το ίδιο κατάστημα δωρεάν προϊόντων ή υπηρεσιών αξίας διπλάσιας ή τριπλάσιας του ποσού που αναφέρεται στην απόδειξη. Έτσι, ο τυχερός της λοταρίας που είχε αγοράσει αγαθά αξίας 30 ευρώ, θα μπορεί να αποκτήσει πρόσθετα προϊόντα αξίας 60 ή 90 ευρώ κ.ο.κ.

* Δεύτερον, σε αραιότερα διαστήματα κλήρωση (λ.χ. ανά εβδομάδα ή δεκαπενθήμερο) δώρων ή και προκαθορισμένων ποσών (π.χ. 250 ευρώ, 300 ευρώ κ.ο.κ.). Όπως και στην ημερήσια λοταρία, τα ποσά θα αντιστοιχούν σε αξία δωρεάν αγορών, με τη διαφορά ότι ο τυχερός θα μπορεί να επιλέξει επιχείρηση και προϊόν της αρεσκείας του και με πλαστικό χρήμα.

* Τρίτον, ετήσιες κληρώσεις (όπως το Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο), οι οποίες θα δίνουν μεγαλύτερα ποσά στους νικητές, της τάξεως των 50.000 ή των 100.000 ευρώ. Και σε αυτή, το ποσό θα αφορά από αγορές αγαθών και υπηρεσιών μέχρι πληρωμή φόρων, χωρίς είσπραξη μετρητών και με χρήση πλαστικού χρήματος.

Η σχετική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί από την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου περίπου σε έναν μήνα, ώστε το μέτρο να εγκαινιαστεί μέχρι το τέλος της άνοιξης, καθώς οι αρμόδιοι ευελπιστούν ότι θα έχουν ώς τότε ολοκληρωθεί οι επαφές υπουργείου και τραπεζών για την υποστήριξη σε υλικοτεχνικό επίπεδο αλλά και τεχνογνωσίας.

Με βάση το άρθρο 70 του Νόμου 4446/2016, το συνολικό διανεμόμενο χρηματικό ποσό κατά τις διενεργούμενες κληρώσεις θα προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα ανέρχεται το ανώτερο σε 12 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Οι αρμόδιοι απέκλεισαν για πρακτικούς λόγους το ενδεχόμενο που εξετάστηκε αρχικά για κληρώσεις κατασχεθέντων αυτοκινήτων (λ.χ., θα υπήρχε ο κίνδυνος να αποκτήσει κάποιος ελαττωματικό όχημα) και ακινήτων (θα ήταν λ.χ. “δώρο - άδωρο” να αποκτήσει ένας Κρητικός διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη, καθώς ούτε θα το χρησιμοποιούσε ούτε θα του ήταν εύκολο να ενοικιάσει το ακίνητο σε μια μακρινή πόλη και ενώ θα επιβαρυνόταν με ΕΝΦΙΑ, του οποίου η δυνατότητα απαλλαγής θα ήταν και αυτή ένα ζήτημα προς εξέταση).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL