Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
Μηνάς Μαυρικάκης, διευθυντής Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας: / Μηνάς Μαυρικάκης, διευθυντής Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας: "Ψηφίζουμε Ελλάδα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μηνάς Μαυρικάκης, διευθυντής Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας: / Μηνάς Μαυρικάκης, διευθυντής Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας: "Ψηφίζουμε Ελλάδα"

Στο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας συμμετέχουν περισσότεροι από 2.000 παραγωγοί από σχεδόν 20 νομούς της χώρας, ενώ η καλλιεργήσιμη έκταση υπολογίζεται σε περίπου 120.000 στρέμματα ελληνικής γης. Από το 2008 έχουμε αξιοποιήσει πάνω από 275.000 τόνους ελληνικού κριθαριού υψηλής ποιότητας, εκ των οποίων 38.500 μέσα στο 2016”

Πέρα, όμως, από τη Συμβολαιακή Καλλιέργεια Κριθαριού, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει αναπτύξει και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σποροπαραγωγής με δοκιμές νέων ποικιλιών σε πέντε πειραματικούς αγρούς σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στόχος είναι να επιλεγούν οι ποικιλίες που έχουν την καλύτερη στρεμματική απόδοση στις κλιματοεδαφικές συνθήκες της χώρας”

Συνέντευξη στην Αλεξάνδρα Γκίτση

Περισσότεροι από 2.000 παραγωγοί από σχεδόν 20 νομούς της χώρας συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, που «τρέχει» για ένατη χρονιά. Τι είναι όμως αυτό το πρόγραμμα και ποια τα οφέλη για τον πρωτογενή τομέα; Απάντηση σε αυτό το βασικό ερώτημα δίνει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην “Αυγή” ο κ. Μηνάς Μαυρικάκης, διευθυντής Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, ο οποίος σημειώνει πως από την έναρξή του, το 2008, δημιούργησε 830 νέες θέσεις εργασίας στη χώρα με έμφαση στον πρωτογενή τομέα, ενώ η προστιθέμενη αξία που έχει δημιουργηθεί για τους παραγωγούς και τους συνεργάτες της εταιρείας εκτιμάται πως υπερβαίνει τα 40 εκατ. ευρώ.
Ο ίδιος τονίζει πως η εταιρεία ψηφίζει Ελλάδα και ήδη έχει ανακοινώσει για την τριετία 2017-2019 συνολικές επενδύσεις που ανέρχονται σε 61 εκατ. ευρώ. Εκτιμά πως το 2017 θα είναι ακόμη δύσκολη χρονιά, ωστόσο σπεύδει να συμπληρώσει πως η Αθηναϊκή Ζυθοποιία είναι αισιόδοξη πως η αγορά θα μπορέσει να αντεπεξέλθει με επιτυχία και φέτος.

Τα τελευταία χρόνια η Αθηναϊκή Ζυθοποιία προμηθεύεται το κριθάρι που χρειάζεται για την παραγωγή της μπίρας από την ελληνική αγορά μέσω της συμβολαιακής γεωργίας. Μπορείτε να μας πείτε πώς ακριβώς λειτουργεί η συμβολαιακή γεωργία; Για ποιο λόγο υλοποιείτε ένα τέτοιο πρόγραμμα; Είναι πιο συμφέρουσες οι τιμές που μπορεί να επιτύχει;

Το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση για τους Έλληνες παραγωγούς, ειδικά στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Μία πρόταση που εγγυάται, βάσει συμβολαίου, μία ελάχιστη τιμή για το προϊόν, την απορρόφηση όλης της παραγωγής, εφόσον πληροί τις προδιαγραφές και την άμεση πληρωμή των αγροτών. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες εφαρμόζεται, καθώς, πέρα από μια σημαντική πηγή εισοδήματος, αποτελεί προοπτική για την αγροτική παραγωγή και την απασχόληση στην ελληνική περιφέρεια.

Διανύουμε τον ένατο, πλέον, χρόνο του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία και είναι μεγάλη η χαρά και η περηφάνια μας για τα αποτελέσματα που έχει επιτύχει και τα οποία οφείλονται κατά κύριο λόγο στον ολοκληρωμένο χαρακτήρα του Προγράμματος. Πέρα, λοιπόν, από όσα οφέλη αναφέρονται παραπάνω, παρέχουμε διαρκή εκπαίδευση και τεχνογνωσία στους συμμετέχοντες μέσα από εξειδικευμένα σεμινάρια που οργανώνουμε σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, ενώ ο γεωπόνος της εταιρείας και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος βρίσκεται δίπλα στους παραγωγούς, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, για συμβουλές και πλήρη υποστήριξη σε θέματα που αφορούν τις καλλιέργειές τους.

Τι ποσότητες αγοράζετε, από ποιες περιοχές και με πόσους αγρότες συνεργάζεστε;

Αυτή τη στιγμή στο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας συμμετέχουν περισσότεροι από 2.000 παραγωγοί από σχεδόν 20 νομούς της χώρας, ενώ η καλλιεργήσιμη έκταση υπολογίζεται σε περίπου 120.000 στρέμματα ελληνικής γης. Από το 2008 έχουμε αξιοποιήσει πάνω από 275.000 τόνους ελληνικού κριθαριού υψηλής ποιότητας, 38.500 εκ των οποίων μέσα στο 2016.

Ποιο το όφελος για την εταιρεία σας και την πρωτογενή παραγωγή;

Θα ήθελα να εστιάσω στον αντίκτυπο στην πρωτογενή παραγωγή διότι είναι και το πιο σημαντικό αποτέλεσμα του Προγράμματός μας. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη Μελέτη Οικονομικού και Κοινωνικού Αντικτύπου της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, από την έναρξη του το 2008, δημιούργησε 830 νέες θέσεις εργασίας στη χώρα με έμφαση στον πρωτογενή τομέα, ενώ η προστιθέμενη αξία που έχει δημιουργηθεί για τους παραγωγούς και τους συνεργάτες μας εκτιμάται πως υπερβαίνει τα 40 εκατ. ευρώ.

Τα οφέλη του ουσιαστικά συνοψίζονται στις παρακάτω λέξεις: Ασφάλεια, Αξιοπιστία, Τεχνογνωσία και Απασχόληση. Δημιουργεί ένα πλαίσιο σταθερότητας, με σαφή και συγκεκριμένα οφέλη για τους συνεργάτες, όπως, η αγορά σπόρων με πίστωση, η εγγυημένη απορρόφηση της παραγωγής, η ελάχιστη εγγυημένη τιμή αγοράς που συμφωνείται από την υπογραφή των συμβολαίων, η διάθεση επιλεγμένων ποικιλιών που παρουσιάζουν υψηλή στρεμματική απόδοση, η δυνατότητα πληρωμής με την παραλαβή του κριθαριού, η παροχή τεχνικής υποστήριξης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, η εκπαίδευση σε νέες τεχνικές, πρακτικές και τάσεις του κλάδου κ.ά.

Πέρα, όμως, από τη Συμβολαιακή Καλλιέργεια Κριθαριού, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει αναπτύξει και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σποροπαραγωγής με δοκιμές νέων ποικιλιών σε πέντε πειραματικούς αγρούς σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στόχος είναι να επιλεγούν οι ποικιλίες που έχουν την καλύτερη στρεμματική απόδοση στις κλιματοεδαφικές συνθήκες της χώρας. Αξίζει να αναφερθεί ότι από το 2011 έως σήμερα έχει παρατηρηθεί μία μέση ετήσια αύξηση στην απόδοση που φτάνει τα 29 κιλά ανά στρέμμα.

Με ποιον τρόπο σχεδιάζετε να ενισχύσετε την παρουσία σας στην αγορά της μπίρας;

Στις προκλήσεις που παρουσιάζονται, εμείς απαντάμε στοχεύοντας σταθερά στην ανάπτυξη της αγοράς μπίρας. Έτσι, μέσα από την καινοτομία και την κυκλοφορία νέων προϊόντων, σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε νέες στιγμές κατανάλωσης και διαφορετικά είδη μπίρας, διατηρώντας, παράλληλα, τη μπίρα μια προσιτή απόλαυση για τους Έλληνες καταναλωτές. Επιπλέον, ο εξωστρεφής χαρακτήρας μας και η πολύχρονη εμπειρία μας στις διεθνείς αγορές θα συνεχίσουν να αποτελούν άλλο ένα εχέγγυο ανάπτυξης για τα χρόνια που έρχονται.

Πώς κινήθηκε η αγορά μπύρας το 2016, πώς εκτιμάται ότι θα κινηθεί το 2017 και ποιο το επενδυτικό σας πλάνο;

Το 2016 χαρακτηρίστηκε από την επιβολή μιας σειράς από νέους φόρους, πολλοί από τους οποίους αναμενόμενα επηρέασαν την καταναλωτική συμπεριφορά. Στους κλάδους που επηρεάστηκαν ήταν και ο δικός μας, ο οποίος δέχτηκε μια αύξηση 92% στον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Αυτά τα μέτρα, όπως είναι λογικό, επηρέασαν την απόδοση της εταιρείας μας και του κλάδου συνολικά.

Έχουμε μπροστά μας μία ακόμη δύσκολη χρονιά, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι η αγορά μας θα μπορέσει να αντεπεξέλθει με επιτυχία και φέτος. Στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία παραμένουμε πιστοί στη στρατηγική μας για παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και αγαπημένων μαρκών, ενώ παράλληλα διευρύνουμε διαρκώς την ποικιλία των προϊόντων μας παρουσιάζοντας νέες, καινοτόμες προτάσεις με μεγάλη αποδοχή από το κοινό, γεγονός που μας δείχνει τον δρόμο για τις μελλοντικές κινήσεις μας. Από πλευράς μας ψηφίζουμε Ελλάδα και ήδη έχουμε ανακοινώσει για την τριετία 2017-2019 συνολικές επενδύσεις που ανέρχονται στα 61 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL