Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Μεγαλειώδες αυτογκόλ της Ν.Δ. για το ΕΣΠΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεγαλειώδες αυτογκόλ της Ν.Δ. για το ΕΣΠΑ

Δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία πρόκειται να ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκεται η αναθεώρηση του σχετικού νομικού πλαισίου για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων (fast track), προκειμένου να παρέχονται κίνητρα για επενδύσεις σε περισσότερους τομείς της οικονομίας. Παράλληλα, επίκειται και νομοσχέδιο, για ένα σύστημα ουσιαστικών ελέγχων και εποπτείας της αγοράς. Αυτό ανέφερε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος σημείωσε πως η έγκαιρη ενεργοποίηση όλων των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ σε ποσοστό που ξεπερνά ήδη το 50% (προσκλήσεις ύψους 9 δισ. ευρώ) και η υπέρβαση των στόχων απορρόφησης των κοινοτικών πόρων που επιτεύχθηκε το 2016 συνηγορούν στο ότι το 2017 θα είναι η χρονιά που θα εκτελεστεί πολύ σημαντικό μέρος των νέων προγραμμάτων.

Αυτογκόλ Ν.Δ.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο απάντησε χθες σε επερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη και Χρήστος Δήμας σε σχέση με την επιλογή προϊσταμένων στο σύστημα ΕΣΠΑ. «Κατανοούμε την αδυναμία της Ν.Δ. να ασκήσει πραγματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, ειδικά για τον τομέα του ΕΣΠΑ» σημειώνει το υπουργείο και συνεχίζει: «Όταν η Ν.Δ. καταστροφολογούσε για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007-2013, η χώρα κατατασσόταν πρώτη στην απορρόφηση ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. Στη συνέχεια, η ΝΔ ανακάλυψε πρόβλημα στην ενεργοποίηση-απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 και φυσικά διαψεύστηκε παταγωδώς, καθώς η απορρόφηση του νέου ΕΣΠΑ κατέγραψε ρεκόρ απόδοσης το 2016, αφού ανήλθε σε ποσοστό 11,35%, ξεπερνώντας σημαντικά τον στόχο του 7%. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση πέτυχε οκτώ φορές καλύτερη επίδοση στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 από ό,τι οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. στο προηγούμενο ΕΣΠΑ."

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, συνεχίζει το υπουργείο, "το αυτογκόλ της Ν.Δ. είναι μεγαλειώδες, καθώς η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Δήμας, αντί να απολογηθούν γιατί επί 20 χρόνια είχαν νομοθετήσει και εφάρμοζαν τις πλέον αδιαφανείς διαδικασίες τοποθέτησης των προϊσταμένων (ουσιαστικά τοποθετήσεις απευθείας από την πολιτική ηγεσία - δηλαδή τους ίδιους), εγκαλούν την κυβέρνηση γιατί δεν προχωρεί αρκετά γρήγορα(!) στο νέο σύστημα για την αξιοκρατική τοποθέτηση των προϊσταμένων του ΕΣΠΑ μέσα από μια ανοιχτή διαδικασία. Και το κάνουν αυτό καταφεύγοντας στη σχεδόν αυτούσια αναπαραγωγή των σχολίων συγκεκριμένων συνδικαλιστών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που χρόνια τώρα κινούνταν στους διαδρόμους του ΕΣΠΑ τακτοποιώντας τα ‘δικά τους παιδιά’...".

Η αλήθεια είναι, συνεχίζει το υπουργείο, "ότι για πρώτη φορά όλες οι θέσεις προϊσταμένων στο σύστημα ΕΣΠΑ προκηρύσσονται με μια ανοιχτή και αξιοκρατική διαδικασία, όπου μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα όλα τα στελέχη των υπηρεσιών του ΕΣΠΑ." Επίσης αναφέρει πως το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων τέθηκε σε διαβούλευση, και μετά την επεξεργασία των αποτελεσμάτων της, θα υπάρξει η έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα προβλέπει την εφαρμογή του συστήματος επιλογής προϊσταμένων μέσα στο 2017.

"Ως προς τον χρόνο υλοποίησης του νέου συστήματος, το υπουργείο Οικονομίας, ιεραρχώντας ορθολογικά τις ανάγκες και τους στόχους, φρόντισε να μη διαταράξει την ομαλή ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007-2013 και να εξασφαλίσει τη γρήγορη εκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020. Τους στόχους αυτούς, με ιδιαίτερη σημασία για την κοινωνία και την οικονομία, τους πετύχαμε απόλυτα» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL