Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Κλειδί η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ / Πέντε βήματα για την έξοδο στις αγορές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κλειδί η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ / Πέντε βήματα για την έξοδο στις αγορές

Με πέντε προϋποθέσεις, οι οποίες είναι δυνατόν να εκπληρωθούν μέσα στους επόμενους 3 με 4 μήνες, θα μπορέσει να βγει στις αγορές η Ελλάδα το 2017 και ενώ καθοριστικός θα είναι προς τούτο ο χρόνος ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Έξοδος στις αγορές σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αρχίσει να αποκτά την οικονομική της ανεξαρτησία που απώλεσε το 2010.

Στο αισιόδοξο σενάριο, το εγχείρημα θα αναληφθεί περί το τέλος του πρώτου τριμήνου και στο μετριοπαθές μέσα στο δεύτερο τρίμηνο. Το λιγότερο αισιόδοξο σενάριο τοποθετεί χρονικώς τΟ εγχείρημα μετά τον Σεπτέμβριο. Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε στη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στην Κόρινθο ότι "Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 θα κάνουμε δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές και θα προετοιμαστούμε για την τελική ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας με το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018".
Όπως ανέφεραν παράγοντες της αγοράς κεφαλαίου, οι πέντε προϋποθέσεις που αναμένεται να έλθουν βήμα - βήμα είναι οι εξής:

Πρώτον, να αποσαφηνιστεί ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Για να συμμετάσχει το ταμείο πλήρως πρέπει είτε να μειωθούν τα ζητούμενα από τους δανειστές πρωτογενή πλεονάσματα είτε να θεσπιστούν προκαταβολικά μέτρα για μετά το 2018 περί τα 4,5 δισ. Ευρώ, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος για 3,5% του ΑΕΠ για το 2019 - 2020.

Δεύτερον, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η κυβέρνηση επιδιώκει να συμβεί αυτό μέσα στον Ιανουάριο. Όπως δήλωσε μάλιστα την Τετάρτη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, οι λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης έχουν κλείσει από τον Σεπτέμβριο και απομένει η πολιτική απόφαση.

Τρίτον, η σύνταξη της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους.

Τέταρτον, η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θεωρείται προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ. Με βάση το αισιόδοξο σενάριο, τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στις 9 Μαρτίου 2017. Στο μετριοπαθές σενάριο αυτό θα συμβεί έως τις 27 Απριλίου και στο λιγότερο αισιόδοξο τον Ιούνιο. Στην τελευταία περίπτωση, το πιο πιθανό είναι να βγει η Ελλάδα στις αγορές μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία.

Πέμπτον, να αναβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητας, της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης προκειμένου να πλησιάσει το επίπεδο της Πορτογαλίας, η οποία χάρη στις διαφορές -που ανάλογα τον οίκο αξιολόγησης κυμαίνονται από 5 έως 8 βαθμίδες υψηλότερα έναντι του ελληνικού “rating”- παρουσιάζει στη δευτερογενή αγορά απόδοση 10ετούς ομολόγου 3,70% έναντι 7,05% του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, με αποτέλεσμα το spread του τελευταίου να κινείται πέριξ των 690 μονάδων βάσης. Όσον αφορά τις κυριότερες αποδόσεις στις χώρες της Ευρωζώνης, έχουν κατά πολύ καλύτερο “rating” από της Ελλάδας: το βράδυ της Πέμπτης οι αποδόσεις του ιταλικού ομολόγου διαμορφώθηκαν στο 1,79%, του ισπανικού στο 1,30%, του κυπριακού στο 3,42% του ιρλανδικού στο 0,71%, του γαλλικού στο 0,62% και του γερμανικού στο 0,15%.

Όπως τόνισαν οι παραπάνω παράγοντες, το επιτόκιο και η διάρκεια του ομολόγου που θα εκδώσει το ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να βγει η χώρα στις αγορές έχουν συγκεκριμένα μέτρα σύγκρισης. Θεωρούν για παράδειγμα αισιόδοξο σενάριο το να εκδοθεί πενταετές ομόλογο, εκτιμώντας ως πιο μετριοπαθές το σενάριο για τη δημοπράτηση ομολόγου τριετούς διάρκειας. Στην περίπτωση αυτή, οι συγκρίσεις αναφέρουν πως όταν πριν από 2,5 χρόνια η Ελλάδα αποπειράθηκε να εκδώσει τριετές ομόλογο, προσδοκούσε σε ένα επιτόκιο κοντά στην περιοχή του 3,5% με το οποίο είχε αντλήσει λίγο νωρίτερα ρευστότητα η Alpha Bank. Δεδομένου ότι η χώρα θα έχει μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, οι στόχοι αυτοί είναι επιτεύξιμοι. Αντίθετα, θεωρείται ακόμη εξαιρετικά πρόωρο να επιτευχθούν αποδόσεις όπως αυτές της Πορτογαλίας, η οποία δανείζεται στην τριετία με 0,65%.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2014 η Ελλάδα είχε εκδώσει 5ετές ομόλογο ονομαστικής αξίας 3 δισ. ευρώ με ετήσιο κουπόνι 4,75% και απόδοση στο 4,95%.

Ένα ακόμη θέμα που θα τεθεί επί τάπητος όταν θα είναι έτοιμη η Ελλάδα να βγει στις αγορές, είναι να αποσαφηνισθεί η δυνατότητα ή μη των ελληνικών τραπεζών να πάρουν μέρος στην έκδοση του 2017, καθώς τελούν υπό τους περιορισμούς έκθεσης στο ελληνικό χρέος ως συνέπεια των προγραμμάτων αναδιάρθρωσής τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL