Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
Η τρόικα ξανάρχεται...... Με προαπαιτούμενα για τη δόση και νέο Μνημόνιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η τρόικα ξανάρχεται...... Με προαπαιτούμενα για τη δόση και νέο Μνημόνιο

Από το δεύτερο δεκαήμερο του νέου έτους ξεκινά ουσιαστικά η διαδικασία για την κατάρτιση του νέου Μνημονίου, εις πείσμα των κυβερνητικών διαβεβαιώσεων πως δεν θα υπάρξουν άλλα "Μνημόνια", αφού ως τέτοια εννοούνται τα νέα προαπαιτούμενα, η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, η αναπλήρωση των απωλειών εσόδων από "μονομερείς" κινήσεις (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ εστίασης), ο προσδιορισμός του δημοσιονομικού κενού ή οι ρυθμίσεις για συντάξεις, ομαδικές απολύσεις, κ.λπ.

Η αναμενόμενη -αν κάτι δεν αλλάξει- για τις 13 Ιανουαρίου άφιξη στην Αθήνα των επικεφαλής ελεγκτών της τρόικας (και ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί συμφωνία για τα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης έως το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου και να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 3,1 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη και ακολούθως των 3,6 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ) σηματοδοτεί και την έναρξη των διαδικασιών για τον προσδιορισμό:

1. Των ισοδύναμων μέτρων που θα ληφθούν μετά τις ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς και από τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση. Την θέσπιση τέτοιων μέτρων έχει ήδη παραδεχθεί ο υπουργός Οικονομικών και αυτά θα αποτυπωθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2014 -2017, με τη μεν κυβέρνηση να δείχνει πως επιδιώκει ενδεικτική αποτύπωση, τη δε τρόικα να ζητεί και αναλυτικά τα μέτρα για το 2015 από τώρα.

2. Του πακέτου νέων προαπαιτούμενων αφενός για πολιτική συμφωνία στο Eurogroup του Ιανουαρίου, αφετέρου για την τμηματική καταβολή της νέας δόσης των 4,9 δισ. ευρώ.

3. Του δημοσιονομικού κενού, που η ελληνική κυβέρνηση το υπολογίζει περίπου στο 1 δισ. ευρώ (σημειώνεται ότι πριν την αποχώρηση της τρόικας από την Αθήνα το προσδιόριζε στο 1,2 δισ. ευρώ, από τα οποία, σύμφωνα με τους δανειστές, περίπου τα 600 εκατ. ευρώ προκαλούνται από τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, εκ των οποίων τα 315 εκατ. ευρώ από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και 300 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ στην εστίαση). Το υπουργείο Οικονομικών σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ δεν φέρεται να συμφωνεί με τις εκτιμήσεις της τρόικας, θεωρώντας ότι δεν υφίσταται τέτοιο κενό, ενώ για τον ΦΠΑ θα προκύψει κενό 107 εκατ. ευρώ εντός του 2014, με τον υπουργό Οικονομικών να κάνει λόγο για προτάσεις από την πλευρά των εσόδων και για μέτρα "εφάπαξ"...

Απαιτείται επίσης η επίλυση της εκκρεμότητας της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος, ύψους 4,5 με 5,5 δισ. ευρώ. Η κάλυψη του εν λόγω κενού αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να συνεχίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι το μερίδιο του ΔΝΤ στη δόση του Δεκεμβρίου, ύψους 4,9 δισ. ευρώ, αντιστοιχεί σε 1,8 δισ. ευρώ, ενώ η συμβολή του στη δόση του πρώτου τριμήνου 2014, ύψους 9,2 δισ. ευρώ, είναι ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων πρόκειται να βρεθούν ακόμη τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές σε εργασιακά και σε Δημόσιο καθώς επιμένουν και σε περικοπές δαπανών αλλά και σε μεγάλη συρρίκνωση του Δημοσίου. Οι τροϊκανοί φέρονται να επιμένουν για τη λήψη "διαρθρωτικών" μέτρων με δημοσιονομικό αποτέλεσμα στοχοποιώντας ΔΕΚΟ και φορείς Δημοσίου, αλλά και μείωση των συντάξεων των λεγόμενων «ευγενών ταμείων». Η τρόικα επιμένει ότι θα πρέπει να προχωρήσει το μέτρο της μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Έχει συμφωνηθεί να μειωθεί συνολικά 3,9% από το 2014 έως και το 2016, κάτι που θα κοστίσει συνολικά 850 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει την πηγή των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για να αποφευχθεί νέα τρύπα στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, με την τρόικα να πιέζει, εκτός από νέες περικοπές σε υψηλές συντάξεις, να μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων του ΕΚΑΣ. Επίσης, ζητεί αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, αλλά και πρόοδο στη λίστα με τους επιπλέον 12.500 δημοσίους υπαλλήλους που θα έπρεπε να τεθούν σε διαθεσιμότητα έως χθες (31.12.2013), ενώ επιζητεί απτά αποτελέσματα στην αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών, αλλά και νομοθετικές ρυθμίσεις για απελευθέρωση των αγορών με βάση τη λίστα του ΟΟΣΑ (π.χ. ψωμί, φάρμακα, γάλα).

Ρεπορτάζ: ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL